Итни случаи:  

Повикај доктор

доверлив извор напишано од истражувач(и)
лекторирани
by Holly Weir, The Conversation
15-минутниот град во последните месеци стана фокус на теориите на заговор. Политичарите и експертите различно го опишуваат како „меѓународен социјалистички концепт“, „дистописки план“ и алатка за надзор „која ќе му завиди на Пјонгјанг“.
Сепак, донекаде беше занемарено, со што всушност резултира оваа долгогодишна идеја за урбанистичко планирање. 15-минутен град едноставно значи да имате населби во кои жителите можат да направат се што треба во рок од 15 минути, пеш, од нивниот дом. Со други зборови, поттикнува секојдневно активно патување.
Урбанистите и епидемиолозите го користат терминот „активно патување“ за да се однесуваат на пешачење и возење велосипед како превозно средство. Истражувањата долго време покажаа дека неговото поттикнување е корисно и за природната средина и за здравјето на луѓето кои живеат во неа.
Во една неодамнешна студија, ги разгледав придобивките што ги носи активното патување за децата. Открив дека шетањето низ нивните населби – блиску до дома – може да ги поттикне младите луѓе, давајќи им поголемо чувство на контрола и автономија. Ова може да има позитивно влијание врз нивната благосостојба.
Во 2019 година, поминав четири месеци шетајќи низ мал дел од Хакни, во источен Лондон, со 17 ученици од основните училишта. Сакав да откријам како го користат нивното соседство – колку добро ја познаваат областа, каде сакаат да одат и до кој степен можат сами да се движат наоколу.
Децата, на возраст меѓу девет и десет, беа од три различни училишта со мали сливни подрачја, што гарантираше дека живеат блиску. Тие делуваа како мои водичи, ме носеа на прошетки околу местото каде што живеат, ми покажуваа каде сакаат да одат и каде сакаат, но сè уште не можат.
Тие, исто така, пополнувале дневници за патувања и ги фотографирале нивните населби. И назад во училницата, тие обележаа сè на мапа.
Ева (сите имиња се сменети за да се задржи анонимноста) ѝ беше дозволено да излезе сама уште од својата седма година. Таа рече: „Причината зошто [мајка ми] ме пушти да одам на седумгодишна возраст е затоа што ако не излезеш надвор, тогаш кога ќе пораснеш, нема да се навикнеш да не остануваш без мајка ти. На пример, или ако мајка умре, нема да се навикнеш да шеташ надвор, па мајка ми ме пушти да излезам надвор кога бев помлад, па се навикнав на тоа“.
Во меѓувреме, на Роуан му било дозволено да истражува само релативно мала област. Сепак, неговите описи на возење велосипед низ блокот, играње игри со топка со своите пријатели и дружење на врвот на шупата за велосипеди – „Само седиме на нив цел ден“ – сугерираа силно чувство на автономија и зајакнување, и покрај тоа што секогаш беше во во близина на возрасно лице кое го надгледува.
Спротивно на тоа, на Маријана и беше дозволено сама да патува малку подалеку, но имаше многу помала контрола и автономија над нејзините патувања.
„Дозволено ми е да се качам на таа улица и да одам во самопослуга. И дозволено ми е да одам до продавачот на весници.
Други изразија фрустрација поради нивниот недостаток на слобода. Заиди не сакаше сама да игра надвор од нејзиниот дом. Сепак, таа сакаше да оди кај нејзината пријателка по патот. Таа беше вознемирена што мораше да чека мајка ѝ да може да оди со неа.
„Бидејќи единствената причина што понекогаш не можам да одам е затоа што мајка ми не сака да ме однесе таму и да ме земе назад“.
За Софија, неподготвеноста на нејзините родители да ја однесат во парк беше слично фрустрирачка.
„Речиси никогаш не одам во парк бидејќи на моите родители им е секогаш премногу досадно и уморни за да одат, што ме прави навистина фрустриран и тие само сакаат да ја завршам домашната задача на време“.
Независноста е крајната цел во однос на развојот на детето во зрелоста. Степенот до кој децата се движат самостојно и растојанијата што ги поминуваат е во опаѓање низ целиот свет.
Ова е особено случај во Обединетото Кралство, земја за која се знае дека е повеќе ризична од, да речеме, Германија или Јапонија. Националното истражување направено од Одделот за транспорт на ОК во 2021 година покажа дека 43% од децата од основните училишта патуваат на училиште со автомобил и дека само 4% одат на училиште самостојно.
Во ОК е општо прифатено дека до моментот кога детето е во последната година од основното училиште (десет или 11 години) треба да може безбедно да патува на училиште самостојно. Но, ова не се случува секогаш. Дури и во средно училиште, само 21% од децата низ ОК патуваат самостојно, а 37% сè уште се возат на училиште.
Активните патувања, се разбира, претходно се покажаа како важни за целокупната благосостојба на децата. Моите наоди даваат појасно разбирање зошто е тоа така: ја зголемува количината на контрола што децата ја имаат врз нивните движења низ соседството.
Децата со кои разговарав не секогаш требаше да бидат независни или без надзор за да го добијат ова зајакнување и чувство на контрола. Всушност, за некои, да се биде физички независен доаѓа со чувство на загуба. Како што Ашок му рекол на еден од неговите пријатели:
„Треба навистина да бидеш среќен што мајка ти те остави. Затоа што ми недостига тоа време со мајка ми и тато“.
Во она што психолозите го нарекуваат теорија на самоопределување, автономијата се користи како мерка за благосостојба. Открив дека повеќе од независност, децата треба да се чувствуваат автономни: да имаат чувство на контрола, иницијатива и сопственост над нивните постапки. Тоа го добиваат со тоа што не се дел од она што холандскиот урбан географ Карстен Лиа го нарекува „генерација на задните седишта“ – само седење во задниот дел од автомобилот.
Пешачењето – до училиште, до парк и подалеку – е корисно за секого. За родителите, тоа им го олеснува преминувањето на нивните деца самостојно да одат на училиште. А кај децата се гради самодоверба. Тие се стекнуваат со знаење, навигациски вештини и побогати искуства.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview