Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
од Детската истражувачка болница Свети Јуда
Детската истражувачка болница „Свети Џуд“ ги известува резултатите од клиничкото испитување од фаза 2 за лекување на краниофарингиом на тумор на мозокот со протонска терапија. Истражувачите открија слична стапка на преживување помеѓу повеќе насочена протонска терапија и фотонотерапија, но ги подобрија неврокогнитивните резултати со протонската терапија. Клиничкото испитување може да го постави новиот „златен стандард“ за третман на педијатриски краниофарингиом. Студијата беше објавена денеска во Lancet Oncology.
„Студијата е студија без преседан што ја споредува терапијата со протони и фотони за краниофарингиом“, рече главниот истражувач Томас Е. Мерчант, Д.О., д-р, претседател на Одделот за радијациона онкологија Сент Џуд. „Најдовме корист за когнитивните резултати кај пациентите третирани со протонска терапија, додека одржувавме висока стапка на преживување.
„Резултатите од ова проспективно клиничко испитување веројатно ќе постават нов „златен стандард“ за третман на детскиот краниофарингиом“, рече коавторот Фредерик Буп, д-р, Одделот за хирургија Сент Џуд.
Студијата е прва проспективна лонгитудинална студија која ја споредува протонската терапија со 3D конформалната фотон терапија кај деца со овој тумор.
„Одамна ја препознавме теоретската корист [од овој пристап], но сега имаме доказ дека протонската терапија предизвикува помалку когнитивни несакани ефекти од фотоните“, објасни Буп.
Целокупното преживување, преживување без прогресија и когнитивните резултати препознаени пет години по третманот во оваа студија покажуваат придобивки во однос на другите пристапи на третман.
Краниофарингиом е редок тумор на мозокот кој се формира во централниот регион на мозокот, што го отежнува лекувањето без изложување на околното здраво мозочно ткиво на зрачење. Конвенционалната терапија со зрачење, наречена фотонска терапија, ја зголеми стапката на петгодишно преживување за овој рак на 90%. Сепак, пациентите може да доживеат доцни неврокогнитивни ефекти поврзани со третманот.
Фотоните (Х-зраци) минуваат низ туморот, додека протоните (наелектризираната честичка и јадрото на атомот на водород) можат да бидат насочени да застанат во туморот. Ова е причината зошто протонската терапија го поштедува нормалното мозочно ткиво и ги намалува колатералните ефекти. Ова испитување на Свети Јуда за прв пат ја истакнува терапевтската предност за децата и адолесцентите со краниофарингиом.
„Протонската терапија е многу фокусиран третман, кој го изложува нормалното мозочно ткиво на помалку зрачење од фотонотерапијата“, рече Мерчант. „Толку е едноставно. Деловите од мозокот кои се поштедени ја прават разликата овде. Она што е уникатно за краниофарингиом е тоа што тој постојано се наоѓа во централниот дел на мозокот и е тесно поврзан со централното снабдување со крв, оптичките нерви и хијазмата, хипоталамусот. – оска на хипофизата и други критични области поврзани со когнитивните резултати.”
Додека протонската терапија беше создадена за да се намали изложеноста на зрачење на мозокот, ниту едно претходни клинички испитувања за деца со тумори на мозокот не ја покажаа нејзината функционална корист во споредба со терапијата со фотони кај еден тип тумор.
Групата Сент Јуда ги спореди резултатите од протонската терапија во текот на пет години со историска контролна група третирана со фотонска терапија во болницата. Петгодишното преживување без прогресија беше 93,6% во протонската група. Овој резултат не беше статистички значајно различен од терапијата со фотони (~ 90,0%), но покажа дека терапијата со протон ја одржува истата висока стапка на преживување.
За неврокогнитивните резултати, протонската терапија беше супериорна во однос на терапијата со фотон. Пациентите третирани со фотонска терапија доживеале просечна загуба од 1,09 поени за интелигенција (IQ) повеќе од оние третирани со протонска терапија секоја година во текот на петте години од студијата. Слично на тоа, пациентите изложени на фотонска терапија изгубиле 1,48 поени за адаптивно однесување, што е родителски извештај за вештините за грижа за себе – повеќе од оние третирани со протонска терапија – секоја година. Когнитивните дефицити на оние третирани со протонска терапија беа стабилни до крајот на студијата.
„Подобреното интелектуално и адаптивно функционирање овозможено со протонска терапија, во контекст на одржување високи стапки на преживување, е огромна победа за пациентите на кои им е дијагностициран краниофарингиом и нивните семејства“, рече коавторот Хедер Конклин, д-р, Одделот Сент Џуд. на психологија и биобихејвиорални науки. „Бидејќи стапките на преживување продолжуваат да се подобруваат за децата кои се лекуваат од тумори на мозокот, императив е да го оптимизираме квалитетот на животот по третманот“.
„Овие резултати би можеле да се променат во практиката доколку ги убедат старателите да препорачаат терапија со протонски зрак наместо радикална хирургија или упатување на пациенти кои користат терапија со протонски зрак наместо радиотерапија со помош на фотони“, рече Мерчант. „Резултатите од ова испитување се важни за полето на детската онкологија со зрачење бидејќи тие ја реализираат целта да покажат корист од протонската терапија во однос на фотонотерапијата. Чекавме со години за овие резултати“.
Повеќе информации:
Томас Е Мерчант и сор., Протонска терапија и ограничена хирургија за педијатриски и адолесцентни пациенти со краниофарингиом (RT2CR): студија со една рака, фаза 2, The Lancet Oncology (2023). DOI: 10.1016/S1470-2045(23)00146-8
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview