Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
by Bill Bangert, University of Cincinnati
Истражувањето на Универзитетот во Синсинати покажува дека изложеноста на PFAS може да го одложи почетокот на пубертетот кај девојчињата. Истражувањето е објавено во списанието Environmental Health Perspectives.
Оваа студија е првото лонгитудинално истражување кое ја вклучило компонентата на улогата на хормоните во доцнењето, според Сузан Пини, д-р, од Одделот за науки за животна средина и јавно здравје на Медицинскиот колеџ во UC и соодветен автор на проучување.
Таа вели дека доцнењето на пубертетот кај девојчињата може да доведе до негативни долгорочни здравствени исходи, вклучително и поголема инциденца на рак на дојка, бубрежна болест и болест на тироидната жлезда.
„Пубертетот е прозорец на подложност“, вели Пини. „Изложеноста на животната средина за време на пубертетот, не само на PFAS, туку било што, има поголем потенцијал за долгорочен ефект врз здравјето. .
Објавеното истражување ги опишува наодите од проучувањето на вкупно 823 девојчиња кои биле на возраст од 6 до 8 години кога биле запишани во студијата – 379 биле во областа Голема Синсинати, а другите 444 биле во областа на заливот Сан Франциско. Истражувачите сакаа да ги започнат девојчињата во студијата пред да започнат со развојот на градите. Потоа ги следеле со испити на секои шест до 12 месеци за да видат кога ги почувствувале првите знаци на развој на градите и срамни влакна.
Резултатите откриле дека 85% од девојчињата во двете групи имале мерливи нивоа на PFAS. Пини вели дека ова истражување на PFAS е уникатно бидејќи била вклучена хормонската компонента и откриле докази за намалени хормони. Хормоните кои беа намалени со изложување на PFAS беа во согласност со наодите за одложување на почетокот на пубертетот.
„Студијата покажа дека кај девојчињата со изложеност на PFAS пубертетот е одложен во просек пет или шест месеци, но ќе има некои девојчиња каде што се одложува многу повеќе, а други воопшто не се одложува“, вели Пини. „Посебно сме загрижени за девојките на врвот од спектарот каде што повеќе доцни.
Студијата исто така покажа дека над 99% од девојчињата во двете групи имале мерливи нивоа на PFOA, една од најважните од PFAS.
Пини укажува на неколку фактори кои играат улога во изложеноста на PFAS во Голема Синсинати. Реката Охајо е главниот извор на вода за пиење во областа и фабриката DuPont во близина на Паркерсбург, Западна Вирџинија, со децении испушташе PFAS во реката која течеше низводно до главните доводи на вода од двете страни на реката во близина на источниот округ Хамилтон. ПФАС исто така беа присутни во пената за гаснење пожар и има полигон за противпожарна обука во близина на истите зафати за вода.
Пини, кој ја проучувал оваа тема со години во соработка со сега пензионираниот д-р Френк Биро, од детската болница во Синсинати и Одделот за педијатрија на Медицинскиот колеџ во UC, вели дека ова и други студии го покренуваат прашањето, со оглед на познатото опасностите од PFAS, како стигнавме до оваа точка? Таа укажува на фактот дека Соединетите Држави не го следат „принципот на претпазливост“, кој е принцип дека треба да се спротивстави на воведувањето на нов производ или процес чии крајни ефекти се спорни или непознати.
„Доказите дека PFAS е опасен датираат до 1980-тите кога хемичарите правеа студии, забележаа дека PFAS ја има истата хемиска структура како и другите опасни хемикалии и тие известуваа за тоа“, вели Пини. „Ни требаше многу долго време за да го препознаеме како човечки отров.
Пини вели дека една од причините е тоа што PFAS не се деградираат. Се прават студии за да се истражат методите за разбивање на хемикалиите.
„Се чини дека треба долго време да се убедат регулаторите за здравствените ефекти на PFAS“, вели таа. „Ние како научници треба да бидеме посилни со регулаторите и да кажеме: „Еј момци, вие ја читате истата наука што ја читаме ние“.
„Целата работа беше искуство за учење за мене. Научниците се фрустрирани од бавноста на движењето за промена на регулаторните упатства. Не само што треба да ги објавиме нашите наоди од истражувањето, туку и да дадеме се од себе да ја информираме општата популација и здравствената заштита Започнаа напорите за чистење на животната средина, но тоа е многу скапо“.
Повеќе информации:
Сузан М. Пини и сор., Изложеност на перфлуороалкилни супстанции и асоцијации со пубертетски почеток и серумски репродуктивни хормони во надолжно проучување на млади девојки во Голема Синсинати и Областа на заливот Сан Франциско, Перспективи за здравјето на животната средина (2023). DOI: 10.1289/EHP11811
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview