Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
by McMaster University
Когнитивната бихејвиорална терапија (КБТ) испорачана на новите мајки од поединци кои претходно закрепнале од постпартална депресија (ППД) може да помогне да се спречат идни психијатриски болести кај нивните деца, открива новото истражување предводено од Универзитетот Мекмастер.
Наодите, објавени во Журналот за афективни нарушувања на 9 јуни, ги испитуваа ефектите на групната КБТ – форма на психолошки третман – врз регулацијата на емоциите кај доенчињата.
PPD и нејзините придружни симптоми влијаат на една од пет новопечени мајки и родители кои раѓаат. Повеќе од две третини од трошоците поврзани со PPD се должат на неговите ефекти врз децата.
Истражувањето, предводено од Рајан Ван Лишоут, ги испитувало ефектите на групната КБТ врз емоционалната регулација на доенчињата со следење на 73 пара мајки и бебиња кои биле подложени на третмани со ППД помеѓу 2018 и 2020 година. Учесниците беа по случаен избор поделени во две групи, при што експерименталната група доби непосредна КБТ и контролната група чека девет недели пред да започне терапијата.
„Раните проблеми со регулацијата на емоциите се многу важни бидејќи тие се вклучени во развојот на речиси сите видови ментални здравствени проблеми подоцна во животот“, рече Ван Лиешут, вонреден професор на Катедрата за психијатрија и бихејвиорални невронауки и Канадскиот истражувачки стол во перинатална. Ментално здравје.
„Ова е првпат некој да покаже во рандомизирано контролирано испитување – најсилниот можен дизајн на студија кај луѓето – дека лекувањето на мајките со евтина, скалабилна терапија за зборување (КБТ) може да доведе до адаптивни промени во функционирањето на мозокот на доенчињата“, рече тој. .
Секоја група беше подложена на неделни двочасовни КБТ сесии испорачани во текот на девет недели. Истражувачите ја споредија регулацијата на емоциите на доенчињата помеѓу двете групи и го следеа напредокот кај доенчињата со мерење на нивната мозочна функција користејќи електроенцефалографија (ЕЕГ; мерка за активноста на мозокот), функционирањето на другите делови на нервниот систем со снимање на нивниот пулс со електрокардиографија ( ЕКГ) тестови и анкети на мајки за темпераментот на нивните бебиња.
Студијата покажа дека доенчињата чии мајки биле третирани со КБТ породено од колеги веднаш имале повеќе адаптивни промени и во ЕЕГ и во ЕКГ мерките за регулација на емоциите, во споредба со доенчињата чии мајки биле на списокот на чекање за девет недели. Мајките од првата група, исто така, доживеаја клинички значајно намалување на симптомите на PPD по третманот.
„Развојот на регулацијата на емоциите во голема мера е обликуван од мајчините интеракции во почетокот на животот и доенчињата зависат од постојана размена со старателите за регулирање на секоја емоционална вознемиреност“, рече Ван Лиешут. „Постојаното давање и земање помеѓу родителите и доенчињата ја формира основата на нивниот иден саморегулирачки капацитет надвор од детството“
Десет индивидуи кои закрепнаа од ППД го испорачаа групниот третман за КБТ откако поминаа обука која вклучуваше два дена учење во училницата, проследено со деветнеделно набљудување. Фасилитаторите на врсниците понекогаш се претпочитаат пред професионалните терапевти, поради нивните доживеани искуства и перспективи.
За да ја спроведат студијата, истражувачите соработуваа со Kids Can Fly, канадска непрофитна организација посветена на поддршка на развојот на детето.
„Нашата организација е неверојатно задоволна што е партнер со оваа студија. Една од нашите филозофии е дека поддршката на родителите е една од најдобрите стратегии за поддршка и влијание врз бебињата. Оваа студија покажува дека тоа има мерливо влијание“, рече Бека Меклелан, извршен директор на Децата можат да летаат.
„Охрабрени сме од изгледите овој модел на доставување поддршка да се повтори за употреба во поголеми размери кај општата популација. Многу сме возбудени што гледаме дека овој труд се движи во поширок тираж бидејќи неговите резултати се значајни и имаат импликации врз идната работа во заедницата. ”
Повеќе информации:
Бахар Амани и сор., Влијанието на когнитивната бихејвиорална терапија дадена од врсници за постпартална депресија врз регулацијата на емоциите кај доенчињата, Журнал за афективни нарушувања (2023). DOI: 10.1016/j.jad.2023.05.096
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview