Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
од страна на UT Southwestern Medical Center
Истражувачите предводени од тим од UT Southwestern Medical Center создадоа статистички модел за да ги идентификуваат стандардите за типични, високи или ниски стапки на крварење по детска тонзилектомија. Наодите, објавени во JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery, би можеле да им помогнат на лекарите и болниците да ги подобрат резултатите за третата најчеста педијатриска хирургија во САД.
„Овој модел е корисен инструмент за вклучување во иницијативите за квалитет и безбедност околу тонзилектомиите. Сега, лекарите имаат потврден модел според кој се оценуваат нивните стапки на крварење“, рече првиот автор Ромен Џонсон, д-р, професор по отоларингологија-хирургија на глава и врат на UTSW. и директорот за квалитет и безбедност на Одделот.
Во 2019 година, Американската академија за отоларингологија-Фондација за хирургија на глава и врат издаде ажурирани упатства за педијатриски тонзилектомии, кои препорачуваат хирурзите сами да ги следат стапките на крварење на нивните пациенти по овие процедури. Рон Мичел, м-р, професор по отоларингологија на UTSW-хирургија на глава и врат и шеф на детска отоларингологија, беше главен автор на тие упатства и на тековната студија.
Иако компликациите по тонзилектомија се ретки, вели д-р Џонсон, прекумерното крварење е едно од најчестите и често се смета за фактор во многу малку смртни случаи поврзани со оваа операција. Промената во упатствата беше значаен чекор кон помагање за подобрување на безбедноста на тонзилектомија, рече тој, но лекарите се соочија со значителна пречка во нивното ефикасно користење. Не постоеја стандарди за информирање на лекарите дали нивните лични или институционални стапки на крварење се сметаат за нормални, високи или ниски.
За да развијат стандарди за веројатност, д-р Џонсон и неговите колеги собраа податоци од базата на податоци за педијатриски здравствен информативен систем на Здружението на детска болница, која содржи деидентификувани информации за пациентите кои опфаќаат престој во болница, амбулантски операции, посети на одделот за итни случаи и податоци за пациентите од единицата за набљудување од повеќе од 49 непрофитни детски болници во САД.
Истражувачите првенствено беа заинтересирани за податоци кои вклучуваат пациенти кои дошле на одделот за итни случаи или биле повторно примени поради крварење по тонзилектомија – знак дека нивното крварење по процедурата се сметало за прекумерно. Истражувачите собрале демографски податоци за овие пациенти, како и медицинска историја.
По раслојување на стапките на крварење за овие институции во перцентили, тимот откри дека просечната стапка на веројатност за крварење кај сите пациенти била 1,97%. Најниската стапка се движеше нешто над 1%, а највисоката стапка, во 99-от перцентил, беше 6,4%. Променливите поврзани со зголемените стапки на крварење по тонзилектомијата вклучуваат адолесцентна возраст (постара од 12 години), шпанска етничка припадност, престој во поштенски број со релативно високо богатство и дебелина.
Д-р Џонсон нагласи дека студијата не ја зема предвид хируршката техника или многуте достапни алатки за извршување на тонзилектомии. Различната обука на хирурзите, исто така, може да влијае на резултатите, променлива што е тешко да се долови, рече тој. Но, д-р Џонсон нагласи дека техниката можеби не е виновна за повисоките стапки на крвавење бидејќи многу фактори надвор од контрола на хирургот придонесуваат за ризикот, вклучувајќи ја возраста на пациентот или други коморбидитети.
„Овој модел обезбедува корисна почетна точка за да им помогне на хирурзите критички да гледаат на сопствените стапки на крварење и да им помогнат да разберат зошто може да се појави оваа компликација“, рече д-р Џонсон.
Повеќе информации:
Ромен Ф. Џонсон и сор., Проценета веројатност за дистрибуција на крварење по детска тонзилектомија, ЈАМА отоларингологија-хирургија на глава и врат (2023). DOI: 10.1001/jamaoto.2023.0268
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview