Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти доверлив извор
лекторирани
од Американската академија за педијатрија
Ретроспективната анализа на смртните случаи од педијатриска сепса во голема болница во Арканзас покажа дека црните деца во болницата имаат 2,5 пати поголема веројатност да умрат од сепса отколку белите пациенти, според истражувањето презентирано за време на Националната конференција и изложба на ААП во 2023 година во Волтер Е. Конгресен центар во Вашингтон.
Истражувачите кои го напишаа апстрактот, „Расен диспаритет во смртноста од педијатриска сепса“, спроведоа ретроспективна анализа на сите пациенти во детската болница во Арканзас (ACH) со сепса, тешка сепса или септичен шок помеѓу јануари 2018 и април 2022 година. Истражувачите открија дека 3.514 пациенти имале сепса во текот на студискиот период со вкупна стапка на смртност од 1,65%. Смртноста била 3,13% кај црните деца наспроти 1,27% кај белите деца, што открива дека црните деца имаат многу поголема веројатност да умрат од сепса.
„Раното препознавање и реанимација на педијатриската сепса доведе до подобри резултати. И покрај овие достигнувања, црните деца продолжуваат да имаат зголемена стапка на смртност“, рече водечкиот автор на студијата Мајкл Строуд, MD, FAAP, професор, Педијатриска критична нега на Универзитетот за медицински науки во Арканзас. , Детската болница Литл Рок во Арканзас. „Мораме да ги идентификуваме факторите кои придонесуваат за ова несовпаѓање и да работиме на подобрување на резултатите за сите деца, и покрај расата, етничката припадност и социо-економскиот статус.
Многу болници и здравствени центри постигнаа напредок во тоа како реагираат на сепса, што е смртоносен итен здравствен ризик. Денес, многу болници, како ACH, користат автоматизирано, во реално време, алгоритамско откривање на сепса, тешка сепса и септички шок вградени во електронската медицинска евиденција. Овој метод води до порано препознавање, реанимација и подобрени резултати.
Сепак, и покрај подобрувањата во раното препознавање и реанимација, сепсата останува главен педијатриски здравствен проблем со околу 40.000 хоспитализации и 5.000 смртни случаи секоја година во САД.
„Нашето истражување покажува дека смртноста кај црните деца останува повисока во споредба со белите деца, и покрај напредокот како алатките за автоматско препознавање и навремената администрација на терапевтски интервенции“, рече д-р Строуд. „Потребни се дополнителни испитувања за да се идентификува дали свесните и несвесните предрасуди, потенцијалните социо-економски фактори и генетските предиспозиции доведуваат до расни разлики во исходите на децата со педијатриска сепса, тешка сепса и септичен шок.
Повеќе информации:
Наслов на апстракт: Расен диспаритет во смртноста од педијатриска сепса
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview