Итни случаи:  

Повикај доктор

Секој кој некогаш научил странски јазик знае колку е макотрпно да се стекне вокабулар и граматика. Спротивно на тоа, децата го стекнуваат својот прв јазик навидум без напор. До четиригодишна возраст, многу деца веќе зборуваат без грешки и можат да цртаат голем речник.Но, како мозокот може да го постигне тоа? Во студијата објавена во списанието Церебрален кортекс, научниците од MPI CBS сега опишуваат дека развојот на јазичната способност кај децата од три до четири години е придружен со созревање на мозочните области во рамките на истата јазична мрежа која е исто така одговорна за разбирање и производство на јазик кај возрасните.
Граматиката е од суштинско значење за нашето лингвистичко разбирање. Зошто? Одделни зборови го носат значењето на реченицата, но граматиката е таа што ги става зборовите во однос еден со друг и на нивното соодветно место. Во изјавата „Де кучето, зајакот турка“, каде што се користи само основната форма на зборовите, може да претпоставиме дека кучето го турнало зајакот. Дури кога ќе примениме граматички правила и ќе ја формираме реченицата „Кучето што го турна зајакот“, станува јасно, токму спротивното е случајот.
Децата треба прво да ги научат овие правила и да ги совладаат без никој да им објасни експлицитно. „До нивниот трет роденден, децата веќе можат да користат поедноставни правила, но дури на четиригодишна возраст почнуваат да разбираат и произведуваат покомплицирани реченици. Со нашата студија, сакавме да откриеме кои процеси на созревање во мозокот го придружуваат ова. пресвртница во развојот на јазикот“, вели Чесли Клајн од Институтот Макс Планк за човекови когнитивни и мозочни науки во Лајпциг.
Заедно со нејзините колеги од Одделот за невропсихологија и истражувачката група Milestones of Early Cognitive Development, таа го проучувала граматичкото ниво на децата на возраст од три до четири години, и во разбирањето и во изговарањето реченици, користејќи различни јазични игри.
Покрај јазичната способност, слика од мозокот на децата е направена во скенер за магнетна резонанца (МРИ) за да се утврди зрелоста на одредени области на мозокот. Истражувачите забележале дека развојот на општите и граматичките јазични способности на децата биле придружени со созревање на мозочните структури во рамките на таканаречената „јазична мрежа“.
„Кај возрасните, постојано е покажано дека различни области на мозокот во оваа мрежа работат заедно за да овозможат разбирање и производство на јазикот. Резултатите од нашата студија покажуваат дека созревањето на јазичната мрежа, исто така, поддржува општи јазик и конкретно усвојување граматика кај децата помеѓу на возраст од три и четири години“, објаснува Клајн, првиот автор на студијата.
Анџела Д. Фридеричи, директорка на Одделот за невропсихологија на MPI CBS и коавтор на студијата, нагласува: „За нас беше особено возбудливо да видиме дека созревањето на специфичен мозочен регион – кој се смета за јадро на граматиката — беше поврзано со граматичките вештини на четиригодишните деца, но не и со оние на тригодишните.Децата не учат да разбираат и произведуваат посложени структури на реченици до четиригодишна возраст.
„Значи, нашите резултати сугерираат дека оваа пресвртница во усвојувањето јазик е овозможена само со поддршката на областа на Брока во обработката на сложената граматика. Така, нашите наоди даваат нов увид во нервните процеси кои придонесуваат за успешен јазичен развој. Наоди како овие се многу важни бидејќи тие исто така обезбедуваат подобро разбирање на доцнењата во развојот или дури и нарушувања во усвојувањето на јазикот“.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview