Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти доверлив извор
лекторирани
by Annika Lund, Karolinska Institutet
Некои деца се раѓаат со губење на слухот само на едното уво. Што да се прави тогаш? Прашањето е потешко отколку што може да се мисли.
Ако некој го изгуби слухот само на едната страна, целта е обично да се обезбеди некој вид помошен уред. Не постојат медицински причини против лекување на губење на слухот во овие случаи.
Ситуацијата е различна за децата родени со еднострано губење на слухот. Тука здравствениот сектор бара одговори.
„Постои клиничка несигурност за оваа група. Знаеме премалку за тоа што е всушност најдоброто нешто што може да се направи. Правиме истражување во оваа област“, ​​вели Филип Асп, истражувач на Одделот за клиничка наука, интервенција и технологија во Каролинска. Институт.
Децата родени со еднострано оштетување на слухот го слушаат јазикот и учат да зборуваат. Сепак, студиите долго време покажаа дека овие деца се изложени на зголемен ризик од социјална исклученост, слаб развој на јазикот и можеби ќе треба да ги повторат училишните години.
Во исто време, нејасно е што треба да направи здравствениот сектор. Во студијата од 2020 година, коавторство на Филип Асп, голем број деца родени со еднострано оштетување на слухот добиле слушни помагала кога имале меѓу пет и девет години. Тие беа следени неколку години подоцна. Се испостави дека на децата им помагаат слушните помагала во тивки средини. Но, во разговорите во поголеми групи или ако имаше бучава во позадина, тоа немаше никаква разлика. И, чудно, децата имаа полоши вештини за локализација на звукот од очекуваното. Изненадувачки, бидејќи стерео слухот треба да обезбеди подобра способност за локализирање на звукот.
„Не знаеме што значи ова. Можно објаснување може да биде дека слушното помагало обезбедува мало временско доцнење во обработката на сигналот и тоа може да го произведе овој ефект. Друга причина може да биде тоа што во текот на првите години од животот, децата се приспособиле на еднострано слух“, вели Филип Асп.
Во новите студии, истражувачите сега им дадоа слушни помагала на многу помлади деца, кои сè уште имаат податлив слушен систем. Овие студии сè уште не се завршени.
Во Белгија, постои искуство со кохлеарни импланти за деца со вродена еднострана глувост. Студиите покажуваат дека кога овие деца имаат околу четири години, се чини дека нивните јазични вештини имаат корист од раното слушање на двете уши.
„Изгледа дека тие имаат малку подобро граматичко разбирање, бидејќи се малку подобри во добивањето на одредени множински флексии во вистинскиот контекст, на пример. Но, овој тип на јазични способности е тешко да се тестира кај многу мали деца. Мора да почекаме додека не се постари и затоа ќе треба време пред да добиеме ваков тип на податоци во нашите студии“, вели Филип Асп.
Сепак, можно е да се тестира локализацијата на звукот кај малите деца. Филип Асп е вклучен во развојот на ваков тест. За ова, детето ќе гледа шарен, забавен филм со звук и слика – додека сликата наеднаш не исчезне. Сепак, звукот продолжува од друг звучник во собата. Следењето очи ви овозможува да измерите колку точно вашето дете гледа во вистинската насока.
„Ова е начин на мерење на еден аспект на способноста за слух. Предноста е што може да се направи дури и кај многу мали деца, на возраст од 6 месеци. Единствениот услов е навистина нивниот врат да биде доволно силен“, вели Филип. Асп.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview