Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
од Детската болница во Филаделфија
Во најголемата студија од ваков вид, истражувачите од Детската болница во Филаделфија (CHOP) користеа податоци од електронски здравствени досиеја (EHR) од повеќе од 200.000 педијатриски пациенти за да ги опишат моделите на педијатриски алергии низ Соединетите Американски Држави, потврдувајќи го моделот на развој на алергија на ниво на популација, познат како „алергиски марш, следен од сите храна. ги дава.
Истражувачите, исто така, открија дека ретка алергија на храна наречена еозинофилен езофагитис (EoE), која историски се смета за болест која ги погодува првенствено белите мажи, е почеста кај не-белите пациенти отколку што претходно беше пријавено.
Наодите беа објавени денеска во Педијатрија.
„Алергиските болести се една од најчестите причини за нарушен квалитет на живот кај децата, така што за да се подобри дијагнозата и грижата за децата со овие болести, важно е да имаме точно разбирање за тоа колку се тие широко распространети и факторите на ризик кои се поврзани со нив“, рече првиот автор Станислав Ј. Габришевски, д-р Станислав Ј.
„Претходните студии ја проценуваа распространетоста и моделите на алергии врз основа на анкети пополнети од семејствата. Со користење на податоци од електронските здравствени досиеја, можевме да ги анализираме податоците од медицинските провајдери, што ни овозможи да ги испитаме шемите на ниво на популација со текот на времето и на начин што ја минимизира пристрасноста при известувањето.
За да ги откријат моделите и распространетоста на алергиските болести, истражувачите ја искористија базата на податоци на Конзорциумот за компаративна ефективност преку заедничко електронско известување (CER2), која вклучува податоци од повеќе од 1 милион деца низ повеќе независни практики за примарна здравствена заштита и здравствени системи во Соединетите Држави.
Истражувачите се фокусирале на пет алергиски болести: егзема, позната и како атопичен дерматитис; (анафилактична) алергија на храна посредувана од IgE; астма; алергиски ринитис, понекогаш познат како поленска треска; и EoE, нова и помалку призната неанафилактична алергија на храна која предизвикува хронични езофагеални симптоми. За секоја состојба, тие ја одредиле возраста при дијагнозата и дали и кога пациентите имале други алергиски состојби.
Севкупно, тие идентификуваа 218.485 деца меѓу повој и 18 години со алергии кои беа набљудувани повеќе од 5 години помеѓу 1999 и 2020 година. Истражувачите открија дека просечната највисока возраст на почеток е приближно 4 месеци за егзема, 13 месеци за анафилактички алергии на храна, 2 месеци за сите алергии на храна, 3 месеци за сите 1, 3 месеци. EoE.
Најдијагностицирани анафилактички алергии на храна биле кикиритки (1,9%), јајца (0,8%) и школки (0,6%). Тие откриле дека 13,4% од децата имале две алергиски состојби, а пациентите со респираторни алергии како астма и алергиски ринитис имаат тенденција да се манифестираат со двете состојби, како и со други алергиски состојби.
Истражувачите, исто така, открија дека преваленцата на анафилактички алергии на храна дијагностицирани од давателите на здравствени услуги е 4% – приближно половина од преваленцата во студиите базирани на анкети користејќи податоци пријавени од семејството, што сугерира дека претходните студии можеле да вклучуваат не-анафилактична нетолеранција на храна. Истражувачите сугерираат дека ова несовпаѓање ја нагласува важноста на давателите на услуги и семејствата да соработуваат во дијагнозите на алергија на храна, како и да подвлекуваат дека анафилактичките алергии на храна често се дел од поголема алергиска слика.
Истражувачите ги испитувале демографските трендови за да ги испитаат небиолошките фактори кои можат да влијаат на предиспозицијата за алергија. Во однос на расата и етничката припадност, имаше значително поголема застапеност на црните деца кај оние со егзема и астма, значително повисока застапеност на белите деца за EoE и значително помала застапеност на децата од Шпанија со анафилактички алергии на храна.
Сепак, особено, иако поголемиот дел од пациентите со EoE беа бели мажи, истражувачите открија дека приближно 40% од пациентите со EoE во нивната група биле не-бели, што е многу повисоко од претходно пријавените.
„Оваа студија дава важен преглед на моделите и распространетоста на алергиските болести кај децата, што е од клучно значење бидејќи семејствата и педијатрите забележуваат симптоми кои би можеле да бидат показатели за новите алергии“, рече постариот автор Дејвид А. Хил, д-р. „Идните студии треба да бараат да се дефинираат високоризичните популации на алергии кои можат да имаат корист од скринингот и да ги идентификуваат потенцијално модифицираните разлики во исходите на болеста.
Повеќе информации:
Габришевски и сор. „Шаблони на педијатриска алергија низ мулти-државен конзорциум за електронска здравствена евиденција“, Педијатрија (2023). DOI: 10.1542/peds.2022-060531
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview