Итни случаи:  

Повикај доктор

Додека пандемијата COVID-19 промени сè во светот, таа исто така стана моќен катализатор за иновации што овозможија далечинско обезбедување на здравствена заштита и услуги – вклучително и стоматологија. Една нова студија на западните истражувачи Роко Чеук, студент на трета година на додипломски студии на Шулих, на Медицинскиот и Стоматолошкиот факултет и д-р Абас Џесани, покажа дека речиси 50 отсто од стоматолозите во Онтарио користеле некаква форма на теледентологија – комбинација од стоматологија, телефон и виртуелна комуникација – да се обезбеди далечинска нега на пациентите за време на пандемијата. Студијата, исто така, покажа дека стоматолозите биле спречени да користат теледентологија поради нивниот недостиг на интерес за тоа, а во многу случаи, недостаток на ресурси.
„Далечинската стоматолошка грижа е вистинска потреба. Беше корисна, особено во забрзувањето на консултациите и триагирањето на пациентите за третмани и следење. Не многу стоматолошки професионалци ја вградуваа во својата пракса, но ризикот од пренесување на COVID-19 во стоматологијата Клиниките ги натераа да бараат креативни начини за да им служат на потребите на пациентите додека ги чуваат сите безбедни“, рече Џесани, професор на Стоматологијата Шулих.
Од перспектива на стоматолошка ординација, теледентологијата служи за две основни цели: олеснување на консултации во живо помеѓу стоматологот и нивниот пациент преку технологија за видео конференции; и овозможување далечинско споделување на следените клинички информации, радиографија, резултати од лабораториски тестови и слични податоци.
Сепак, придобивките што теледентологијата може да ги понуди на ранливите пациенти, како што се постарите, пациентите со попреченост и маргинализираните и непривилегираните популации, се она што треба да ги принуди стоматолошките професионалци да го користат и да го интегрираат како дел од рутинската нега, додаде Џесани.
„Теледентологијата може да ги намали бариерите со кои се соочуваат луѓето при пристапот до стоматолошка заштита. Понекогаш, пациентите и нивните старатели мора да земат неплатено отсуство од работа, бидејќи посетата на стоматолошка клиника може да потрае цел ден, особено ако се потпираат на јавен превоз. или ако стоматолошката ординација не е погодно лоцирана. Вградувањето на секојдневната технологија во обезбедувањето стоматолошка заштита може значително да ги намали разликите во оралната здравствена заштита меѓу руралните и урбаните заедници“, рече Џесани, додавајќи дека стоматолошките професионалци треба да гледаат подалеку од клиничката средина и да даваат услуги. на оние на кои им се најпотребни.
Студијата, објавена во BMC Oral Health, се заснова на проектот Schulich Dentistry Research Opportunity Program (SDROP) преземен од Cheuk и надгледуван од Jessani. Студијата опфати анкета на 456 стоматолошки професионалци во Онтарио, евидентирајќи ги нивните перцепции за употребата на теледентологијата и анализирајќи ги факторите кои влијаеле на клиничките практики за време на заклучувањето на COVID-19.
Студијата покажа дека само 49 проценти од испитаниците во студијата пријавиле дека користеле теледентологија, при што 13 проценти ја користеле пред пандемијата и 36 проценти ја користеле за време на пандемијата. Речиси 54 проценти пријавиле незаинтересираност како најчеста причина за некористење теледентологија.
Студијата, исто така, покажа дека женските стоматолошки професионалци, оние кои работат во приватни ординации и оние кои работеле во една стоматолошка ординација имаат поголема веројатност да усвојат теледентологија за време на пандемијата. Анкетираните стоматолошки професионалци исто така рекоа дека теледентологијата е ефективна алатка за едукација на пациентите за оралното здравје и стоматолошките третмани.
Наведувајќи ги придобивките од теледентологијата и бариерите против неа, студијата препорачува следниот чекор е да се подобри нејзиното прифаќање меѓу стоматолошките професионалци и приватните ординации. Џесани рече дека стоматолозите може да се охрабрат да користат теледентологија ако им се покаже дека основната нега од далечина е можна со користење на едноставна и достапна технологија како камера на мобилен телефон. Студијата, исто така, препорачува да се развие робусна наставна програма која ги интегрира технологијата и теледентологијата во клиничката нега.
„Вклучувањето на обуката за теледентологија во наставната програма на стоматолошкиот факултет може да биде добра почетна точка“, рече Џесани, кој исто така е помошник директор за обновување на наставната програма и учење на услуги во Стоматологијата Schulich.
Повеќе информации:
Rocco Cheuk et al, Употреба на теледентологија за време на пандемијата COVID-19: перцепции и практики на стоматолозите од Онтарио, BMC Oral Health (2023). DOI: 10.1186/s12903-023-02772-y
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview