Итни случаи:  

Повикај доктор

За родителите, одлуката да ги вакцинираат своите деца против САРС-КоВ-2 е сложена, под влијание на научни докази, политички и општествени притисоци и ставови за индивидуалните наспроти колективните придобивки од вакцинацијата, според новата студија објавена во CMAJ (Канадско медицинско здружение Весник). Истражувачите спроведоа квалитативна студија со детални интервјуа на 20 родители за да ги разберат нивните ставови за вакцинацијата против САРС-КоВ-2, со цел да ги поддржат идните иницијативи за вакцинација.
„Со оглед на забележаната неусогласеност помеѓу родителската намера и одлуката да ги вакцинираат своите деца против САРС-КоВ-2, важно е да се разбере како и зошто родителите ги носат своите одлуки“, рече д-р Џонатон Мегваер, педијатар во болницата Сент Мајкл. страницата на Unity Health Торонто и Универзитетот во Торонто. „Разбирањето на факторите кои влијаат на одлуките на родителите за вакцинацијата против САРС-КоВ-2 за нивните деца ќе помогне да се подобрат јавните здравствени политики и интервенции, како и да се информираат здравствените работници за перспективите и грижите на родителите.
Неколку претходни студии истражиле како родителите одлучуваат да ги вакцинираат, или да не ги вакцинираат нивните деца штом еднаш биле подобни за вакцинација.
Одлуката беше предизвик за повеќето родители во студијата. Размислувањата на родителите се однесуваат на следново:
Овие наоди имаат импликации за пренесување информации за вакцинацијата против САРС-КоВ-2.
„Идните упатства треба да ги истакнат и индивидуалните и колективните придобивки од вакцинацијата против САРС-КоВ-2 за децата; сепак, давателите на здравствени услуги треба да дадат приоритет на индивидуализираните дискусии со родителите за да помогнат во толкувањето на доказите, да го разгледаат нивното разбирање за ризиците и придобивките и да дадат приспособени препораки“. рече д-р Џенет Парсонс, научник за истражување во болницата Сент Мајкл, локација на Unity Health Торонто и вонреден професор на Универзитетот во Торонто.
Обезбедувачите на здравствена заштита имаат клучна улога во поддршката на родителите во донесувањето одлуки.
„Важно е давателите на здравствени услуги да разберат дека родителите кои се чини дека се двоумат да ги вакцинираат своите деца може да имаат различни причини да се чувствуваат вака и можеби се воздржани да поставуваат прашања до давателите на здравствени услуги поради страв од стигма“, рече д-р Парсонс. . Авторите препорачуваат кон овие разговори да се пристапи со емпатија и отвореност.
Повеќе информации:
Перспективите на родителите за вакцинациите против САРС-КоВ-2 за деца: квалитативна анализа, весник на Канадско медицинско здружение (2023). DOI: 10.1503/cmaj.221401
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview