Итни случаи:  

Повикај доктор

рецензирана публикација доверлив извор
лекторирани
од страна на Здружението за дебелина
Новото истражување покажува дека изградената средина, а не социјалната и економската средина, е силен предиктор за индексот на телесна маса на адолесцентите (БМИ), статусот на прекумерна тежина и дебелина, како и однесувањето во исхраната, според една нова студија за Дебелината. Оваа студија го обезбедува првиот квази-експериментален емпириски доказ за овие средини за БМИ, прекумерната тежина, дебелината и поврзаните однесувања на адолесцентите.
„Нашето истражување сугерира дека стратегиите за справување со дебелината кај децата и адолесцентите треба да се фокусираат на подобрување на изградените средини посеопфатно“, рече Марија Џ. Прадос, д-р, Центар за економски и социјални истражувања, Универзитет во Јужна Калифорнија Дорнсајф за книжевен колеџ за уметност. и Sciences, Лос Анџелес, Калифорнија Прадос е соодветен автор на студијата.
Дебелината во детството и адолесцентите се идентификувани како едно од најсериозните здравствени проблеми на 21 век. „Адолесцентите претставуваат важна цел за потенцијални интервенции во здравствената политика, бидејќи тие се на возраст кога нивните здравствени однесувања, преференции и интеракции со околината се развиваат“, објасни Прадос.
Прегледите на литературата кои го проценуваат влијанието на околината врз дебелината кај децата сугерираат дека поголемиот дел од постоечките докази потекнуваат од набљудувачки студии. Овие студии често пронајдоа различни резултати во однос на тоа дали околината е важна и за кого.
Студиите кои се погодни за решавање на каузалноста, како што е експериментот „Преместување кон можности за домување“ и други квази-и природни експериментални студии, не ги процениле директно или истовремено независните улоги на изградените, социјални и економски средини врз дебелината. Наместо тоа, тие или се фокусираа само на тесен сет на еколошки карактеристики како што се супермаркетите, рестораните и врсниците или ги испитуваа ефектите на местото како целина. Покрај тоа, овие добро дизајнирани студии првенствено биле меѓу возрасните.
Овие нови наоди, рече Прадос, „додаваат нова димензија на зголемените докази што ги поставуваат работите со примена на посеопфатен пристап за карактеризирање на средини“.
Претходните истражувања на авторите на студијата користеа природен експеримент, веродостојно егзогено распоредување на членовите на воената служба и адолесцентите во нивните семејства на различни места за да ги проценат ефектите на местото на дебелината и однесувањата поврзани со дебелината. Оваа работа ја процени улогата на тесен сет на фактори на животната средина како што се можностите за физичка активност во соседството или околината за храна или го процени комбинираното влијание на животната средина како целина, покажувајќи дека адолесцентите чии воени родители биле доделени во окрузи со повисоки стапки на дебелина имале поголема веројатност да присутни со прекумерна тежина или дебелина.
Тековната студија се надоврзува на претходната работа со користење на истиот природен експеримент за симултана проценка на улогата на изградените, социјалните и економските средини во адолесцентната дебелина и поврзаните однесувања. Овој експеримент се потпира на рутинското распоредување на воениот персонал (и нивните семејства) на различни инсталации врз основа на потребите на Армијата.
Истражувачите ги анализирале податоците од Студијата за животна средина, вежбање и исхрана на воените тинејџери, кохортна студија на адолесценти во воени семејства. Беа собрани податоци за БМИ на адолесцентите, прекумерната тежина, дебелината и самопријавената исхрана и вежбање. Четириесет и осум проценти од анализираниот примерок (1.111 адолесценти) беа жени, со возраст од 12 до 14 години и 41% од учесниците се нехиспано-белци, 22% нехиспано-црнци, 23% хиспанци и 14% други .
Три индекси за изградени, социјални и економски средини карактеризираа 35 средини на ниво на област врз основа на 19 индикатори. Постоеше значителна хетерогеност во двете мерки на изложеност на цивилната средина: 61% од семејствата беа распоредени во воените инсталации повеќе од 2 години, а 54% не живееја во воени бази, туку во околната заедница.
Резултатите открија дека изложеноста на повисоки (т.е., поздрави) индекси на индекси на изградена средина за повеќе од 2 години е поврзана со помала веројатност за дебелина и понизок статус на прекумерна тежина или дебелина, но не и со BMI z резултати. Сè друго е еднакво, по повеќе од 2 години изложеност, веројатноста за дебелина кај адолесцентите се проценува дека е 3,6 процентни поени повисока во округот со индекс на изградена средина на 25-тиот перцентил во однос на округот на 75-тиот перцентил од дистрибуцијата на изградена средина .
Резултатите беа слични за адолесцентите кои не живеат во воени бази. Поповолните изградени средини беа исто така поврзани со помала потрошувачка на нездрава храна, но не и со физичка активност. Социјалните и економските средини не беа поврзани со никакви резултати.
„Интересно откритие е дека конкретно изградената средина била важна – карактеристики како што се блиски животите на адолесцентите до рестораните за брза храна наспроти парковите и објектите за рекреација. Помалку важни беа социјалните и економските фактори на животната средина како криминалот, социјалната поддршка, приходите во домаќинството. , образование во домаќинството – и иако се многу важни за здравјето на адолесцентите, овие фактори не беа директно поврзани со ризикот од дебелина или однесувањето во исхраната во оваа студија, а овие фактори исто така потешко се менуваат. Изградената средина, од друга страна, може да се подобри со промена на политиката и економски инвестиции, како што се поттикнување на продавниците за храна да доаѓаат во пустините со храна, ограничување на продавниците за брза храна во близина на училишните зони, донесување целосни улични политики за да се осигури дека пешаците и велосипедистите се безбедни на патиштата, поддршка на општините да изградат побезбедни игралишта и паркови, и донесување договори за заедничко користење за семејствата да можат да пристапат до јавните објекти како училишните терени и судовите за време на викендот“, помош Аманда Стајано, д-р, вонреден професор, биомедицински истражувачки центар Пенингтон на Државниот универзитет во Луизијана. Стајано не бил поврзан со истражувањето.
Стајано додаде дека „иако неодамнешното објавување на упатствата за клиничка пракса на Американската академија за педијатрија нè потсетува дека третманот заснован на докази е критична алатка во нашата борба против дебелината кај децата, вложувањето заеднички напори за подобрување на изградената средина е исто така од суштинско значење и за спречување на дебелината. и да им помогне на оние семејства кои имаат дебелина и се обидуваат да развијат поздрави навики. Подобрувањето на изградената средина ќе бара придонес и акција од многу засегнати страни – урбанисти, избрани функционери, истражувачи научници, загрижени членови на заедницата – за да создадат поздрави простори за нашите деца да играјте, учете и живејте“.
Авторите на студијата додаваат дека се потребни дополнителни истражувања за да се разбере дали социјалните и економските средини може да бидат позначајни меѓу адолесцентите и возрасните во цивилното население.
Други автори на студијата се Ешлеша Датар, Центар за економски и социјални истражувања, Колеџот за писма, уметност и науки на Универзитетот во Јужна Калифорнија Дорнсајф, Лос Анџелес, Калифорнија и Ненси Никозија, Ранд Корп., Бостон, Маса.
Повеќе информации:
Влијанието на изградените, социјалните и економските средини врз дебелината на адолесцентите и поврзаните здравствени однесувања, Дебелина (2023). DOI: 10.1002/oby.23682. onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/oby.23682
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview