Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
од Бригам и Женска болница
Кохортната анализа на повеќе нации покажа дека воспалението и породувањето со царски рез кај мајките со повисок индекс на телесна маса се поврзани со пократко времетраење на доењето, што обезбедува потенцијални цели за интервенција.
Доењето има значителни придобивки и за здравјето на мајката и на детето. Истражувањата покажаа дека жените со повисок индекс на телесна маса (БМИ) имаат пократко времетраење на доењето, но неколку основни механизми се идентификувани. За да се реши овој јаз, нова студија предводена од истражувачи од болницата Бригам и Женска болница, основач на здравствениот систем Масовен генерал Бригам, и соработници од Бостонската детска болница, Медицинскиот факултет Икан на планината Синај и на други места, ги истражуваше факторите кои може да го поврзе повисокиот БМИ на мајката со пократкото времетраење на доењето. Нивните резултати, кои се објавени во The American Journal of Clinical Nutrition, сугерираат потенцијални стратегии за помош на луѓето кои можат да бидат изложени на ризик од потешкотии со доењето.
„Нашата студија идентификува модифицирачки фактори кои се поврзани со подолго времетраење на лактацијата кај луѓе со висок БМИ, вклучително и диетално и системско воспаление“, рече постар автор Сарбатама (Рими) Сен, д-р, неонатолог во Одделот за педијатрија во Бригам и Женската болница. . „Со истражување на факторите кои би можеле да го поврзат повисокиот БМИ на мајката со пониските резултати од доењето, го отвораме патот за клинички испитувања за тестирање на пристапи информирани за докази за поддршка на доењето“.
Доењето е докажано дека обезбедува здравствени придобивки и за мајката и за детето, вклучувајќи го и подобрувањето на метаболичкото здравје на мајката, намалувањето на стапката на малигни тумори кај мајката, намалувањето на ризикот од дебелина кај децата и поддршката на детскиот невроразвој. Разбирањето на врските помеѓу мајчиниот БМИ и доењето може да идентификува нови стратегии за помагање на поединците да ги постигнат своите цели за лактација.
Истражувачите ги анализираа податоците, вклучувајќи ги карактеристиките на мајката и доенчето, обрасците на исхрана и воспалителен биомаркер, собрани од над 5.000 жени од три различни меѓународни групи од Шпанија, Грција и САД, поддржувајќи ја генерализираноста на наодите со оглед на културниот модел на исхрана и доење.
Тимот објави дека повисокиот БМИ на мајката пред бременоста е навистина поврзан со пониско времетраење на доењето кај сите три групи. Тие, исто така, идентификуваа три фактори кои делумно ја објаснуваат оваа поврзаност: мајчиниот воспалителен маркер Ц-реактивен протеин, воспаление на мајката во исхраната и породување со царски рез. Не беше откриено дека гестацискиот дијабетес мелитус (ГДМ) е значаен објаснувачки фактор во основата на оваа поврзаност, што беше изненадувачки за авторите на студијата, но може да се објасни со релативно малиот број на родени родители со ГДМ во овие групи.
Студијата дава увид во неколку потенцијални цели за подобрување на времетраењето на доењето кај луѓето со прекумерна тежина и дебелина што сега може да се тестираат во клинички испитувања. Овие цели вклучуваат намалување на диететското и системското воспаление. Наодите може да ги информираат и клиничките испитувања и давателите на услуги кои се грижат за пациенти кои неодамна родиле.
„Доењето има доживотни придобивки зависни од дозата и за родителите и за детето“, вели сенаторот.
Повеќе информации:
Медлин Кејс и сор., Медијатори на поврзаноста помеѓу индексот на телесна маса на мајката и времетраењето на доењето во 3 меѓународни групи, Американскиот весник за клиничка исхрана (2023). DOI: 10.1016/j.ajcnut.2023.04.004
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview