Итни случаи:  

Повикај доктор

Во новата студија предводена од вонредниот професор Лин Пери, истражувачите открија дека специфичните типови на зборови што децата најпрво ги знаат можат да бидат рано предвидување за јазичните тешкотии. Во трудот “Доцно цутење или јазично пореметување? Разлики во составот на вокабуларот за мали деца поврзани со долгорочни јазични резултати“, кој неодамна беше објавен во Developmental Science, сугерира дека бројот на зборови кои малите деца знаат да ги именуваат работите што се слични по форма, како на пр. како чашка, топка и лажица (т.е. „именки засновани на облик“), може да разликуваат деца кои се сметаат за подоцнежно созревање и оние кои имаат постојани одложувања месеци или години подоцна.
„Некои деца кои доцна зборуваат и покажуваат првични доцнења во нивниот речник како мали деца, на крајот ќе стигнат до речник со типична големина. Ние го нарекуваме ова задоцнето цветање“, рече Пери, која го проучува развојот на детскиот јазик на Одделот за психологија. „Но, се чини дека некои доцни зборувачи не успеваат, и досега, истражувачите не беа во можност рано да предвидат кој ќе биде кој.
„Во нашата студија“, додава таа, „сакавме да откриеме кои деца со бавен почетен развој на вокабуларот ќе доцнат и кои би можеле да имаат постојани доцнења во растот на вокабуларот“.
Постојаните одложувања, исто така, може да бидат показател за развојно јазично нарушување (ДЛД). Околу седум проценти од населението има DLD, но тоа не е многу познато во споредба со другите пречки во развојот, според Пери.
„ДЛД се карактеризира со постојани одложувања и потешкотии во јазикот во текот на целиот животен век, но обично не се дијагностицира до училишна возраст, бидејќи не постојат добри рани предвидувачи за тоа кој би можел да стигне и на кого може да му треба поголема поддршка“, рече авторот кој соработува. Сара Кукер, доцент по психологија на Државниот универзитет во Оклахома. „Ова е целта на нашата сегашна студија – да видиме дали типот на зборови што детето ги знае во детството може да предвиди подоцнежни одложувања“.
Претходната работа на истражувачкиот тим сугерира дека повеќето деца со типичен развој на вокабуларот учат многу именки засновани на форма за време на детството.
„Кога децата учат збор како „шолја“, тие сфаќаат дека иако има различни бои и материјали за чаши, сите тие имаат ист приближен облик, што е иста со лажица, топче, маса и слично“, вели Пери. „Штом децата ќе научат многу од овие именки засновани на форми, тие автоматски обрнуваат внимание на обликот додека учат нови зборови и можат да почнат да учат нови зборови побрзо. се доцни зборувачи“.
Тимот користеше опсежни збирки на податоци за развој на вокабулар во три групи од преку 800 деца – оние кои доцна зборуваа во детството, но имаа повообичаена големина вокабулар неколку месеци подоцна (доцно цветање); оние кои доцнаа зборуваа во детството и продолжија да имаат одложувања во нивниот вокабулар месеци подоцна (упорни доцни зборувачи); и деца кои имале речник со типична големина во двата временски периоди.
Тимот користеше мерење на родителски извештај за знаењето на детскиот вокабулар кога децата беа на околу 16 месеци и повторно кога беа на околу 28 месеци за да го процени процентот на именките засновани на форма што децата ги знаеја, контролирајќи ја големината на нивниот вокабулар. На 16 месеци, оние деца кои постојано ќе зборуваат доцна знаеле помал дел од именките засновани на форма отколку оние кои доцнеле.
Подгрупата од учесниците беа следени до нивната седумгодишна возраст за да се види дали некој добил дијагноза на DLD. Децата на кои подоцна им била дијагностицирана ДЛД, исто така знаеле помал дел од именките засновани на облик на 16 месеци од другите деца.
Пери вели дека студијата може да биде корисна за родителите, едукаторите на раните деца и патолози за говорни јазици кои работат со мали деца со доцнење на јазикот.
„Корисно е да се знае на кого може да му треба дополнителна поддршка и каква поддршка може да им треба на различни деца со доцнење на јазикот“, рече таа. „Можеби, помагањето на оние што доцна зборуваат да научат повеќе зборови засновани на форма, особено би можело да биде корисно за развојот на јазикот како што стареат.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview