Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
од Флорида Атлантскиот универзитет
И покрај многуте промени во училишната култура од 1960-тите, една нова студија открива дека некои работи никогаш не се менуваат: животот е потежок за средношколците кои не се привлечни и за оние кои не се спортисти.
Додека децата се враќаат на училиште, првата од ваков вид лонгитудинална студија на Флорида Атлантик Универзитетот помага да се објасни зошто адолесцентите на кои им недостасуваат особини што ги ценат врсниците се изложени на ризик за тешкотии во приспособувањето.
Резултатите, објавени во Журналот за млади и адолесценција, покажуваат дека слабата привлечна младина и слабата атлетска младина стануваат сè понепопуларни во текот на учебната година, што доведува до последователно зголемување на нивната осаменост и злоупотреба на алкохол. Едноставно кажано, групата врсници ги казнува оние кои немаат високо ценети особини како што се убавиот изглед или добриот спорт.
Студијата ги смири стереотипите за половите разлики во особините важни за успех со врсниците. Со децении се претпоставуваше дека тоа што не се атлетски е особено проблематично за момчињата и дека непривлечноста е особено проблематична за девојчињата.
Наодите откриваат трансформација во социјалната култура на адолесцентите, така што социјалните казни поврзани со ниска привлечност или слаб атлетизам повеќе не се специфични за полот. Момчињата и девојчињата не се разликуваа во степенот до кој непопуларноста и проблемите со приспособувањето произлегоа од ниската привлечност и нискиот атлетизам. Како што расте нивната непопуларност, така се зголемуваат и нивните проблеми.
„Децата на кои им недостигаат особините што ги ценат нивните врсници страдаат од мноштво тешкотии при прилагодување, од кои многу произлегуваат од нивниот влошен раст во групата“, рече Брет Лорсен, д-р, виш автор и професор по психологија во Чарлс на ФАУ. Научен колеџ Е. Шмит.
„Децата кои не се атрактивни и децата кои не се спортисти стануваат сè понепопуларни. Растечката маргинализација, пак, ја забрзува осаменоста и злоупотребата на алкохол. Растечката непопуларност е клучот за разбирање зошто непривлечните и неатлетичарите развиваат проблеми во однесувањето. Од оние кои почнале да пијат до интоксикација во текот на учебната година, речиси две третини беа натпросечни во непопуларност“.
Опасностите поврзани со стигматизираните особини беа споредливи за момчињата и девојчињата.
„Децата кои не се атрактивни и децата кои не се спортисти стануваат сè понепопуларни со текот на времето, сугерирајќи дека мора да ги издржат достоинството на немоќта за да останат приврзани за групата врсници, позиција која на крајот зема данок за индивидуалната благосостојба“, рече Мери Пејџ Џејмс, прва авторка и д-р. студент на Катедрата за психологија на ФАУ.
„Да се ​​биде непривлечен и штети на популарноста на момчињата исто како и на девојчињата, а да се биде неатлетски е важен придонесувач за ниската популарност меѓу девојчињата, исто како и кај момчињата. И покрај широко распространетите јавни пораки за прифаќање на телото, социјалниот свет на адолесцентите е честопати сè уште не простува“.
Студијата опфати 580 средношколци кои се движеа на возраст од 10 до 13 години. „непопуларно“). Тие исто така опишаа колку често се чувствувале осамено и колку често пиеле алкохол до степен на интоксикација во текот на изминатиот месец.
Репликацијата е силна страна на студијата. Истиот модел на асоцијации се појави во хетероген примерок на млади од голема метрополитенска област во Флорида и од хомоген примерок на млади од мала заедница во Литванија.
Лорсен, Џејмс и коавторите на студијата нудат неколку стратегии за да им помогнат на децата на кои им недостасуваат овие особини вредни од врсниците:
Повеќе информации:
Мери Пејџ Легет-Џејмс и други, Опасностите од тоа да не се биде атрактивен или атлетски: Патеки до тешкотии при прилагодување на адолесцентите преку ескалација на непопуларноста, весник на младоста и адолесценцијата (2023). DOI: 10.1007/s10964-023-01835-1
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview