Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
напишано од истражувач(и)
лекторирани
by Gillian England-Mason, The Conversation
Како нашите семејства ги изразуваат чувствата, зборуваат за чувствата и реагираат на чувствата може да има брановидни ефекти кај следната генерација.
Кога некој ќе стане родител, моделите што ги имале може да се вградат во тоа како тие за возврат се родители.
Организираниот збир на мисли и чувства на родителите за своите и чувствата на нивното дете е она што некои психолози го нарекуваат „филозофија на мета-емоција на родителите“. Разбирањето на ова може да направи голема разлика во родителството и развојот на децата.
Водам истражувачки проекти кои ја истражуваат корисноста на програмите кои ги учат родителите како да ги разберат своите „чувства за чувствата“ и ги водат своите деца во здрава емоционална регулација и стратегии за справување.
Сите ние имаме долга емотивна историја која доаѓа од емоционалната клима со која пораснавме. Раните искуства се вкоренети во тоа како се чувствуваме за чувствата и влијаат на нашата способност да формираме здрави врски.
Врз основа на нивната емоционална историја, некои родители стануваат добри во она што психолозите го нарекуваат тренинг за емоции.
Овие родители научиле да ги препознаваат и прифаќаат нивните чувства, на пример дека „во ред е да се биде тажен“. Тие се свесни за чувствата на нивните деца со помал интензитет и ги гледаат емоционалните прикази на нивните деца како време за поврзување и поучување.
Другите родители научиле да ги игнорираат или негираат своите чувства и да развијат тенденција да ги отфрлаат емоциите. Овие родители имаат тенденција да избегнуваат непријатни чувства како тага и гнев. Емоционално отфрлените родители веројатно ќе се обидат брзо да исчезнат непријатните чувства кај децата или да ги отстранат со зборови како „ќе го преболите“.
Стекнувањето способност да се биде свесен за, разбирање и управување со чувствата е важен дел од развојот на детето. Истражувањата покажаа дека родителите кои имаат филозофија за „тренер за емоции“ ја поддржуваат емоционалната регулација, однесувањето и социјалните вештини на нивните деца.
Прашањето е колку е ефективно учењето на родителите да ги разберат нивните „чувства за чувствата“ при подобрувањето на семејната емоционална клима и резултатите од развојот на детето.
Програмите за образование на родители ги учат родителите за потребите и развојот на децата и им нудат алатки за подобрување на нивното родителско однесување. Некои часови и програми за родителство се испорачуваат преку организации како што се семејните центри и социјалните служби.
Другите се нудат преку медицинските клиники како што се канцелариите на педијатри. Постојат многу програми кои им помагаат на родителите да одговорат на предизвикувачките однесувања на децата – на пример, да ги учат родителите како позитивно да го зајакнат соодветното однесување на децата.
Во поново време, некои родителски програми почнаа да се фокусираат на чувствата на родителите за чувствата: родителски програми фокусирани на емоции. Овие програми ги учат родителите на специфични родителски однесувања кои ги поддржуваат емоционалните потреби на нивните деца.
Една таква програма е наречена Tuning in to Kids. Таа е развиена во Австралија и ги учи родителите како да станат „тренери за емоции“ кои емотивно се поврзуваат со своите деца, ги етикетираат и потврдуваат чувствата на нивните деца и им помагаат на своите деца да ги решат проблемите.
Друг пример е верзијата за емоционален развој на терапијата за интеракција родител-дете, која ги зајакнува односите и ги учи родителите како да им помогнат на своите деца да ги регулираат емоциите.
Во истражувањето со моите колеги, Криста Ендрјус, Лесли Аткинсон и Андреа Гонзалес, ја испитав ефективноста на програмите фокусирани на емоции во неодамна објавената статија во Клиничка психологија Преглед. Оваа статија обезбедува силни докази дека програмите за родителство фокусирани на емоции може да ја подобрат способноста на родителите позитивно да го социјализираат емоционалниот развој на нивните деца и да ги максимизираат позитивните резултати за семејствата.
Сепак, постои потреба семејствата, истражувачите, лекарите и креаторите на политиките за раниот развој на детството да работат заедно за да откријат кои програми најдобро функционираат, кога и за кого.
Некои од моите дела сугерираат дека овие програми може особено да им користат на децата и адолесцентите со сложени потреби, како што се истовремени проблеми со менталното здравје и невро-развојни нарушувања како што е нарушување на хиперактивноста со дефицит на внимание.
Некои од моите истражувања покажуваат дека програмите за родителство фокусирани на емоции треба да се приспособат или да се развијат за одредени популации. На пример, за родителите на деца под две години, бидејќи оваа возраст е период на ранливост за долготрајни емоционални и проблеми во однесувањето.
А, начинот на кој семејствата „чувствуваат чувства“ е исто така под влијание на социјалните детерминанти на здравјето, кои вклучуваат социо-економски фактори како културата, расизацијата, образованието, домувањето и приходите. Ова сугерира дека програмите за родители на деца од различна возраст треба да бидат и културно соодветни. Програмите фокусирани на емоции треба да се приспособат за да им служат на различноста на старателите, семејните структури и потеклото.
Родителството е биолошки процес – хормоните, мозочните региони и хемиските гласници во мозокот го поддржуваат родителското однесување. Програмите кои се фокусираат на родителската филозофија за мета-емоција имаат револуционерна способност да го променат родителството на ниво на однесување, но и на биолошко ниво.
Психолошките истражувачи имаат причина да мислат дека помагањето на родителите да ги разберат нивните „чувства за чувствата“ може да ја промени биологијата на децата. Една студија покажа дека содржината на програмата за развој на емоции е уникатно поврзана со позитивните промени во родителството поврзано со емоциите и мозочните сигнали на децата.
Можно е овие промени во однесувањето и биолошките промени да се пренесат низ генерации.
Семејствата со родители кои ги разбираат нивните „чувства за чувствата“ ќе имаат позитивна емоционална промена сега, а можеби и во идните генерации.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview