Итни случаи:  

Повикај доктор

Престојот во населби со поголеми можности или помала ранливост во раниот живот, особено при раѓање, може да биде поврзан со пониска средна траекторија на БМИ и помал ризик од дебелина во адолесценцијата, според новата студија предводена од истражувачите од Институтот за здравствена заштита на Харвард Пилгрим. „Нашите наоди ја поддржуваат идејата дека квалитетот на населбите каде што живеат децата е важен фактор што може да го промовира развојот на поволни модели на БМИ, потенцијално ублажувајќи го ризикот од хронични болести во иднина“, рече водечкиот автор Изудин Арис, д-р, доцент во Одделот за медицина на населението на Институтот за здравствена заштита на аџиите во Харвард и Медицинскиот факултет Харвард.
Студијата, „Асоцијации на соседски можности и социјална ранливост со траектории на индекс на телесна маса и дебелина кај децата во САД“, беше објавена на 22 декември 2022 година во JAMA Network Open.
Физичките и социјалните атрибути на населбите каде што живеат децата се повеќе се препознаваат како важна детерминанта на здравјето во текот на животот. Во споредба со возрасните, децата може да бидат особено ранливи на неповолни соседски услови со последици за доживотно здравје. Степенот до кој овие атрибути се однесуваат на БМИ во детството и ризикот од дебелина останува недоволно проучен.
Претходните студии честопати беа ограничени со мали големини на примероци, недостаток на географска разновидност и недоволна варијација во карактеристиките на индивидуално ниво, а сето тоа може да ја попречи способноста за откривање на овие асоцијации.
Студискиот тим ги реши овие истражувачки празнини со испитување на нови индекси на соседството и користење на географски разновидна група од над 20.000 деца од 54 групи на раѓање низ САД кои учествуваат во програмата Влијанија на животната средина врз резултатите од здравјето на децата (ECHO). Тие ги поврзаа геокодираните станбени адреси добиени при раѓање, детство, раното детство и средината на детството со пописниот тракт на ниво на Индекс на можности за деца (ChOI) и Индекс на социјална ранливост (SVI) и ја испитуваа поврзаноста на ChOI или SVI со детскиот БМИ и дебелината над време.
Истражувачите од студијата открија дека во секоја животна фаза, децата кои живееле во области со повисок chOI имале пониски просечни БМИ траектории и помал ризик од дебелина од детството до адолесценцијата, независно од семејните социодемографски и пренатални карактеристики. Тимот забележал слични обрасци на наоди за деца кои живееле во области со понизок SVI.
Овие асоцијации беа најсилни за децата кои живеат во населби со најголема можност или најниска ранливост. Поважно е тоа што овие асоцијации беа најсилни за изложеноста на соседството при раѓањето во споредба со изложеноста во подоцнежните фази од животот, што покажува дека бременоста е важен прозорец за изложеност.
„Оваа студија ја зајакнува потребата за фокусирање на инвестиции кои се однесуваат на структурите кои постојано го компромитираат здравјето на маргинализираните заедници“, рече д-р Арис. „Резултатите исто така може да ги информираат идните студии за тоа дали иницијативите или политиките кои менуваат одредени компоненти на околината во соседството би биле ефективни во спречувањето на вишокот тежина и дебелината кај децата“.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview