Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти доверлив извор
лекторирани
by Amy Quinton, UC Davis
Речиси половина од родителите кои се потпираа на вештачко хранење за да ги хранат своите бебиња за време на недостигот на вештачко хранење за доенчиња минатата година, прибегнаа кон потенцијално штетни методи на хранење, според истражувањето на истражувачите од Универзитетот во Калифорнија, Дејвис. Студијата е објавена во списанието BMC Pediatrics.
Во онлајн анонимно истражување на родители во САД, бројот на поединци кои користеле барем една небезбедна практика за хранење се зголеми од 8% пред недостатокот на формула на скоро 50% за време на недостатокот. Небезбедните практики вклучуваа наводнување на формулата, користење на истечена или домашна формула или користење човечко млеко од неформално споделување.
Процентот на родители кои делеа мајчино млеко се зголеми од 5% на 26%, а процентот на користење на наводнета формула се зголеми од 2% на 29% за време на недостигот.
„Ова се алармантни статистички податоци. Недостатокот на формула за доенчиња ја зголеми несигурноста во храната и ја загрози исхраната на милиони американски доенчиња“, рече водечкиот автор Џенифер Смиловиц, соработник на факултетот со Одделот за наука и технологија за храна во УК Дејвис. „Нашето истражување покажа дека на родителите не им биле понудени многу безбедни алтернативи и прибегнале кон небезбедни методи во обид да ги нахранат своите доенчиња.
Студијата, исто така, се обиде да разбере што искусиле родителите за време на кризата за да се најдат начини да се спречат идните кризи за хранење на доенчињата во иднина.
Во 2022 година, САД имаа сериозен недостиг на формула за доенчиња поради отповикување од страна на Абот нутриција и доброволното затворање на нивната производна фабрика во Мичиген. Абот е најголемиот производител на формула во САД и обезбедува над 40% од формулата за доенчиња во земјата. Овој недостиг беше влошен од трговските политики што го отежнаа увозот на формулата. До крајот на мај 2022 година, некои држави имаа стапка на недостиг на залиха до 90%.
Специјалната програма за дополнителна исхрана за жени, доенчиња и деца, или WIC, опслужува повеќе од 40% од доенчињата во САД и претставува повеќе од половина од потрошувачката на формула за доенчиња. Abbott Nutrition доминираше во повеќето договори на WIC во САД.
„Деведесет проценти од формулата за доенчиња што се продаваат во САД ја продаваат четири компании“, рече Смиловиц. „Ова резултираше со системски неуспеси кои неправедно влијаат на заедниците со ниски приходи“.
Истражувањето покажа дека родителите користеле и пастеризирано човечко донорско млеко од банките за млеко, што е алтернативен и безбеден метод. Смиловиц рече дека алтернативата е ограничена од малиот број банки за млеко во САД и од трошоците. Донаторското млеко чини од 3 до 5 долари за унца. За време на недостигот, родителите кои се обратија до банките за млеко се зголемија од 2% на 26%.
Смиловиц рече дека студијата укажува на потребата од промени во политиките во рамките на регулаторните и здравствените системи за да им се обезбеди на семејствата клиничка пренатална и постнатална лактација поддршка, пристап до млеко од донатори и пристап до повеќе комерцијално достапни производи.
Дополнително, политиките на работното место треба да се променат за да се поддржат потребите на жените кои дојат. Несоодветното семејно отсуство може да резултира со порано хранење со вештачко хранење. Некои правила на работното место не ја поддржуваат приватноста и времето потребно за пумпање. Овие политики несразмерно влијаат на родителите со ниски приходи.
„Не треба да заборавиме што се случи за време на овој недостаток на формула“, рече Смиловиц. „Се наѕира уште една криза доколку здравствената заштита, работното место и регулаторните политики во САД не се променат системски.
Смиловиц рече дека се надева дека недостигот на формула за доенчиња нема да има здравствени последици за доенчињата.
„Имаме оваа генерација деца погодени од недостигот на формула и нема да знаеме можеби една деценија дали имало влијание врз развојот на мозокот“, рече Смиловиц. „Можеме само да се надеваме дека недостатокот резултираше само со акутни ефекти и дека доенчињата ќе бидат доволно робусни за да ги надминат сите потенцијални долгорочни проблеми.
Повеќе информации:
Карина Черниогло и други, Практики за хранење доенчиња и родителска перцепција за време на кризата со недостиг на формула за новороденчиња во 2022 година, BMC Pediatrics (2023). DOI: 10.1186/s12887-023-04132-9
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview