Итни случаи:  

Повикај доктор

Истражувачите од Детската болница во Филаделфија (CHOP) открија дека опиоидите се одговорни за повеќе од половина од сите фатални труења кај деца на возраст од 5 години и помлади помеѓу 2005 и 2018 година, повеќе од двојно повеќе од процентот на фатални труења предизвикани од опиоиди во 2005 година. Лековите без рецепт сè уште придонесуваат за фатални труења во оваа возрасна група и покрај зголемената регулација. Наодите, објавени денеска во списанието Педијатрија, ја нагласуваат потребата од подобрена интервенција за да се спречат понатамошни фатални труења. Повеќе од половина од сите пријавени труења погодуваат деца на возраст од 5 години и помлади и имаат највисока стапка на посети на одделот за итни случаи за ненамерни труења поврзани со лекови. Додека пакувањето отпорно на деца за многу лекови и опасни производи значително го намали бројот на ненамерни фатални труења кај малите деца, ескалирачката епидемија на опиоиди во Соединетите држави придонесе за неодамнешните смртни случаи од труење кај деца.
Студијата за фатални труења кај мали деца во широк обем во САД е предизвик за истражувачите. Секоја држава спроведува прегледи на детска смрт, кои истражуваат како и зошто се случуваат овие смртни случаи и кои чекори може да се преземат за да се спречат. Прегледите на смртта кај децата се спроведуваат од тимови кои често заземаат мултидисциплинарен пристап кога ги разгледуваат смртните случаи кај децата. Националниот центар за преглед и превенција на смртност обезбедува ресурси за овие прегледи на детска смрт и одржува систем за известување кој собира податоци од овие комитети.
„Со сеопфатна проценка на фаталните труења кај децата на национално ниво, можевме подобро да ги разбереме размерите на овој трагичен и може да се спречи јавно-здравствен проблем“, рече првиот автор на студијата Кристофер Гав, доктор на науки, соработник за педијатриска итна медицина во Центарот за контрола на отрови. и Центарот за истражување и превенција на повреди во CHOP. „Исто така, можевме конкретно да го карактеризираме процентот на смртни случаи од труење што може да се припише на опиоидите секоја година.
Студискиот тим користеше податоци од 40 држави кои учествуваат во Националниот систем за преглед на смртност-пријавување случаи за смртни случаи припишани на труења кај деца на возраст од 5 години и помлади помеѓу 2005 и 2018 година.
Истражувачите откриле дека повеќе од две петтини од овие смртни случаи од труење се случиле кај деца на 1 година или помлади, а повеќе од 65% од овие смртни случаи се случиле дома. Речиси една третина од децата кои умреле од труење биле надгледувани од некој друг освен биолошки родител. Опиоидите беа најчестата супстанција што придонесува за смрт, а потоа следат лековите за болка, настинки и алергии без рецепт. Во 2005 година, опиоидите придонеле за 24,1% од смртните случаи, но оваа пропорција се зголемила на 52,2% до 2018 година.
Авторите забележаа дека иако иницијативите фокусирани на намалување на препишувањето опиоиди резултираа со минливо намалување на овие смртни случаи во раните 2010-ти, во изминатата деценија, новите извори на опиоиди – вклучувајќи хероин и синтетички опиоиди како фентанил – ги променија претходните придобивки за јавното здравје. Дополнително, додека иницијативите за безбедност на лековите, како пакувањето со единица доза, покажаа ветување за намалување на овие ненамерни изложувања, пристапот не се однесува на сите опиоиди на рецепт или недозволени опиоиди.
„Јасно е од овие наоди дека спречувањето на фатални труења кај децата бара повеќеслоен пристап кој вклучува едукација на старателите и интервенции на ниво на заедницата“, рече постариот автор на студијата Даниел Ј. Итна медицина во CHOP. „Една таква интервенција е подобрување на достапноста на налоксон за јавноста, кој може брзо да го смени предозирањето со опиоиди и е безбеден и ефикасен за употреба кај деца.
Повеќе информации:
Карактеристики на фатални труења кај доенчиња и мали деца во САД, Педијатрија (2023). DOI: 10.1542/peds.2022-059016
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview