Итни случаи:  

Повикај доктор

Сексуалното малцинство, американските Индијанци, домородците од Алјаска, нехиспанското мултирасни и женските адолесценти се изложени на најголем ризик за обиди за самоубиство од виктимизација на малтретирање, според новата студија на Школата за јавно здравје Мејлман на Универзитетот Колумбија. Големината на овие разлики беше конзистентна со текот на времето од 2015 до 2019 година, освен за зголеменото малтретирање кон адолесцентите хомосексуалци и лезбејки кога речиси половина од геј и лезбејките студенти се соочија со малтретирање во 2019 година.Наодите се објавени во списанието на Американската академија за детска и адолесцентна психијатрија (JAACAP).
Испитувајќи 44.066 адолесценти од Истражувањето за ризично однесување на младите (YRBS), истражувањето се осврна на виктимизацијата на малтретирањето што го одразува секое искуство на малтретирање лично или сајбер-малтретирање и обиди за самоубиство во изминатата година. Податоците за приближно 15.000 американски адолесценти кои посетувале училишни класови од 9 до 12 се собирале на две години преку национално репрезентативни анкети за пол, раса/етничка припадност и сексуален идентитет.
Разликите во малтретирањето беа особено сериозни во однос на полот и сексуалниот идентитет. Женските адолесценти имале речиси двојно поголеми шанси да бидат малтретирани во споредба со машките адолесценти. Адолесцентите кои го пријавиле својот сексуален идентитет како бисексуалци, геј, лезбејки или „не се сигурни“ имаат слично зголемени шанси да бидат малтретирани во споредба со хетеросексуалните врсници. Овие разлики се пренесени на малтретирање само офлајн, само онлајн или и двете. Американските Индијанци/Индијанците од Алјаска и нехиспанското мултирасни беа расните/етничките групи со највисоки стапки на малтретирање.
Моделите ги отсликуваат разликите во обидите за самоубиство, кои беа најчести за адолесцентите од женски, американски Индијанци/Аљаска, нехиспанското мултирасни и сексуалните малцинства. Овие обрасци се однесуваат и на самоубиствени идеи, планови и повреди.
„Нашите резултати ја рефлектираат тековната маргинализација на ранливите млади луѓе“, вели првиот автор Ноа Т. Крески, MPH, на Катедрата за епидемиологија на школата Колумбија Меилман. „Без разлика дали тоа се должи на сексизам, расизам или хомофобија, малтретирањето опстојува како механизам со кој групите се цел и оштетени“.
Разликите во малтретирањето и обидите за самоубиство беа проверени за смени со текот на времето, при што единствената значајна промена беше зголемената виктимизација на малтретирањето кај адолесцентите геј/лезбејки. Виктимизацијата на малтретирањето кај адолесцентите геј и лезбејки отиде од 32 проценти на 45 проценти помеѓу 2015 и 2019 година. Треба да се направат дополнителни напори за поддршка на оваа група, како и на бисексуалните адолесценти кои имале највисока вкупна стапка на малтретирање (42 проценти) и изминатата година обид за самоубиство (26,5 отсто), според Крески.
„На училиштата и на другите простори за адолесцентите им е потребен силен, систематски пристап кон анти-малтретирањето кој директно се однесува на формите на пристрасност. На овие простори им требаат и системи опремени за поддршка на менталното здравје на адолесцентите кога ќе се појават проблеми“, истакна Крески.
„Да се ​​држат насилниците одговорни за нивните постапки, покривање на наставните програми за социјална правда и обезбедување дека адолесцентите се чувствуваат овластени да излезат кога се соочуваат со малтретирање или самоубиство се само неколку чекори за активна поддршка на младите луѓе додека се соочуваат со овие тешки искуства.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview