Итни случаи:  

Повикај доктор

Децата кои имаат здрава исхрана во текот на своето детство имаат подобро ментално здравје кога ќе наполнат осум години. Ова го покажува едно од најголемите истражувања од ваков вид, според истражувачите од Универзитетот во Агдер (UiA) во Норвешка. „Никој не крева веѓа кога зборуваме за тоа како диетата влијае на нашето физичко здравје. Врската помеѓу исхраната и менталното здравје, сепак, не е толку очигледна“, вели детскиот психијатар и постдокторски соработник Кристин Хеле од UiA.
Но, врската е таму. И излегува дека е појасно отколку што претходно мислевме.
Истражувачите од UiA користеа податоци од Норвешката студија за кохорт за мајка, татко и дете. Ова е едно од најголемите здравствени истражувања во светот. Во студијата за исхрана, истражувачите користеле податоци од 40.000 деца кои биле следени во текот на неколку години.
„Во оваа студија, гледаме јасна врска помеѓу она што децата го јадат во раните години и карактеристиките на личноста и симптомите на анксиозност и депресија кога имаат осум години“, вели професорката Нина Сесили Оверби од UiA.
Таа нагласува дека истражувањето не може да утврди причина и последица, но дека постои поврзаност. Наодите се приспособени за влијанието на други карактеристики за кои истражувачите знаат дека може да бидат важни, како што се образованието и менталното здравје на мајката.
Мајките одговарале на прашања за нивната исхрана и исхраната на нивното дете во различни фази, за време на бременоста и кога детето имало шест и осумнаесет месеци. Нови кругови на анкети биле спроведени кога детето имало три и седум години.
На осумгодишна возраст, децата кои имале здрава исхрана додека растеле, имале повисоки резултати за особините на личноста како што се совесност, отвореност, екстравертност и добронамерност.
Децата кои имаа помалку здрава исхрана постигнаа повисоки резултати за особините на личноста поврзани со невротичност.
„Поврзаноста што ја наоѓаме помеѓу исхраната во почетокот на животот и особините на личноста не е покажана во претходните студии според нашето знаење“, вели Øverby.
Карактеристиките на личноста се засноваат на моделот Big Five, кој е водечка научна теорија за тоа како се обликува нашата личност.
„Карактеристиките на личноста се димензии кои го мерат степенот на психолошките карактеристики. Карактеристиките на личноста се важни за нашето ментално здравје, дури и ако тие не се поврзани со ментални нарушувања или заболувања“, вели Хеле.
Таа сепак додава дека карактеристиката на невротичност често се поврзува со ранливоста на развој на анксиозност и депресија.
Кога истражувачите зборуваат за добра исхрана, тие зборуваат за диета која е во согласност со норвешките препораки за исхрана (само на норвешки). Овошје и зеленчук, производи од цели зрна, риба и домашни оброци.
“Телото ги развива нервниот систем, внатрешните органи и мозокот на почетокот на животот. За ова, на телото му е потребна енергија од храната. Покрај тоа, храната што ја јадеме може да влијае на тоа како функционираат нашите гени”, вели Øverby.
Истражувачите нагласуваат дека олеснувањето на здравата исхрана е општествена одговорност.
„Со ова знаење како основа, станува уште поважно на децата да им се нуди здрав оброк во градинките или во текот на училишниот ден. “, вели Хеле.
Истражувачите ги опишуваат резултатите како многу стабилни. Сепак, постојат некои слабости во студијата. Мајките меѓу другото морале сами да ги пополнат формуларите.
„Исто така, гледаме дека жените кои учествуваат во истражувањето се повисоко образовани и пушат помалку од просекот. Неколку такви карактеристики покажуваат дека тие не претставуваат просек од населението“, вели Оверби.
Таа сè уште мисли дека нема причина да се верува дека резултатите би биле поинакви со различен примерок.
Студијата го мери ефектот на исхраната во почетокот на животот врз личноста на осумгодишните деца. Природното прашање тогаш станува: Кога е предоцна да се направат промени?
Истражувачите можат да ве уверат дека никогаш не е доцна да почнете да се храните поздраво и да имате корист од тоа.
“Ние не сме целосно развиени како осумгодишници. Ако воспоставите добри навики за исхрана рано во животот, веќе е направено многу. Но, не можеме да јадеме на патот до личноста што ја сакаме. Има многу други состојби кои влијаат на тоа , особено гените што ги носите и животните услови со кои се среќавате“, вели Хеле.
Таа истакнува дека оваа студија, сепак, покажува дека добрата исхрана рано во животот е чекор во позитивна насока.
Студијата е објавена во списанието Nutrients.
Повеќе информации:
Кристине Вејруп и соработниците, Исхраната во раниот живот е поврзана со менталното здравје и личноста на детето на 8 години: наоди од Норвешката студија за кохорт за мајка, татко и дете (MoBa), Хранливи материи (2023). DOI: 10.3390/nu15010243
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview