Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
реномирана новинска агенција
лекторирани
од Елана Готкин
Инциденцата на дијабетес тип 1 и тип 2 се зголемува кај децата и младите на возраст од 0 до 19 години, според студијата објавена во априлското издание на The Lancet Diabetes & Endocrinology.
Лин Е. Вагенкнехт, д-р. центри помеѓу 2002 и 2018 година за да ја опише инциденцата во период од 17 години.
Истражувачите идентификувале 18.169 лица на возраст од 0 до 19 години со дијабетес тип 1 во 85 милиони луѓе-години и 5.293 лица на возраст од 10 до 19 години со дијабетес тип 2 во 44 милиони луѓе-години. Годишната инциденца на типови 1 и 2 дијабетес беше 22,2 и 17,9 на 100.000, соодветно, во 2017 до 2018 година. Линеарен ефект и ефект на просечен движење беа забележани во моделот за тренд, со значително зголемен линеарен ефект забележан за тип 1 и 2 дијабетес (2,02 и 5,31 проценти, соодветно).
Забележано е поголемо зголемување на инциденцата на двата типа на дијабетес кај децата и младите од расните и етничките малцински групи како што се нехиспанското Црнци и Хиспанците. Највисоката возраст при дијагнозата беше 10 и 16 години за дијабетес тип 1 и тип 2, соодветно. Дијагнозите на дијабетес тип 1 го достигнаа врвот во јануари, додека дијагнозите на дијабетес тип 2 го достигнаа врвот во август.
„Овие наоди ќе помогнат да се насочат фокусираните превентивни напори“, се вели во соопштението на Вагенкнехт. „Сега кога имаме подобро разбирање за факторите на ризик, нашата следна фаза на истражување ќе биде проучување на основната патофизиологија на дијабетес кај младите.
Повеќе информации:
Џонатан Е Шо и соработниците, ПРЕБАРУВАЊЕ на одговори за дијабетес тип 2 со почеток на млади, The Lancet Diabetes & Endocrinology (2023). DOI: 10.1016/S2213-8587(23)00037-2

Lynne E Wagenknecht et al, Трендови во инциденцата на дијабетес тип 1 и тип 2 со почеток на младоста во САД, 2002-18: резултати од студијата SEARCH for Diabetes in Youth заснована на населението, The Lancet Diabetes & Endocrinology (2023). DOI: 10.1016/S2213-8587(23)00025-6
© 2023 HealthDay. .

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview