Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти доверлив извор
лекторирани
од Крис Вулстон, Универзитетот Вашингтон во Сент Луис
Новата анализа предводена од Џошуа Џексон, вонреден професор по психолошки и мозочни науки во уметности и науки на Универзитетот Вашингтон во Сент Луис, истражува како личностите на родителите – бурни или резервирани, прифатливи или откачени, загрижени или безгрижни – можат да го обликуваат животите на нивните деца, во добро или во лошо.
Студијата опфати речиси 9.400 деца на возраст од 11-17 години и нивните родители кои учествуваа во германско истражување кое се спроведува од 1984 година. Истражувачите ги разгледаа таканаречените „големи пет“ особини кои психолозите ги користат за да ја опишат личноста во широки потези: екстровертност, согласност, отвореност, совесност и невротичност.
Истражувањето вклучуваше и мерки за животот на децата, вклучувајќи го нивното целокупно здравје, оценките во училиште, употребата на алкохол или цигари, времето поминато на слободни активности – освен гледање телевизија или сурфање на Интернет – и зачестеноста на семејните расправии.
Студијата, коавторство со дипломираната студентка Аманда Рајт, неодамна беше објавена во „Давоен и детски развој“. Подолу, Џексон ги објасни наодите и влијанието што личноста на родителите може да го има врз нивните деца.
Екстровертноста е мерка за тоа колку една личност е дружељубива и енергична. Согласноста се однесува на соработка и разбирање со другите. Отвореноста се однесува на креативноста и имагинацијата. Совесните луѓе се организирани, намерни и внимателни. Невротичните луѓе се генерално вознемирени, загрижени и нервозни.
Откривме дека личностите на родителите имаат значително влијание врз животот на детето, дури и откако ќе ја земеме предвид личноста на детето. Личноста на детето, се разбира, е важна, но родителите имаат посебно и важно влијание врз нивните деца.
На пример, децата со екстровертни родители имаат тенденција да имаат пониски оценки. Децата со невротични родители постигнаа релативно ниски резултати на неколку мерки, вклучувајќи ги оценките, целокупното здравје, индексот на телесна маса (БМИ) и времето поминато на слободни активности.
Од друга страна, децата веројатно ќе бидат поздрави ако нивните родители постигнале високи оценки за мерила за согласност или совесност, а тие имале поголема веројатност да останат активни со хобија ако нивните родители имаат високи резултати во отвореноста.
Можеме само да шпекулираме. Се сомневаме дека можеби екстровертните родители имаат помала веројатност да го нагласат учењето и домашните задачи. Можеби тие ги охрабруваат своите деца да се дружат наместо да учат, или можеби родителите се премногу зафатени со сопствените животи за да помогнат во домашните задачи. Но, нема начин да се знае со сигурност од овој сет на податоци.
Во принцип, на децата им оди особено добро ако нивните родители се екстровертни, прифатливи, совесни и отворени без да бидат невротични. Тоа е веројатно нешто блиску до најдоброто сценарио, но дури и таа комбинација може да има некои негативни страни. Како што е наведено, децата со екстровертни родители имаат тенденција да имаат пониски оценки.
Личноста на детето дефинитивно прави голема разлика. На пример, откривме дека децата имаат тенденција да имаат подобри оценки ако се екстровертни, прифатливи, отворени и совесни, но имаат полоши оценки ако се невротични. Екстровертните деца почесто пушат или пијат, но да се биде отворен, совесен или согласен има спротивен ефект.
Имаше само неколку случаи каде што се чинеше дека личностите на децата и родителите функционираат во синергија. Најјасно е со семејните расправии. Расправиите се поретки кога родителите или децата добиваат високи резултати за согласност. Но, кога и родителите и децата се согласни, расправиите драстично се намалуваат. Исто така, откривме дека највисоките оценки ги постигнале неневротичните деца кои имале неневротични родители.
Имаше и одредена негативна синергија. Еве еден интересен пример: невротичните деца со невротични родители имаат тенденција да имаат највисок БМИ.
Многу луѓе на крајот имаат чувство дека растат во свои родители. Но, барем во однос на особините на личноста, врската не е силна. На пример, воопшто не е невообичаено екстровертните родители да имаат интровертни деца и обратно. На почетокот, тоа може да изгледа изненадувачки. Но, ако имате браќа и сестри, знаете дека може да има многу разлика помеѓу луѓето кои растат во исто домаќинство. Една од причините зошто навлегувам во истражување на личноста е затоа што јас и сестра ми сме сосема спротивни. Ако ги апсорбиравме нашите личности директно од нашите родители, ќе бевме многу повеќе слични.
Тоа прашање навистина влегува во срцето на многу мои дела. Толку многу од нашата личност е навистина надвор од наша контрола. Ако сте интровертни, не можете одеднаш да станете екстровертни. Но, можно е да смениме одредени секојдневни однесувања, особено ако сме свесни за последиците. Откривме дека децата веројатно ќе бидат поздрави ако нивните родители се совесни. Тоа е многу веројатно затоа што совесните родители поттикнуваат вежбање и здрава исхрана.
Тоа е добра лекција за сите. Личностите се во голема мера поставени, но однесувањето може да се промени.
Повеќе информации:
Amanda J. Wright et al, Дали личноста на родителите е поврзана со адолесцентните резултати за нивното дете? Пристап за анализа на површината на одговор, развој на доенчиња и деца (2023). DOI: 10.1002/icd.2395
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview