Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
од Британскиот медицински журнал
Постојат значителни празнини во свеста на јавноста во Обединетото Кралство за знаците и симптомите на ракот кај децата и тинејџерите, при што само една третина од возрасните изразуваат доверба дека можат да ги препознаат, покажуваат резултатите од национално репрезентативно истражување објавено на интернет во списанието. Архива на болести во детството.
Јавната свест за знаците и симптомите на ракот во оваа возрасна група е многу помала отколку кај возрасните, што укажува на потребата од иницијативи за да се намали овој јаз во знаењето, велат истражувачите.
Ракот во детството е водечка причина за смрт кај децата на возраст над 12 месеци и главна причина за стекната попреченост, посочуваат истражувачите. Во Обединетото Кралство, секоја година се дијагностицираат околу 3.755 нови случаи кај деца и млади луѓе на возраст под 24 години. Се известува дека стапките на преживување заостануваат зад оние во остатокот од Европа, додаваат тие.
Симптомите на болеста кај децата често имитираат други вообичаени заболувања, а имајќи предвид дека скрининг тестовите во моментов не се достапни, јавната и професионалната свест за да се обезбеди рана дијагноза и третман е од суштинско значење, велат истражувачите.
За да се измерат нивоата на знаење и свесност за знаците и симптомите на ракот во детството/тинејџерот, национален репрезентативен примерок од 1.000 возрасни беа анкетирани ширум ОК во мај 2019 година. Истражувањето опфати шест прашања кои се вртат околу согледаниот ризик; целокупната доверба во препознавањето на знаците и симптомите на ракот; извори на дополнителни информации; кои, доколку некои симптоми заслужуваат разговор со лекар, и колку брзо; и познавање на симптоми кои укажуваат на рак кај дете/тинејџер.
Околу половина (48%) од испитаниците биле мажи; повеќето (87%) беа бели; 9% беа од Шкотска и 5% од Велс; 13% биле 18-24-годишници; а околу една третина (32%) имале деца под 16-годишна возраст во своето домаќинство.
Околу половина (56%) од сите испитаници сметале дека ризикот е поголем од очекуваното, а тоа било без оглед на возраста, етничката припадност, земјата, социјалната класа или присуството на деца во домаќинството.
Но, околу две третини (68%) од испитаниците рекле дека не се сигурни во идентификувањето на знаците и симптомите на ракот во детството, при што родителите на деца имаат многу поголема веројатност да го пријават ова отколку оние без: 42% наспроти 27%.
Симптомите за кои се смета дека бараат медицинска проценка во рок од 48 часа од страна на повеќе од половина од учесниците вклучувале напади/грчеви, крв во урината или столицата и постојано повраќање. Но, во просек, испитаниците идентификувале само 11 од 42 класични знаци и симптоми. Најпрепознатливите симптоми вклучуваат грутка или оток во карлицата, тестисот или градите (46%); крв во урина или столица (44%); промени на бенки (43%); грутка/оток во ѕидот на градниот кош или пазувите (41%); и губење на тежината (40%).
Најмалку препознаени симптоми беа раниот/доцниот пубертет (10%); доцнење во развојот кај доенчиња (11%); и бавен раст (13%), при што 8%, 2% и 6% од испитаниците, соодветно, сметаат дека нема потреба да разговараат за овие симптоми со лекар.
Понатаму, значителен дел од испитаниците рекле дека ќе чекаат 3 месеци или воопшто нема да побараат лекарски совет за постојана/повторлива болка во грлото или рапав глас (43%) и бавно закрепнување по повреда на коските или зглобовите (43%).
Одговорите покажаа дека свесноста за симптомите и разбирањето на ресурсите што се достапни за да се дознаат повеќе здравствени информации или да се подигне загриженоста се разликуваат според возраста, етничката припадност и социјалната класа.
И покрај тоа што беа направени сите напори да се елиминира потенцијалната пристрасност во дадените одговори, истражувачите признаваат дека некои испитаници можеби биле во искушение да дадат одговори за кои мислеле дека би биле „социјално пожелни“, наместо она што навистина го мислеле. А младите луѓе, особено 16-18-годишните, беа недоволно застапени меѓу испитаниците.
Како и да е, истражувачите истакнуваат: „Свеста е означена како клучна стратегија за рана дијагноза на рак во ОК, но има мал фокус на ракот во детството“, и нагласуваат: „Согледаната реткост на рак кај децата е клучна бариера за рана дијагноза. Иако бројот на случаи може да биде мал во споредба со рак на возрасни, кумулативниот ризик од раѓање до рана зрелост е споредлив со оној на другите детски болести. Ова треба да се комуницира со јавноста, бидејќи родителите обично ги поврзуваат заедничките симптоми со заеднички детски болести, но не и рак“.
Повеќе информации:
Јавната свест за знаците и симптомите на ракот на детството, тинејџерите и младите во Велика Британија: пресечно истражување, Архиви на болести во детството (2023). DOI: 10.1136/archdischild-2023-325841
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview