Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
by Children’s National Hospital
Користејќи моќна технологија за секвенционирање, истражувачите идентификуваа специфични обрасци на биомаркери во крвта кои се уникатни за тешка инфекција со COVID-19, како и други уникатни за мултисистемскиот воспалителен синдром кај децата (MIS-C), тешка компликација на инфекцијата COVID-19 кај децата.
Овие наоди го отвораат патот за развој на потенцијални дијагностички тестови во иднина, според мултицентрична студија објавена во Cell Reports Medicine. Студијата вклучува 416 примероци на крв од 237 пациенти во Детската национална болница, Универзитетот во Калифорнија во Сан Франциско и Универзитетот Емори/Детската здравствена заштита во Атланта.
„Нашата севкупна цел е да развиеме тестови кои можат точно да предвидат дали детето со КОВИД веројатно ќе развие тешка болест, а исто така точно да ги разликува децата со МИС-Ц од децата со други причини за треска“, вели коавторката Роберта Дебиаси, м.д. , М. „Овие две групи деца можат брзо да се декомпензираат и да бараат брза дијагноза и поагресивни третмани уште од самиот почеток.
MIS-C е состојба каде што различни делови од телото, вклучително и кожата, мукозните мембрани, гастроинтестиналниот тракт, срцето, белите дробови, бубрезите или мозокот може да се воспалат по инфекција со COVID-19. Истражувачите сè уште не знаат зошто некои деца ја развиваат оваа состојба и зошто децата од малцинствата се премногу застапени во случаите на MIS-C.
Надолжната анализа опфати 416 примероци на крв од 70 пациенти со акутна КОВИД-19 (лесна, умерена и тешка болест) и 141 пациент со МИС-Ц во трите болници. Примероците на крв ги опфатија оние кои беа собрани на почетокот на болеста, за време на почетното закрепнување, еден месец по хоспитализацијата и повеќе од три месеци по болеста.
Истражувачите користеа комбинација од секвенционирање на РНК на целата крв (wbRNA), како и секвенционирање на РНК без клетки (cfRNA) и ДНК без клетки (cfDNA) секвенционирање на примероци од плазма за да ги идентификуваат клучните биопотписи. Информациите од wbRNA првенствено се од циркулирачките бели крвни зрнца и ги идентификуваат воспалителните и имунолошките одговори на инфекција. Спротивно на тоа, и cfRNA и cfDNA можат да информираат за нивоата и видовите на клеточна смрт од периферните ткива.
„Анализите на wbRNA открија дека иако повеќекратни воспалителни патишта биле активирани и кај тешкиот КОВИД-19 и кај МИС-Ц, постоеле специфични обрасци кои биле уникатни за секоја болест и ги разликуваат од благите КОВИД и други контролни состојби“, вели Меган Дилејни, Д.О. М.П.Х., коавтор и ко-истражувач на студијата во Детската национална. „Овој наод може да биде корисен во разбирањето на патогенезата на болестите, а исто така и во развојот на дијагностички тест.
Дополнително, анализата на cfRNA и cfDNA од MIS-C пациенти покажаа различни знаци на клеточна повреда и смрт, вклучително и ендотелијални клетки, кои се обвивката на крвните садови и еден вид невронски клетки наречени Schwann клетки, што укажува на зголемено ниво на повреда на органи во споредба со примероци од пациенти со КОВИД-19.
„Според нашите сознанија, никој не извршил сеопфатна анализа и на РНК без плазма клетки и на РНК на целата крв, како и на ДНК без клетки во оваа средина, што е моќен пристап бидејќи ни дава различни, но комплементарни типови на информации, “, вели д-р Дебиази.
Истражувачите ќе продолжат да работат на развивање тест кој точно ќе го разликува MIS-C од другите воспалителни состојби кои ги погодуваат децата, како што е болеста Кавасаки, како и тест кој може да ја предвиди веројатноста за тешка инфекција со COVID-19. Иако ова може да се примени на истражувачка основа во блиска иднина, д-р Дебиаси вели дека може да потрае период од месеци до години на регулаторни прегледи пред таков дијагностички тест да стане комерцијално достапен.
Повеќе информации:
Конор Ј. Лој и сор., Биомаркери на нуклеинска киселина за имунолошки одговор и оштетување на клетките и ткивата кај деца со COVID-19 и MIS-C, Cell Reports Medicine (2023). DOI: 10.1016/j.xcrm.2023.101034. www.cell.com/cell-reports-medi … 2666-3791(23)00148-9
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview