Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
од Лорел Хамерс, Универзитетот во Орегон
Изложеноста на опиоиди во утробата влијае на развојот на важни кола во мозокот и ‘рбетниот мозок кои го контролираат дишењето, покажа новото истражување на Универзитетот во Орегон.
Студијата, предводена од Адријан Хакстабл во Одделот за човечка физиологија и Институтот за невронаука при УО, неодамна беше објавена во „Frontiers in Physiology“. Нејзините наоди би можеле да доведат до подобри третмани и интервенции за доенчињата изложени на ризик.
Како што се зголеми употребата на опиоиди во Соединетите Држави, така се зголеми и бројот на доенчиња изложени на лекови кои предизвикуваат зависност во текот на бременоста. Тие бебиња често доживуваат симптоми на повлекување по раѓањето, а некои доживуваат долгорочни здравствени проблеми.
Лабораторијата на Хакстабл се фокусира на тоа како мозокот и ‘рбетниот мозок го контролираат дишењето. Опиоидите го забавуваат дишењето и отчукувањата на срцето, а доенчињата изложени на опиоиди често имаат тешкотии со дишењето, меѓу другите симптоми. Но, тешко е да се одвои точно како опиоидите влијаат на формирањето на нервните кола кои го контролираат дишењето, рече Хакстабл, бидејќи изложувањето може да предизвика каскадни ефекти врз развојот.
„Знаеме дека опиоидите можат да ги попречат другите аспекти на нервниот развој“, рече Хакстабл, кој е дел од Колеџот за уметности и науки. „Сакаме да почнеме да откриваме дали овие дефицити во дишењето доаѓаат од опиоидите на почетокот на развојот или дали тие исто така ги обликуваат кола подоцна“.
Истражувачите ги изложиле бремените стаорци на опиоиди околу времето кога започнува ритмичката респираторна активност кај фетусот. Оваа ритмичка активност, која е релативно доцен развој, е предуслов за дишење надвор од матката. До моментот кога ќе започне, веќе се формирани многу други клучни нервни кола.
Потоа, тимот изолирал делови од нервните кола поврзани со дишењето од потомството и ги проучувал во чинија пет дена. Тие неврони ќе продолжат да работат надвор од телото, иако кислородот не се разменува, објасни Хакстабл. Истражувачите откриле дека опиоидите висат наоколу во нервниот систем на неонаталните стаорци изложени во матката, што ја нарушува респираторната контрола во првите неколку дена по раѓањето.
Една област на интерес беше примарниот генератор на респираторен ритам, дел од мозочното стебло што го одржува стабилно дишењето без свесно размислување. Кај повеќето луѓе кои умираат од предозирање со опиоиди, овој генератор на ритам е замолчен, така што научниците знаат дека лековите влијаат на тој механизам, рече Хакстабл.
Кај експерименталните стаорци, колата за регулирање на ритамот беа помалку чувствителни на опиоидите дадени по раѓањето, што укажува на трајни промени од изложеноста за време на развојот.
Но, колку широки развојните ефекти беа во респираторните кола беше изненадувачки, рече Хакстабл. Влијанието на лекот отиде многу подалеку од генераторот на респираторниот ритам, нарушувајќи ја активноста во многу од нервните кола во централниот нервен систем кои го контролираат дишењето.
„Следниот чекор е стеснување каде се случува ова во овие централни респираторни мрежи, без разлика дали се работи за промени во невроните или во потпорните клетки“, рече Хакстабл. Нејзиниот тим, исто така, се надева дека ќе истражи дали различни опиоиди имаат слични ефекти.
Повеќе информации:
Сара А. Бејлер и сор., Мајчините опиоиди кои зависат од возраста ги нарушуваат неонаталните контролни мрежи за дишење, Граници во физиологијата (2023). DOI: 10.3389/fphys.2023.1109754
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview