Итни случаи:  

Повикај доктор

доверлив извор лекторирани
од Универзитетот во Ексетер
Семејствата во Обединетото Кралство имале поголема веројатност да пријават тешкотии во заедничкиот живот за време на заклучувањето на коронавирусот отколку оние во Турција, покажува нова студија.
Истражувањето, објавено во Psychological Reports, го покажува влијанието на пандемијата врз родителите и децата во моментите од кои се барало да останат дома. Негувателите во Турција беа повеќе загрижени за заразувањето со коронавирус.
Студијата беше спроведена од Еврен Морѓул и Сесилија А. Есау од Универзитетот во Рохамптон и Ангелики Калицоглу од Универзитетот во Ексетер.
Вкупно 1.849 негуватели на деца на возраст меѓу пет и 12 години во ОК (995 лица) и Турција (854 лица) завршија електронско истражување помеѓу јули и август 2020 година.
Д-р Калицоглу рече: „Семејствата во ОК имаа поголема веројатност да пријавуваат семејни тешкотии кои коегзистираат за време на заклучувањето, а нивните деца имаа повисоки нивоа на емоционални и тешкотии во однесувањето од оние во Турција.
„Во Турција семејствата кои пријавиле дека се загрижени дека се заразени, тогаш имале поголема веројатност да имаат деца кои покажале симптоми на лошо ментално здравје за време на заклучувањето.
„Во двете земји повисоките нивоа на семејни тешкотии беа поврзани со децата кои покажуваат ментално здравје и проблеми во однесувањето.
Оние со пристап до надворешен простор имале помала веројатност да имаат деца со емоционални и тешкотии во однесувањето.
Д-р Калицоглу рече: „Родителите во Турција беа повеќе загрижени поради инфекцијата COVID-19, но имаа помали тешкотии со семејната коегзистенција, можеби поради нивната колективистичка ориентација која дава поблиска вредност на меѓузависноста со другите и усогласеноста со групните норми.
„Семејствата во Турција беа потенцијално потолерантни бидејќи беа навикнати на поблиски и чести врски и можеби го сфатија затворањето уште една превентивна стратегија на која треба да се придржуваат.
„Нашата студија покажа дека семејствата во Турција доживеале значителни нивоа на загриженост и сугерира дека во услови на јавно здравствена криза владата и здравствените власти треба да се стремат да ја намалат социјалната вознемиреност и да ја подобрат јавната доверба.
„Сепак, тешкотијата за соживот во семејството уникатно предвиде зголемени нивоа на интернализирање и екстернализирање на симптомите за време на заклучувањето во двете земји. Штетното влијание на принудната и продолжената семејна коегзистенција врз социјалните и емоционалните резултати на децата за време на заклучувањето може да биде независно од културен контекст“.
Повеќе информации:
Еврен Морѓул и други, Грижа од негувател за инфекција и потешкотии во коегзистирањето на семејството и асоцијација со промена на симптомите на интернализирање и екстернализирање на децата за време на првичното заклучување на COVID-19 во ОК и Турција, Психолошки извештаи (2023). DOI: 10.1177/00332941221149183
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview