Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти доверлив извор
лекторирани
од Универзитетот Западна Вирџинија
Истражувачите од Универзитетот Западна Вирџинија сугерираат дека стоматолошките професионалци би можеле да бидат клучни за подигање на свеста за сериозните здравствени ризици поврзани со разнобојните парчиња детергенти кои вообичаено се користат за домашни работи.
Во една неодамнешна студија објавена во The Journal of Dental Hygiene, д-р Р. Констанс Винер и Кристофер Вотерс, двајцата од Стоматолошкиот факултет на WVU, и Ручи Бандари во Факултетот за јавно здравје на WVU, ги истражуваа трендовите во повредите на мешунките од детергент што резултираа во оддел за итни случаи. посетите кај деца помлади од 18 години. Тие открија дека инцидентите помеѓу 2016-2020 година останале на неприфатливо високо ниво, зајакнувајќи ја нивната теорија дека е потребна поголема јавна свест.
Воведени во Соединетите Американски Држави во 2010 година, концентрираните мешунки со течен детергент може да наликуваат на бонбони за децата и голтањето може да резултира со сериозни здравствени проблеми.
Според дизајнот, мембраните растворливи во вода на мешунките лесно се раствораат и, ако детето го стави во устата, внатрешната високо-алкална содржина може да предизвика труење покрај хемиски изгореници и брз оток што може да резултира со блокада на горните дишни патишта, оштетување на белите дробови и перфорација на хранопроводникот, како и уништување и отекување на друго ткиво – сите се сметаат за повреди на орално-аеродигестивни/труења при ингестија. Дури и ако не се проголтаат, мешунките може да пукнат и да предизвикаат повреди на очите.
„Често, оралната траума поврзана со ингестија на предмети од страна на детето како што се парчиња детергент, батерии со копчиња или џвакање на електрични кабли, на пример, не се разгледуваат додека не биде предоцна“, рече Винер. „Со неодамнешниот тренд на предизвиците на социјалните мрежи, сакавме да ја доведеме оваа тема до свеста на персоналот во стоматолошката здравствена заштита за да ја вклучиме како дел од антиципативните упатства што пациентите ги добиваат за време на стоматолошката нега.
Поточно, тимот ги разгледа податоците снимени по 2015 година, годината што ASTM International – група индустриски, потрошувачи и владини лидери – препорачаа безбедносни стандарди за да се намали ризикот од несреќи поврзани со мешунките. Неколку производители се придржуваа до мерките, вклучително и додавање непријатен мирис на надворешната мембрана и правење на пакувањето на контејнерот непроѕирно и отпорно на деца.
„Ние бевме заинтересирани да видиме дали повредите кај децата поврзани со детергент се промениле по петте години од спроведувањето на овие стандарди и статути“, рече Вотерс.
Според податоците, се проценува дека имало 13.176 орално-аеродигестивни повреди/труења со ингестија поврзани со мешунки за детергент и 8.654 очни повреди поврзани со детергент кај деца помлади од 18 години на кои им е потребна посета на одделот за итни случаи од 2016 до 2020 година. Тие резултати покажуваат дека, во текот на петгодишниот период на студијата, немало промена во стапката на орално-аеродигестивни повреди/труења со голтање поврзани со мешунките, додека имало мало намалување на очните повреди поврзани со детергентот.
За да ја спроведе студијата со пресек, тимот користеше податоци собрани од Националниот електронски систем за надзор на повреди. Извршена е секундарна анализа на податоците на NEISS од 2016-2020 година за деца на возраст од родени до 18 години. Повредите беа идентификувани како орално-аеродигестиви/труења со ингестија поврзани со детергент, очни повреди поврзани со детергент или други повреди поврзани со производот кај децата.
Сепак, возраста на учесниците во студијата игра улога во резултатите кои покажуваат дека сите видови повреди на мешунките за детергент почесто се случуваат кај оние на возраст од 3 до помлади од 5 години.
„Оваа возрасна група е љубопитна и е поверојатно од постарите деца да ги сметаат мешунките како бонбони“, рече Винер. „Тие исто така може да имаат поголем пристап до мешунките отколку доенчињата и помалите деца“.
Бидејќи стоматолошките професионалци рутински обезбедуваат советување за здравјето и безбедноста на децата и нивните родители, Винер рече дека вклучувањето на мерки на претпазливост за детергент би било природно. Дополнително, тимот работи на лист со ресурси за итна медицинска помош кој ќе послужи како лек од разговорите помеѓу стоматолозите и родителите на оваа тема.
„Се надеваме дека ќе ја изградиме свеста за пристапноста на заедничкиот предмет за домаќинството и ќе ја поттикнеме превенцијата“, рече Винер.
Повеќе информации:
R. Constance Wiener et al, Орално-аеродигестивни/окуларни повреди поврзани со детергент кај деца, на возраст >0 до <18 години, The Journal of Dental Hygene (2023). pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36854577/
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview