Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти доверлив извор
лекторирани
by Joanne Barker, Children’s Hospital Boston
Тоа е повреда што некогаш била забележана главно кај возрасни, но сепак станува се почеста кај помладите пациенти. Од 2000 до 2020 година, бројот на кинење на предните вкрстени лигаменти (ACL) кај децата и адолесцентите се зголеми меѓу три и пет пати. За младите спортисти, кинењето на ACL значи шест до девет месеци пауза, зголемен ризик за секундарна повреда на ACL и ризик од ран остеоартритис.
Не е изненадувачки што педијатриските ортопедски хирурзи како Мининдер Кочер, MD, MPH, се вознемирени. „Повеќето операции на ACL во оваа земја не се изведуваат на 20- и 30-годишници“, вели началникот на Одделот за спортска медицина во Бостонската детска болница. „Тие се направени на постари адолесценти.
Како што се зголемува стапката на кинење на ACL кај пред тинејџерите и тинејџерите, така се зголемува и потребата за веродостојни податоци за ризиците и исходите од третманот кај пациенти од различни возрасти и фази на развој. При изборот на една од четирите хируршки техники кои вообичаено се користат кај претпубертетски или адолесцентни пациенти, ортопедските хирурзи немаат сигурни податоци за да одговорат на прашања како што се:
За да се решат многуте празнини во знаењето околу педијатриската повреда на АКЛ, Меѓународниот олимписки комитет (ИОК) во 2017 година свика комитет од водачи на педијатриска спортска медицина. Кочер беше еден од нив. „Објавивме студии за хируршките техники што се користат во Бостон Детс“, вели тој. Но, „ова беа мали студии спроведени во една институција“.
Комитетот на МОК се согласи дека на теренот му се потребни проспективни студии на големи популации на пациенти третирани во бројни специјализирани центри за поддршка на информирани одлуки за третман. Тие ги сумираа овој и другите заклучоци во консензусната изјава од 2018 година за превенција, дијагноза и управување со повредите на ACL.
Како одговор на препораките на комитетот на МОК, Бостон Детс го лансираше ПЛУТО (педијатриски ACL: Разбирање на опциите за третман). ПЛУТО е мултицентрична студиска група формирана за да ја процени безбедноста и ефективноста на најшироко користените третмани на солзи на ACL кај педијатриски пациенти.
10-те центри-учеснички регрутираа 749 скелетно незрели (сè уште расте) пациенти, на возраст од 16 години и помали, кои беа третирани за целосно кинење на ACL помеѓу 2016 и 2020 година. Пациентите добија еден од петте третмани:
Покрај проучувањето на ефикасноста на третманот со ACL кај педијатриски пациенти, тимот на PLUTO ги анализира моделите на повреди и корелациите помеѓу возраста и полот. Тие исто така разгледуваат како пациентите закрепнуваат и дали одредени возрасни групи имаат повисоки стапки на секундарни повреди во споредба со другите.
Имајќи предвид дека многу возрасни пациенти развиваат остеоартритис во рок од 10 години по повредата на ACL, истражувачите на PLUTO планираат да ги следат учесниците 10 години или подолго за да добијат увид во долгорочната перспектива за препубертетските и адолесцентните пациенти. Тие планираат да ги објават резултатите од нивното двегодишно следење во 2024 година.
ПЛУТО е првата голема, проспективна студија која ги испитува третманите на ACL кај педијатриски пациенти. Десетте центри-учеснички ширум земјата имаат за цел да ја пополнат моменталната празнина во доказите со кои се соочуваат ортопедските хирурзи кога разговараат со малите пациенти и нивните родители за опциите за третман.
Откривајќи ги трендовите во стапката на закрепнување по операцијата, ПЛУТО исто така може да игра улога во намалувањето на последователните повреди кај ризичните спортисти преку модифицирани хируршки техники и протоколи за рехабилитација.
Колку што Кочер се радува на начините на кои висококвалитетните податоци можат да го унапредат третманот на ACL, тој и многу други веруваат дека спречувањето на повредите на ACL преку зголемена свест е исто толку важно.
„Го измеривме психосоцијалното влијание од добивањето дијагноза на кинење на ACL врз адолесцентните спортисти, и тоа е речиси исто толку погубно како дијагнозата на рак. Спречувањето на овие повреди е од фундаментално значење за благосостојбата на децата“.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview