Итни случаи:  

Повикај доктор

Како одговор на критичната потреба за информации за тоа како пандемијата COVID-19 би влијаела врз новороденчињата, во март 2020 година, истражувачите од Детската болница во Филаделфија (CHOP) соработуваа со истражувачите од Универзитетот во Флорида и со Американската академија за педијатрија за да го започнат Националниот регистар за надзор и епидемиологија на перинаталниот COVID-19. Овој регистар на крајот собра податоци од 242 родилни центри низ Соединетите држави и опфати повеќе од 8.000 бремени лица и нивните новороденчиња. Во соработка со перинаталните истражувачи во Центрите за контрола и превенција на болести, тимот сега ги анализираше податоците собрани во 2020 и 2021 година, пред широката достапност на вакцините, и откри дека новороденчињата биле заразени со САРС-КоВ-2 со променлива стапка и без очигледни краткорочни ефекти. Меѓутоа, истражувачите забележале и поголем од очекуваниот број на предвремени породувања и смртни случаи на мајки во болница во овој период.
Анализата, која ја водеа Дастин Д. Фланери, DO, MSCE, и Карен М. Пуополо, д-р, доктор на науки, од CHOP и д-р Марк Л. Худак од Универзитетот во Флорида, неодамна беше објавена во Педијатрија .
Анализата се фокусираше на податоците за мајката и новороденчето за бремени лица кои биле позитивни на инфекција со САРС-КоВ-2 во секое време од две недели пред до 10 дена по породувањето помеѓу 6 април 2020 година и 19 март 2021 година. Истражувачите ја процениле инциденцата на новороденчиња Инфекција со SARS-CoV-2, како и компликации кај бремени лица и новороденчиња.
Од 7.524 бремени лица кои биле позитивни на САРС-КоВ-2 во овој период и имале живородено новороденче, мнозинството биле асимптоматски (78,1%), додека 18,2% биле симптоматски, но не хоспитализирани специјално за СОВИД-19, 3,4% биле хоспитализирани поради Третман на СОВИД-19, а 0,2% починале во болница од компликации поврзани со СОВИД.
Меѓу 7.648 новороденчиња, 6.486 (84,8%) биле тестирани за САРС-КоВ-2, а 144 (2,2%) биле позитивни; највисока стапка на инфекција кај новороденчињата е забележана кога мајките првпат биле позитивни во непосредниот постпартален период.
Ниту една смртност на новороденче не може да се припише на инфекција со САРС-КоВ-2. Сепак, повеќе бебиња кои биле позитивни на тестот преку PCR биле родени предвремено во споредба со оние кои биле негативни (30,1% наспроти 16,2%). Оние со позитивни тестови имаа поголема веројатност да бидат примени во НИЦУ, но немаше поголема веројатност да имаат потреба од механичка вентилација.
„Нашите наоди обезбедуваат силно образложение за мерките за ублажување, вклучително и мајчината вакцинација против инфекцијата САРС-КоВ-2, особено со докази за ефективноста на вакцината за да се спречи тешка болест и кај бремените лица и кај малите доенчиња“, рече постар автор на студијата Карен М. Пуополо, доктор по медицина. , д-р, неонатолог присутен во Детската болница во Филаделфија и шеф на Одделот за медицина за новороденчиња во болницата во Пенсилванија. „Останува да се утврди дали новородената инфекција САРС-КоВ-2 со минати или идни варијанти ќе има долгорочни последици“.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview