Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
реномирана новинска агенција
лекторирани
од Лори Соломон
И меѓучовечкото насилство или злоупотреба на возрасните и злоупотребата или занемарувањето во детството го зголемуваат ризикот за дијабетес кај возрасните, според една студија неодамна објавена во Американското списание за превентивна медицина.
Морин Сандерсон, д-р, од Медицинскиот колеџ Мехари во Нешвил, Тенеси и колегите користеле податоци од 25.251 учесник со пониски примања во студијата за јужна заедница (2002 до 2009 и 2012 до 2015 година) за да ја истражат врската помеѓу животното меѓучовечко насилство или злоупотреба и дијабетес.
Истражувачите открија дека меѓучовечкото насилство или злоупотреба на возрасните се поврзани со зголемен ризик за дијабетес (прилагоден сооднос на опасност [aHR], 1,23; 95 проценти интервал на доверба [CI], 1,16 до 1,30). Ризикот од дијабетес беше исто така поголем за злоупотреба и запоставување во детството. Комбинацијата на меѓучовечко насилство или злоупотреба на возрасни и злоупотреба или занемарување во детството дополнително го зголемија ризикот за дијабетес (aHR, 1,35; 95 проценти CI, 1,26 до 1,45) наспроти без искусување насилство, злоупотреба или занемарување. Овие асоцијации беа конзистентни за црно-белите учесници и за жените и мажите.
„Нашето откритие дека доживотното меѓучовечко насилство е поврзано со значително зголемен ризик од развој на дијабетес меѓу расата и полот пред дополнителниот социјален стрес од пандемијата COVID-19 силно ја сугерира потребата да им се помогне на професионалците од сите дисциплини да спроведат ефективни стратегии за превенција и интервенција на насилството. Намалете ги краткорочните и долгорочните социјални и здравствени последици од насилството од партнерот и злоупотребата на децата“, рече Сандерсон во изјавата.
Повеќе информации:
Морин Сандерсон и други, Доживотно меѓучовечко насилство или злоупотреба и стапки на дијабетес по пол и раса, Американски весник за превентивна медицина (2023). DOI: 10.1016/j.amepre.2023.06.007

© 2023 HealthDay. .

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview