Итни случаи:  

Повикај доктор

Истражувањето од експерт за семејни системи на Универзитетот Западна Вирџинија покажува дека децата кои не живеат со оженети биолошки или посвоители може да имаат потешкотии да пристапат до здравствена заштита.Додека 73% од децата живееле со двајцата биолошки родители во 1960 година, тој број денес е намален на 60%, рече Џонатан Бекмајер, доцент на WVU колеџот за применети хумани науки.
Сè повеќе, децата може да живеат во домаќинства на чело со разновидна група на старатели, како што се баби и дедовци, други роднини, самохрана мајка или тато или биолошки родител и очув.
Користејќи ги податоците од Националното истражување за здравјето на децата од 2019 година, Бекмајер ја процени здравствената грижа за децата од различни семејни структури, земајќи предвид дали детето било на лекар во изминатата година, дали можело да зборува само со лекар, дали имало редовна локација за превентивна и болна грижа и редовен лекар што го посетиле таму, и дали лекарите „ги натерале семејствата да се чувствуваат како партнери во грижата за детето“.
Одговорите од истражувањето дадени од старателите на повеќе од 12.000 деца на возраст од 12 до 17 години открија дека за секоја од тие категории, оженетите биолошки или посвоители ги подобриле сите други видови семејства во овозможувањето на децата да имаат пристап до здравствена заштита. Наодите на Бекмајер беа објавени во списанието „Journal of Family Nursing“.
Децата кои растат во домови на чело со роднина различен од родител или баба и дедо имале најнеповолни исходи, а потоа следат децата одгледани од самохрани татковци.
За Бекмајер, тоа не укажува на лоша грижа од страна на роднините и татковците. Наместо тоа, тој рече дека тоа одразува сеопфатен тренд: децата од најневообичаените видови семејства имаат најмал пристап до здравствена заштита.
„Семејствата со самохран татко се прилично невообичаени поради различни причини, вклучувајќи ги очекувањата што ги имаме за мажите и жените околу грижата за децата“, рече Бекмајер. „Во овој збир на податоци имаме 1.802 самохрани мајки и 556 самохрани татковци. Тоа е речиси три спрема еден, и тоа е претставник на домаќинствата во САД“.
„Ако вашата семејна структура е поуникатна, ќе имате потешкотии да им ја објасните на другите. Воспоставувањето на улогите, границите и рутините во семејството може да биде поголем предизвик. Давателите можеби не знаат како најдобро да го служат тоа“.
„Но, признавањето дека некои семејни структури имаат повеќе предизвици не значи да се каже дека некои семејни структури се подобри или треба да имаме помалку семејни структури. Нашата цел не е да сугерираме дека семејствата треба да имаат некоја специфична форма, туку да ги натераме луѓето да видат дека помагањето на семејниот процут ќе изгледа различно за различни семејства“.
Предизвиците можат да дојдат од семејството. На пример, неодамна разведените родители може да немаат систем за споделување на одговорностите за здравствена заштита или медицински информации едни со други.
Предизвиците може да се појават и од страната на давателот, како кога лекарот или медицинската сестра не се сигурни кој од повеќекратните старатели на детето може законски да пристапи до здравствените досиеја.
Бекмајер верува дека на самохраните татковци им е особено потреба од поинклузивни пораки од агенциите за поддршка.
„Многу програми не им се продаваат на татковците, или татковците можеби не се чувствуваат удобно да одат кај нив“, рече тој. „WIC – Жени, доенчиња и деца – е интересна затоа што има три работи во една. Една од нив е здравјето на жените, но другите делови се здравјето на доенчињата и децата и семејната исхрана.
„Децата на самохран татко би можеле апсолутно да ги исполнуваат условите за доенчињата и децата дел од тие програми.
Иако истражувањето на Бекмајер ги осветлува тие пречки, исто така покажува дека иницијативите како WIC, Програмата за помош за дополнителна исхрана и Програмата за подобрување на здравјето на децата резултирале со неодамнешни подобрувања на пристапот до здравствена заштита за децата од ненуклеарни семејства.
Во следната фаза од истражувањето, Бекмаер ќе ги испита специфичните фактори кои ги предизвикуваат предизвиците на секој вид семејство кога станува збор за пристап до педијатриска здравствена заштита. Во исто време, тој ќе бара финансирање за неговиот проект од соништата – истражување на целата држава што ги истражува овие прашања, со податоци добиени не од одговорите на старателите, туку од самите деца.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview