Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
by Justin Jackson , Medical Xpress
Истражувачите од Медицинскиот факултет Перелман на Универзитетот во Пенсилванија, Детската болница во Филаделфија, Филаделфија и Медицинскиот факултет на Универзитетот во Питсбург, Детската болница во Питсбург во UPMC, Пенсилванија, ја разгледаа ефикасноста на кратки курсеви наспроти стандардни курсеви. терапија за деца со инфекции на уринарниот тракт.
Во извештајот, „Терапија со краток курс за инфекции на уринарниот тракт кај деца – рандомизирано клиничко испитување на SCOUT“, објавен во JAMA Pediatrics, 20 истражувачи го детализираат исходот од рандомизирано клиничко испитување на 664 деца.
Возрасните пациенти со инфекција на уринарниот тракт (ИУТ) обично земаат краток курс на антимикробна терапија (три до седум дена). Подолгото траење на антимикробната терапија е одобрено со упатствата на Американската академија за педијатрија за ИУТ за деца помлади од 24 месеци. Рандомизираното клиничко испитување SCOUT имаше за цел да утврди дали децата кои покажуваат подобрување пет дена по започнувањето на антимикробната терапија би можеле да го прекинат третманот.
Во испитувањето, оние деца на кои им е доделена терапија со стандарден курс имаа пониски стапки на неуспех на третманот од децата на кои им беше доделена терапија со краток курс, но стапките на неуспех во двете групи на третман се сметаа за ниски.
Анализата за примарниот исход опфати 664 рандомизирани деца (средна возраст, четири години). Во групата од 328 доделени на стандарден курс, двајца не успеале да одговорат на третманот (0,6%). Од 336 доделени на краткиот курс, 14 доживеале неуспех во третманот (4,2%).
Децата кои примале терапија со краток курс имале поголема веројатност да имаат асимптоматска бактериурија или позитивна уринокултура на или до првата последователна посета 11 до 14 дена подоцна. Важноста на ова откритие им беше нејасна на истражувачите. Немаше разлики помеѓу групите во стапката на ИУТ по првата последователна посета, инциденцата на несакани настани или инциденцата на гастроинтестинална колонизација со резистентни организми.
Резултатите од испитувањето покажаа дека децата на кои им е доделена терапија со стандарден курс имаа пониски стапки на неуспех во третманот од децата на кои им е доделена терапија со краток курс. Иако стандардниот курс имаше подобар исход, статистички беше во рамките на маргината од 5%. Пост хок анализата на истражувачкиот тим сугерира дека терапијата со краток курс може да се смета за разумна опција за децата кои покажуваат клиничко подобрување по пет дена антимикробно лекување.
Повеќе информации:
Теоклис Заутис и сор., Терапија со краток курс за инфекции на уринарниот тракт кај деца, ЈАМА педијатрија (2023). DOI: 10.1001/jamapediatrics.2023.1979

Aaron M. Milstone et al, Дали испитувањето SCOUT не е доволно за одредување на ефикасно времетраење на третманот за педијатриски инфекции на уринарниот тракт?, ​​JAMA Pediatrics (2023). DOI: 10.1001/jamapediatrics.2023.1976
© 2023 Science X Network.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview