Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти доверлив извор
лекторирани
by Nationwide Children’s Hospital
Загриженоста и понатаму расте за влијанието на користењето на социјалните мрежи врз менталното здравје и благосостојбата на децата и адолесцентите. Според новото национално истражување спроведено на интернет од The ​​Harris Poll во име на Движењето „На нашите ракави за ментално здравје на децата“, половина (50%) од родителите на деца помлади од 18 години чувствуваат дека менталното здравје на нивното дете (децата) настрадало во текот на изминатите 12 месеци поради користењето на социјалните мрежи.
За најдобро да се разбере како социјалните медиуми влијаат на менталното здравје на нивните деца, „На наши ракави“ ги охрабрува родителите и старателите да седнат и да имаат редовни разговори со своите деца за тоа како користењето на одредени платформи за социјални медиуми може да направи да се чувствуваат.
Заштитата на менталното здравје на децата на интернет, исто така, стана разговор надвор од домот и на национално ниво. Помеѓу април 2022 година и април 2023 година, платформите како TikTok воведоа нови безбедносни мерки, а законодавците разговараа за сметките што би го ограничиле пристапот на корисниците до социјалните медиуми.
„Ова е позитивен чекор, но родителите не можат да веруваат дека ова е доволно“, рече д-р Аријана Хоет, клинички директор на On Our Sleeves и педијатриски психолог во Детската болница на национално ниво. „Социјалните медиуми имаат способност да ја зголемат анксиозноста и депресијата кај децата кога се користат несоодветно, како и потенцијално да ги отворат за несоодветно споделување, навредлив јазик, малтретирање и многу повеќе.
Д-р Хоет вели дека не сите социјални медиуми се лоши. Тоа може да помогне во градењето на чувство за заедница, односи и само-разбирање. Сепак, во текот на изминатата година, истражувањето покажува дека бројот на Американци кои велат дека користењето на социјалните медиуми од страна на децата има позитивно влијание врз нивното ментално здравје, паднал на нешто повеќе од една третина (35%), што е пад од 43% во 2022 година. Во сè повеќе дигитален свет, важно е родителите и старателите да ги разберат добрите и лошите страни на користењето на социјалните медиуми и да работат на одржување отворена комуникација за тоа што децата го доживуваат онлајн.
„Бидете љубопитни за тоа што прави вашето дете на социјалните мрежи. Преземајќи активна улога во нивниот ангажман на социјалните мрежи, наместо едноставно да ја ограничите нивната изложеност, може да му помогне да се чувствува удобно да поставува прашања, да пријави грижи и да бара помош кога му е потребна“. рече д-р Хоет.
За жал, помалку родители велат дека им е удобно да разговараат со своите деца за менталното здравје, што е пад од 5 процентни поени од 91% во 2022 година на 86% во 2023 година. За да се олеснат овие разговори, неопходна е доследна и отворена комуникација. On Our Sleeves им нуди на родителите и старателите бесплатни водичи и алатки кои се лесни за следење за започнување разговори за тоа што се случува на социјалните мрежи и стратегии за тоа како да се постават граници и да се чуваат безбедни. Експертите препорачуваат:
Рамнотежата помеѓу дозволувањето на децата да ги истражуваат социјалните медиуми додека избегнуваат потенцијално опасни аспекти може да биде тешка. Преку „На нашите ракави“, родителите можат да работат на градење на доверливи односи што ќе им овозможат на нивните деца да ги искористат придобивките од социјалните мрежи, додека го минимизираат ризикот од негативни исходи.
За повеќе информации и ресурси за започнување разговори со децата за безбедно користење на социјалните медиуми, посетете го OnOurSleeves.org.
Анкетата од 2023 година беше спроведена на интернет во Соединетите Држави од The ​​Harris Poll во име на On Our Sleeves од 30 март до 3 април 2023 година, меѓу 2.035 возрасни лица од САД на возраст од 18+, меѓу кои 711 се родители на деца помлади од 18 години. Истражувањето од 2022 година беше спроведена онлајн во Соединетите Американски Држави од страна на Анкетата Харис во име на На нашите ракави од 5 до 7 април 2022 година меѓу 2.063 возрасни во САД на возраст од 18 години и постари, меѓу кои 686 се родители на деца помлади од 18 години. Прецизноста на земање примероци на Харис онлајн анкетите се мери со користење на веродостоен интервал на Бајза. За овие студии, податоците од примерокот се точни до +/- 2,8 процентни поени користејќи ниво на доверба од 95%. За целосните методологии на истражувањето, вклучувајќи ги променливите за пондерирање и големината на примерокот на подгрупите, ве молиме контактирајте со Моли Девани на 614-905-8318.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview