Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти доверлив извор
лекторирани
од Детската болница во Филаделфија
И покрај напорите за превенција, дете умира од топлотен удар во возило приближно еднаш на секои 10 дена. Според новото истражување на старателите спроведено од истражувачите во Детската болница во Филаделфија (CHOP), повеќето старатели велат дека никогаш не ги оставаат децата во своите возила долго време. Сепак, ставовите кон оние за кои се сметаше дека ги изложуваат нивните деца на ризик од педијатриски топлотен удар со возила се во голема мера негативни, што може да предизвика некои старатели да не преземаат важни напори за ублажување за да ги спречат овие трагични смртни случаи.
Наодите неодамна беа објавени во списанието „Accident Analysis & Prevention“.
Во Соединетите Американски Држави во 2019 година, 53 деца починаа во жешки возила, што е една од највисоките стапки на инциденти во последните 20 години, со што вкупниот број на смртни случаи од топлотен удар кај децата во текот на две децении достигна повеќе од 900. Во 2019 година, нешто повеќе од половина од смртните случаи настанале поради тоа што старател заборавил дете во возилото. Сепак, приближно 20% од овие смртни случаи се случиле кога старателите намерно ги оставиле своите деца во возило. Проблемот е глобален, при што една непрофитна група во Австралија известува дека 5.000 деца без надзор се спасуваат од возила секоја година.
И покрај препознавањето на ова тековно прашање, има малку информации за тоа колку често, каде или зошто старателите ги оставаат децата во возила, а малку се знае за ставовите во врска со ризиците за овие инциденти и потенцијалните стратегии за ублажување за избегнување на овие смртни случаи. Со долгорочна цел да развијат ефективни стратегии за превенција од топлотен удар кај децата, истражувачите сакаа да разберат како старателите ги перцепираат сопствените ризици и нивните ставови кон стратегиите за превенција.
„Веруваме дека ова е прва студија која ги карактеризира сценаријата во кои децата може да останат во автомобил, но не умираат, и да утврди кои старатели се впуштаат во ваквото однесување“, рече водечкиот автор на студијата Ема Сартин, д-р, MPH. истражувачки научник со Центарот за истражување и превенција на повреди (CIRP) во CHOP. „Поминувањето низ овој почетен процес со голем примерок од САД ни помага да одредиме кој може да биде најмногу изложен на ризик да се вклучи во ова однесување и да информираме како дизајнираме застапување и стратегија за превенција“.
Студијата покажа дека меѓу 1.500 анкетирани старатели, 88% изјавиле дека не ги оставаат своите деца сами во возила никакво време. Имаше разлики меѓу оние кои навистина ги оставаат своите деца, вклучувајќи пол, образование, приход и број на деца. Малкумина од испитаниците (12%) веруваат дека се изложени на било каков ризик да имаат дете кое ќе доживее топлотен удар во возилото, а повеќето старатели опишале негативни и можеби осудувачки ставови за оние кои биле изложени на ризик да ги загрозат нивните деца.
Скоро сите што учествувале во истражувањето (95%) посочиле дека е важно старателите да добијат едукација за ризикот од педијатриски топлотен удар, а 90% би биле подготвени самите да прифатат технологија за ублажување на ризикот, многумина верувајќи дека тие и другите ќе бидат перцепирани како подобри негуватели доколку ги прифатат овие стратегии.
„Овие наоди ја поддржуваат идејата дека повеќето старатели веруваат дека нешто како топлотен удар во возилото не може да се случи во нивните семејства, идеја која всушност може да ги зголеми ризиците. Сепак, нашите резултати исто така сугерираат дека има значителен број на старатели кои се подготвени да Променете го однесувањето ако пораката е позитивно врамена, а не заснована на закани или тактики за исплашување“, рече Сартин. „Ова е важен увид за да ни помогне да идентификуваме нови начини за спречување на овие трагични смртни случаи, како и кои старатели може да бидат изложени на поголем ризик“.
„Најдовме дека е многу охрабрувачки што скоро сите старатели покажаа дека се подготвени да користат технологија за намалување на ризикот за да помогнат да се спречи детето да остане во нивното возило“, рече Јалај Махешвари, MSE, научен соработник во CIRP и ко-водач на учењето. „Решенијата засновани на технологија за спречување на педијатриски топлотен удар се повеќе се вградуваат во системите и возилата за врзување деца, особено по усвојувањето на Законот за топли автомобили во 2021 година, кој бара сите нови патнички моторни возила да бидат опремени со систем за предупредување за безбедност на децата. Но, ние Знајте дека постои еднакво важна компонента во однесувањето за решавање на ова прашање“.
Повеќе информации:
Ема Сартин и соработниците, ставовите на американските старатели и перцепциите за ризик кон педијатриски топлотен удар со возила: Национално истражување, Анализа на несреќи и превенција (2023). DOI: 10.1016/j.aap.2023.107147
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview