Итни случаи:  

Повикај доктор

Повеќе од 44% од тинејџерите пријавиле постојани чувства на тага и безнадежност во првата половина на 2021 година, според извештајот на Центрите за контрола и превенција на болести. Извештајот од почетокот на 2022 година, кој се базираше на онлајн анкета, исто така покажа дека скоро 20% сериозно размислувале за самоубиство, а 9% се обиделе да се самоубијат.Пандемијата СОВИД-19 веројатно придонесува за овие зачудувачки бројки, но стапките на тинејџерски ментални болести се зголемуваат во текот на изминатата деценија.
Еден клучен фактор на кој му беше посветено малку внимание во поддршката на менталното здравје на тинејџерите е улогата што можат да ја играат родителите.
Ова е изненадувачки, бидејќи истражувањето јасно утврди дека учеството на негувател во третманот за менталното здравје на нивното дете е директно поврзано со успешен исход. Клучна причина за ова е тоа што родителите обично комуницираат со својот тинејџер на дневна основа и можат да моделираат и негуваат вештини за справување.
Сепак, за професионалците за ментално здравје, може да биде предизвик да се интегрираат родителите во третманот на тинејџерите кога има несогласувања помеѓу перспективите, целите и очекувањата на тинејџерите и родителите. Покрај тоа, законите за согласност и приватност понекогаш ги ограничуваат способностите на давателите на услуги да ги откријат клучните детали за менталното здравје на тинејџерот на родителите.
Како истражувачи кои ги проучуваат детските трауми и развојот на адолесцентите, ги гледаме родителите и старателите како критична врска во решавањето на итната криза на менталното здравје кај тинејџерите.
Тинејџерските години можат да бидат брутални
Родителите често се плашат од тинејџерските години, очекувајќи промени во расположението, однесување на ризик и бескрајни расправии. Некои од ова е развојно нормално: тинејџерите го развиваат својот идентитет, ги тестираат границите и ја потврдуваат својата автономија. Овие комбинирани фактори може да доведат до непријателство и понизок квалитет на односот родител-тинејџер.
Физички, тинејџерите се лишени од сон, делумно поради прерано почетокот на училиште и хормоналните промени поврзани со пубертетот. Како резултат на тоа, тинејџерите можат да бидат раздразливи и чувствителни на стресни фактори. Тие, исто така, немаат развиено самоконтрола за да управуваат со нивните реакции.
И важно е да се забележи дека половина од сите ментални болести се појавуваат на возраст од 14, а 75% до 24 години, што го прави адолесценцијата многу чувствителен период за превенција и третман на проблеми со менталното здравје.
Водењето дневник, редовното вежбање и одржувањето на рутината за спиење се три начини за тинејџерите да се справат со стресот.
Знаци и симптоми на загриженост за менталното здравје

Проблемите со менталното здравје кај тинејџерите понекогаш може да добијат неочекувани форми. Депресијата и анксиозноста може да се манифестираат како раздразливост и неусогласеност, што родителите разумно може да ги сметаат за непочитување и мрзеливост. Разбирањето на она што е под тие однесувања е предизвик. Тинејџерите се прилично таинствени, па можеби нема да го откријат степенот на нивните борби.
Трауматските искуства како малтретирање, насилство во врска и сексуално вознемирување и напад, за жал, се премногу чести во адолесценцијата и може да предизвикаат драстични промени во однесувањето и влијанието.
Иако анксиозноста е нормален емоционален одговор на која било возраст, околу една третина од адолесцентите имаат некој вид на анксиозно растројство, а околу 10% доживуваат сериозно оштетување како резултат. Тинејџерите кои се борат со хронична анксиозност може да доживеат возбуда или раздразливост, проблеми со спиењето, перфекционистички тенденции или може да се обидат целосно да ги избегнат стресните работи.
Меѓу тинејџерите, 17% се борат со депресија. Депресијата генерално вклучува губење на интерес или задоволство во секојдневните активности, но тоа е повеќе од чувство на сина боја. За тинејџерите, симптомите на депресија може да изгледаат како повлекување од семејните или социјалните активности, исклучување за време на разговори или конфликти, летаргија, тешкотии со концентрирање, безнадежност за иднината или негативни чувства на самопочит.
Депресијата може да се поврзе и со самоповредување и самоубиство.
При утврдувањето дали тинејџерот доживува ментална болест, родителите треба да размислат како однесувањето влијае врз секојдневниот живот на нивните тинејџери и плановите за иднината. Оние кои заостануваат во училиште, ги оштетуваат важните врски или се впуштаат во високоризични однесувања, најверојатно, ќе доживеат проблем со менталното здравје – за разлика од типичните тинејџерски предизвици.
Недостаток на грижа за менталното здравје
И покрај зголемената потреба за грижа за менталното здравје, САД имаат огромен недостиг од професионалци за да ја задоволат побарувачката. Осигурителните компании создаваат бариери за пристап до грижа за ментално здравје со ограничување на бројот на добавувачи во мрежата и одобрени сесии. Како резултат на тоа, многу провајдери им даваат приоритет на пациентите кои ќе платат од својот џеб.
Родителите и тинејџерите може да чекаат со месеци за состанок, а квалитетот и ефективноста на услугите што ги добиваат се многу променливи. Засекогаш, симптомите може да се влошат, оптоварувајќи го семејството и компромитирајќи ги социјалните и академските можности на тинејџерите.
Поставете договор за однесување со вашиот тинејџер.
Моќната улога што родителите можат да ја играат

Тука влегуваат родителите, бидејќи тие можат да послужат како пример за справување и емоционален развој на тинејџерите.
Додека добриот сон, постојаното вежбање и квалитетните оброци честопати можат да бидат првата линија на одбрана во спречувањето и управувањето со симптомите на проблеми со менталното здравје, постојат неколку стратегии за однесување за родителство на тинејџери кои се борат. Навистина, згрижувачките родители се грижат за деца со сложена историја на траума, а многу од стратегиите за управување со однесувањето научени од згрижувачките родители може да бидат корисни и за традиционалните семејни поставки.
Кога тинејџерите се нељубезни или непочитувани, родителите може да го сфатат тоа лично. Но, родителите кои се свесни и способни да управуваат со сопствените предизвикувачи можат мирно да реагираат на предизвикувачкото однесување, создавајќи можности за ефективна комуникација со својот тинејџер.
Клучно е градењето и одржувањето на врската родител-тинејџер, како што е заедничкото гледање ТВ-шоу или други можности за да бидат заедно под низок притисок. Овие искуства создаваат безбедни простори и можности за тинејџерите да комуницираат за тешките емоции или ситуации. Родителите кои им помагаат на тинејџерите да препознаат, зборуваат и да се справат со тешките мисли и чувства им помагаат да разберат како нивните мисли и чувства можат да влијаат на нивното однесување.
Родителите исто така можат да им помогнат на своите тинејџери да управуваат со негативните емоции преку зајакнување на нивната самодоверба и силни страни и поттикнување на самоефикасноста. Родителите кои нудат пофалби за своите тинејџери кои работат напорно за да ги надминат предизвиците – наспроти фокусирањето само на исходот – можат да им помогнат на тинејџерите да ја видат својата вредност над нивните достигнувања.
Во исто време, на тинејџерите им се потребни граници кои ќе им овозможат да изградат самодоверба, да вежбаат независност и да практикуваат компромис во одредени ситуации. Договорите за однесување – во кои тинејџерите и нивните родители се согласуваат на одредени услови во писмена форма – може да обезбедат структуриран начин за воспоставување заеднички очекувања.
Кога се неопходни последици, природните последици им овозможуваат на тинејџерите да учат без родителска интервенција. На пример, ако еден тинејџер остане буден до доцна во ноќта пред голем натпревар со софтбол, неговиот тренер може да го клупа затоа што играл лошо. Родителите можат да им помогнат на тинејџерите да ја поврзат фрустрацијата и разочарувањето што ги доживуваат со нивниот избор во врска со спиењето, што може да биде покорисно за нивното идно донесување одлуки отколку да стапат во расправија со родителот за нивната одлука или да добијат последица наметната од родителите, како на пр. отстранување на привилегиите на телефонот.
Кога природните последици не се опција, дисциплината треба да биде специфична, временски ограничена и фокусирана на специфичен исход, како што е да не се дозволуваат претпочитани активности додека не се завршат домашните задачи и домашните обврски.
Исто така, важно е родителите да избегнуваат борби за моќ со своите тинејџери преку моделирање на комуникација со почит без да се обидуваат да управуваат со реакцијата или перспективата на тинејџерот. Тинејџерите веројатно нема да признаат дека грешат – особено во жесток момент – и ако се каже поентата, ретко има корист од инсистирањето на одредена реакција како што е принудното извинување.
Родителите можат најдобро да ги поддржат своите тинејџери со одржување на врската заедно со наметнување структура и дисциплина. Иако предизвикувачките однесувања може да бидат статус кво на адолесценцијата, родителите треба да внимаваат на знаци кои би можеле да рефлектираат сеприсутен проблем со менталното здравје, бидејќи раното откривање и лекување е од клучно значење.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview