Итни случаи:  

Повикај доктор

Една нова студија од Лабораторијата за развој на меморија и когниција на Брок покажува дека може да има повеќе од оние искрени барања од малите деца „уште пет минути“ пред да одат на спиење отколку што истражувачите претходно разбраа. Студентските истражувачи од Брок, Таиса Фјук, Еге Камбер и Мелиса Алуни, заедно со вонредниот професор Кејтлин Махи на Катедрата за психологија, коавторија „Појавата на одложување во раното детство: односи со извршната контрола и сознанието насочено кон иднината“, кое неодамна беше објавено во развојна психологија.
Документот покажува дека не само што однесувањето на одложување се појавува уште на тригодишна возраст, туку исто така станува покарактеристично со текот на времето и се чини дека е поврзано со други однесувања за размислување за иднината, како што е одложувањето на задоволувањето.
Една од клучните разлики што ја црпат истражувачите е разликата помеѓу избегнувањето задачи и одолговлекувањето, што се сведува на два важни фактори: лична потреба да се направи нешто и намера да се направи тоа – на крајот.
„Избегнувањето задачи за возрасните може да биде едноставно како да се држите подалеку од некој социјален настан на кој не сакаме да одиме“, вели Камбер, д-р Брок. студент. „Но, кога се одолговлекува, знаеме дека треба да ја завршиме оваа задача, дури и ако е непожелна, но ја одложуваме.
Махи вели дека одредувањето намера, особено кај деца на возраст од три години, може да биде предизвик, па затоа тимот внимавал родителите да известуваат за задачите што децата сакале да ги извршуваат или треба да ги направат сами, како што е станувањето од кревет наутро.
Како резултат на тоа, тие открија интересна шема.
„Децата од 3 и 4 години одолговлекуваа во различни области од децата од 5 и 6 години“, вели Махи. „Помалите деца имаат многу поголема веројатност да одолговлекуваат со средувањето на нередот и да се вклучат во рутините пред спиење или оброците, додека постарите деца имаат поголема веројатност да одолговлекуваат со извршувањето на домашните задачи или домашните работи.
Камбер, чиј д-р. истражувањето се фокусира на епизодното размислување за иднината, вели дека врската помеѓу одложувањето и однесувањето со размислување за иднината, како што е одложувањето на задоволувањето, е од особен интерес за него.
Користејќи го примерот на тестот за бел слез, каде на децата им се дава бел слез и се уверува дека ако не го изедат веднаш, може да добијат втор бел слез за 10 минути, тој објаснува како одложеното задоволување и одложување вклучуваат слични форми на контрола на импулсите. .
„Знаете дека треба да почекате бидејќи идниот исход е подобар, но исто така е тешко да се чека, бидејќи тоа е бел слез“, вели тој. „Одложеното задоволување е нашата способност да ги инхибираме нашите моментални импулси да се фокусираме на поголеми идни резултати, но со одолговлекување, мораме да го спречиме нашиот импулс да не ја извршуваме непосакуваната задача за да ја завршиме.
Врската помеѓу одложувањето и размислувањето за иднината е важна затоа што вклучува „имање емпатија за вашето идно јас“, вели Махи.
„Работата во врска со одложувањето е тоа што добивате моментална награда ако не го исчистите тепихот со правосмукалка или не ги правите домашните задачи – можете да уживате во моменталниот момент“, вели таа. „Но, задачата што на крајот ќе треба да ја извршите сè уште виси над главата и има тенденција да создаде повеќе вознемиреност со текот на времето – вие ефикасно го казнувате вашето идно јас со задачата, а исто така и долготрајната вознемиреност“.
Повеќе информации:
T. S. S. Fuke et al, Појавата на одложување во раното детство: односи со извршната контрола и сознанието насочено кон иднината, Развојна психологија, (2023). DOI: 10.1037/dev0001502
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview