Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
напишано од истражувач(и)
лекторирани
by Emma Thomson, The Conversation
Во пролетта 2022 година, педијатриски гастроентеролог кој лекува деца во Универзитетската болница „Кралица Елизабета“ во Глазгов издаде предупредување до Јавното здравство во Шкотска (PHS), предупредувајќи на невообичаена појава на случаи на хепатитис во нејзината клиника.
Хепатитисот се однесува на воспаление на црниот дроб и обично е предизвикан од вирусни инфекции, токсини (вклучувајќи алкохол), лекови, автоимуни состојби или наследни состојби. Хепатитисот е невообичаен кај децата и кога ќе се појави, случаите генерално се изолирани.
Децата се појавиле во болница главно со историја на гастроинтестинални заболувања неколку недели претходно, со жолтица, а во некои случаи и со тешка хепатална инсуфициенција. ПХС иницираше итна истрага за овие случаи за кои беше забележано дека ги погодуваат децата на возраст од градинка или основно училиште, од кои повеќето биле инаку фит и здрави.
Претставниците на PHS ги информираа своите колеги во Англија во Агенцијата за здравствена безбедност на Обединетото Кралство (UKHSA), кои истакнаа дека и тие забележуваат зголемување на таквите случаи.
Јавните здравствени агенции во Обединетото Кралство ја алармираа Светската здравствена организација (СЗО) и до летото 2022 година, повеќе од 1.000 деца ширум светот беа пријавени дека биле погодени – мнозинството во Европа и Америка. Околу половина од европските случаи се случиле во ОК.
Последиците за некои деца биле тешки: 22 починале, а на 46 им била потребна трансплантација на црн дроб.
Сè уште не разбираме целосно што ја предизвика оваа епидемија, која сега стивна. Но, три нови студии објавени во Nature нудат важни индиции.
Веднаш штом беше подигнато предупредувањето, PHS ангажираше тим од експерти да го истражат избувнувањето во Шкотска, додека техничка научна група UKHSA беше составена во Англија.
Децата на кои им бил дијагностициран хепатитис биле поканети да дадат примероци од крв со согласност од нивните родители или старатели. Научниците бараа вируси кои најчесто предизвикуваат хепатитис кај децата, како и за поретки состојби и токсини.
Овие тестови не открија јасна причина, иако беше забележано дека многу од децата биле позитивни на човечкиот аденовирус F41 (HAdV F41) – честа причина за гастроинтестинална инфекција кај децата, но не и за хепатитис.
Примероците од шкотските деца потоа беа префрлени во Центарот за истражување на вируси на Универзитетот во МРЦ во Глазгов, каде што јас и моите колеги истражувавме дополнително. Нашиот центар има експертиза за користење на секвенционирање од следната генерација (наречено метагеномско секвенционирање) за да бара нови или нови вируси кои не се рутински идентификувани во дијагностички тестови на NHS. Паралелно, примероци од засегнати англиски деца беа испратени до Универзитетскиот колеџ во Лондон (UCL) за слично тестирање.
Двете лаборатории идентификуваа дека повеќето од децата со хепатитис имаат докази за вирус наречен адено-асоциран вирус 2 (AAV2) во нивниот крвоток, а исто така и во примероците на црниот дроб од оние деца на кои им била потребна биопсија на црниот дроб. На пример, откривме AAV2 во 26 од 32 случаи на хепатитис, во споредба со само пет од 74 здрави деца што ги проучувавме како споредбена група.
HAdV F41, исто така, беше откриен во неколку (но не сите) случаи, во примероци од крв, црн дроб и гастроинтестинален тракт.
AAV2 припаѓа на група на вируси наречени Депендопарвовирус. Познато е дека се реплицира во црниот дроб, но за да се направи тоа обично е потребен вирус „помош“, како што е аденовирус како HAdV F41 (оттука и неговото име), или други вируси како што се херпес вирусите. Претходно не беше откриено дека AAV2 предизвикува болест.
Во нашето истражување, можевме да видиме AAV2 во заболените клетки на црниот дроб користејќи техника наречена in situ хибридизација. Го измеривме и имунолошкиот одговор на AAV2 кај заболените деца и откривме дека повеќето од овие деца имаат докази за IgM антитела во нивниот крвоток, што укажува на неодамнешна инфекција.
Нашите резултати сугерираат дека AAV2 можеби е причина за оваа појава на хепатитис кај децата. Меѓутоа, како што се јавува истовремено со аденовирусната инфекција, може да биде одговорен и HAdV F41. Ќе бидат потребни дополнителни студии за да се потврди кој вирус е најверојатната причина.
Работејќи со експерти низ Шкотска, откривме и дека повеќето од засегнатите деца имале основна генетска подложност. Околу 93% од децата со хепатитис носеле ген кој е поврзан со имунолошкиот одговор насочен од Т-клетките, во споредба со 16% во контролната група. Присуството на овој ген значи дека хепатитисот во овие случаи најверојатно е поврзан со прекумерно реактивен имунолошки одговор.
Овие наоди од истражувањето се објавени во две нови написи во Nature, едната од мојот тим во Шкотска, а другата од истражувачите на UCL. Третата студија објавена во истото издание известува за откривање на AAV2 кај заболените деца во САД, исто така користејќи метагеномско секвенционирање.
Авторите од Обединетото Кралство и САД заклучија дека промените во циркулацијата на вирусите по заклучувањето на COVID можеби ги зголемиле шансите децата да бидат изложени за прв пат на повеќе вируси. Нашиот труд покажува дека бранот на инфекција со аденовирус веднаш им претходеше на случаите на педијатриски хепатитис во Шкотска, но примероците не беа достапни за да се види циркулацијата на AAV2.
Интересно, една неодамнешна публикација од Ирска потврди дека и аденовирусите и вирусите AAV2 го достигнале врвот во примероците од отпадните води земени од станицата за третман на отпадни води Рингсенд во Даблин непосредно пред слична појава на педијатриски хепатитис во Ирска.
Иако овие наоди силно сугерираат дека AAV2, HAdV F41 и имунолошкиот одговор на еден или двата од овие вируси се основата на случаите на хепатитис забележани низ целиот свет, потребни се поголеми студии за да се потврдат наодите. Исто така, треба да развиеме и тестираме нови третмани за засегнатите деца во случај да се појави нова епидемија.
Повеќе информации:
Venice Servellita et al, Адено-асоциран вирус тип 2 кај деца од САД со акутен тежок хепатитис, Nature (2023). DOI: 10.1038/s41586-023-05949-1, www.nature.com/articles/s41586-023-05949-1

Софија Морфопулу и сор., Геномски испитувања на необјаснет акутен хепатитис кај деца, Природа (2023). DOI: 10.1038/s41586-023-06003-w, www.nature.com/articles/s41586-023-06003-w
Антонија Хо и сор., Адено-асоцирана вирусна инфекција 2 кај деца со не-А-Е хепатитис, Природа (2023). DOI: 10.1038/s41586-023-05948-2, www.nature.com/articles/s41586-023-05948-2
Френк Так, Тешка појава на хепатитис кај деца поврзана со вирусот AAV2, Природа (2023). DOI: 10.1038/d41586-023-00570-8, www.nature.com/articles/d41586-023-00570-8.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview