Итни случаи:  

Повикај доктор

Со намалувањето на загаденоста на воздухот во Стокхолм, капацитетот на белите дробови на децата и адолесцентите е подобрен, покажува новата студија објавена во European Respiratory Journal. Истражувачите од Каролинска институт сметаат дека резултатите се важни, бидејќи здравјето на белите дробови на младите во голема мера влијае на нивниот ризик од развој на хронични белодробни заболувања подоцна во животот. „За среќа, видовме намалување на загадувачите на воздухот, а со тоа и зголемување на квалитетот на воздухот во Стокхолм во последните 20 години“, вели последниот автор на студијата Ерик Мелен, педијатар и професор на Катедрата за клиничко истражување и образование, Каролинска институт. . „Затоа сакавме да испитаме дали и белите дробови на децата се подобрија во овој период“.
Негативното влијание на загадувачите во воздухот врз здравјето на белите дробови на децата се добро документирани. Според истражувачите, сепак, како промените во квалитетот на воздухот можат да влијаат врз развојот на белите дробови кај децата и адолесцентите е помалку проучено.
Студијата користеше група од проектот BAMSE, во кој истражувачите следеа околу 4.000 лица родени помеѓу 1994 и 1996 година. .
Истражувачите процениле концентрации на загадувачи во воздухот, главно од сообраќајот, на местата каде што учесниците живееле од раѓање до рана зрелост.
Генерално, загадувањето на воздухот беше околу 40% помало во Стокхолм помеѓу 2016 и 2019 година отколку помеѓу 2002 и 2004 година. На некои локации, како што е Хорнсгатан на Седермалм, се намали за 60%; кај други, немаше значителна разлика во квалитетот на воздухот.
„Кога ќе ги споредиме поединците кои живеат во областите каде што квалитетот на воздухот е подобрен и оние во кои не е подобрен, откриваме дека функцијата на белите дробови е подобрена за неколку проценти кај учесниците во групата млада возрасна возраст“, ​​се вели во првата студија. автор Жебин Ју, постдок-истражувач на Институтот за еколошка медицина, Институт Каролинска. „Но, пред сè, можеме да видиме 20% помал ризик од значително нарушена функција на белите дробови“.

Како што се намалува загадувањето на воздухот во Стокхолм, така се подобрува и капацитетот на белите дробови кај децата и адолесцентите, објави новата студија објавена во European Respiratory Journal. Истражувачите од Институтот Каролинска сметаат дека резултатите се важни, бидејќи здравјето на белите дробови на младите во голема мера влијае на ризикот од нивно развивање хронични белодробни заболувања подоцна во животот. Кредит: Каролинска институт
Истражувачите заклучуваат дека помалата изложеност на загадувачи во воздухот, дури и на релативно ниски нивоа, е поврзана со подобрувања во развојот на функцијата на белите дробови од детството до раната зрелост.
Резултатите се важни, вели професорот Мелен, бидејќи оптималниот развој на белите дробови во детството е моќна детерминанта за добро здравје во зрелоста.
„На крајот на краиштата е од големо значење бидејќи функцијата на белите дробови што ја развиваат децата и адолесцентите додека растат опстојува и во зрелата возраст“, ​​објаснува тој. „Ако имате намалена функција на белите дробови како возрасен, имате поголем ризик од хронични белодробни заболувања како ХОББ, кардиоваскуларни болести и прерана смрт. Така, со подобрување на квалитетот на воздухот, ја намалуваме веројатноста децата да развијат хронични заболувања подоцна во животот“.
Претходните студии од проектот BAMSE покажаа дека растот на функцијата на белите дробови може и да се подобри и да се влоши со текот на времето, а овие нови резултати покажуваат дека загадувањето на воздухот може да игра важна улога во ова.
„Воздушните загадувачи кои по природа се постојани се голема грижа и нашата студија јасно покажува дека напорите за подобрување на квалитетот на воздухот се исплателе, со квантитативни подобрувања во здравјето на децата и адолесцентите“, вели професорот Мелен.
Следниот чекор е да се испитаат потенцијалните предности на почист воздух за белодробни заболувања како што се астма, бронхитис и продромална ХОББ и за кардиометаболни заболувања како што се кардиоваскуларни болести и дијабетес тип 2.
Повеќе информации:
Асоцијации на подобрен квалитет на воздухот со растот на функцијата на белите дробови од детството до зрелоста: студијата BAMSE, European Respiratory Journal (2023). DOI: 10.1183/13993003.01783-2022
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview