Итни случаи:  

Повикај доктор

Со оглед на тоа што СОВИД, грип и РСВ го создаваат она што многумина го нарекуваат тројна демија, новото истражување го расветлува ефектот што различните варијанти на СОВИД-19 го имаа врз најмладите пациенти во текот на пандемијата и улогата што коинфекциите ја одиграа врз педијатриските исходи. Резултатите од 18-месечната студија, објавена во The Lancet Regional Health-Americas и предводена од Amit Bahl, M.D., M.P.H., итна медицина со Corewell Health East, порано Beaumont Health, покажаа дека додека случаите на омикрон претставуваат највисоки стапки на прием во болница кај децата на возраст од 0 до 17 години, сериозните, па дури и смртоносните случаи на болеста биле помалку веројатни за време на омикрон отколку за време на делта и алфа варијантите. Всушност, шансите за тешка болест беа 65% помали за време на омикрон во споредба со алфа.
Меѓутоа, ако други респираторни вируси, како што се грипот или РСВ, биле вклучени со која било од варијантите, тешките исходи се повеќе од двојно зголемени, при што доенчињата и малите деца се изложени на значително поголем ризик.
„Помладите деца кои беа заразени со повеќе вируси во исто време покажаа значително поголема потреба за терапија со кислород и нега на ниво на ИЦУ“, рече д-р Бахл. „Повеќе од 45% имаа потреба од ваков вид нега во споредба со само 22% од пациентите кои беа болни со еден вирус. Со оглед на повисокото од нормалното ширење на РСВ и грип оваа година, особено е важно давателите на услуги да го препознаат ова зголемено ризик кога лекуваат пациенти“.
Д-р Бахл и неговиот истражувачки тим, вклучувајќи го и Николас Миелке, Б. , и 16 јуни 2022 година.
Студијата, исто така, покажа дека ко-инфекцијата била најчеста за време на варијантата делта со речиси 17% од педијатриските случаи кои имаат повеќе од еден вирус, проследено со омикрон со 12,5% и алфа со нешто повеќе од 5%. Податоците се собрани од три временски рамки: алфа: јануари до јуни 2021 година; делта: јули до декември 2021 година; и омикрон: јануари до 16 јуни 2022 година.
„Идејата за оваа студија започна пред околу една година додека работевме на проект кој ја разгледуваше ефективноста на засилувачките вакцини против СОВИД кај возрасните“, рече Миелке. „Сметавме дека е важно да се надоврземе на нашата претходна истрага и да известуваме за резултатите од СОВИД-19 во педијатријата со оглед на општиот недостаток на истражување кај оваа популација“.
Според Миелке, еден изненадувачки резултат од студијата бил додека тешките исходи значително се зголемиле во случаите на истовремена инфекција, вкупните смртни случаи останале релативно ниски кај помладите пациенти.
„Бев пријатно изненаден од ниската стапка на механичка вентилација и смртност во болницата кај оваа популација, особено во споредба со нашата претходна студија за возрасни“, рече Миелке. „Ризикот од тешка болест и смрт останува значаен за возрасните, а со тоа колку брзо вирусните болести се шират од децата на возрасните, вакцинацијата на педијатриската популација е многу важна без оглед на нивниот основен ризик од тешка болест“.
Др. тешко да се прикаже во текот на студискиот период. Сепак, тој рече дека биле собрани некои податоци кои ја претставуваат возрасната група на адолесценти.
„Кога се изолираат адолесцентите кои имале пристап до вакцинација порано од другите возрасни групи, јасно е дека пропорционално имало помалку средби со ЕД, хоспитализација и тешки исходи кај оваа постара возрасна група во текот на пандемијата“, рече д-р Бахл.
Според д-р Бахл, најголемото нешто за родителите е да се сетат да преземат превентивни мерки кога станува збор за нивните деца.
„Нашите ЕР се повторно полни со педијатриски пациенти кои страдаат од респираторни заболувања“, рече д-р Бахл. „Вакцините против СОВИД се заштитнички од тешки исходи, а со неконтролираното ширење на овие коинфекции, колку поголема заштита имаат нашите деца, толку подобро за нив и за остатокот од населението“.
Дополнителни автори на студијата вклучуваат Стивен Џонсон, Д.О., итна медицина во Corewell Health Beaumont; М-р Анкита Десаи, педијатриска инфективна болест во Универзитетската болница „Виножито бебиња и детска болница“; и Lihua Qu, M.D., резултатите од истражувањето во Институтот за здравствени истражувања Бомонт.
Повеќе информации:
Амит Бахл и сор., Тешки исходи од СОВИД-19 во педијатријата: Анализа на набљудувачка група која ги споредува варијантите на Алфа, Делта и Омикрон, Регионално здравје на Лансет – Америка (2022). DOI: 10.1016/j.lana.2022.100405
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview