Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
од Детската болница во Филаделфија
Истражувачите од Детската болница во Филаделфија (CHOP) и Универзитетот во Пенсилванија открија дека младите лезбејки, хомосексуалци и бисексуалци (ЛГБ) доживеале поголема интерперсонална дискриминација врз основа на тоа што другите ги доживуваат како лезбејки, геј или бисексуалци и имале четири пати поголема веројатност да се обидат да се самоубијат. . Дополнително, младите ЛГБ кои живеат во области во земјата со поструктурна стигма доживеаја поголем товар од менталното здравје од нивните врсници. Овие наоди ја нагласуваат итноста за справување со меѓучовечката дискриминација и структурната стигма кон ЛГБ младите.
Наодите беа објавени од списанието на Американската академија за детска и адолесцентна психијатрија.
Неколку студии покажаа разлики во менталното здравје меѓу ЛГБ младите и нивните хетеросексуални врсници. Претходните студии се фокусираа на тоа како искуството на поединците од дискриминација или специфичните промени во политиката влијаат врз менталното здравје на младите ЛГБ. Многу помалку се знае за тоа како структурната стигма – условите на општествено ниво, културните норми и политиките кои влијаат на можностите и благосостојбата на ЛГБТК+ заедницата – севкупно влијае на менталното здравје на младите ЛГБ.
„Сакавме подобро да ги карактеризираме разликите во менталното здравје на младите од сексуалните малцинства и влијанието на интерперсоналната и структурната стигма, како и како оваа дискриминација може да помогне да се објасни што ги предизвикува овие разлики во менталното здравје“, рече постар автор на студијата Ран Барзилеј, доктор по медицина. д-р, психијатар во Центарот за превенција, интервенција и истражување на самоубиства кај младите во CHOP.
Истражувачите користеле податоци од студијата за мозок и когнитивен развој на адолесценти, во која биле следени повеќе од 11.000 адолесценти од цела САД на возраст од приближно 10 до 13 години. Вкупно, 1.051 адолесценти идентификувани како лезбејки, геј или бисексуалци, се сметаат за „сексуално малцинство“, а 10.571 идентификувани како хетеросексуалци.
Според студијата, приближно 29,5% од оние во сексуалното малцинство се соочиле со интерперсонална дискриминација врз основа на нивната сексуална ориентација во изминатите 12 месеци, повеќе од шест пати повеќе од 4,6% од оние во хетеросексуалната група. Оние во групата на сексуално малцинство, исто така, имале повеќе од двојно поголема веројатност да пријават дека размислувале за самоубиство во споредба со нивните хетеросексуални врсници (38,2% наспроти 15,1%) и речиси четири пати поголема веројатност да се обидат да се самоубијат (9,2% наспроти 2,4%).
„Овие податоци ги истакнуваат разликите во менталното здравје кои влијаат на младите од сексуалните малцинства, кои веќе се соочуваат со поголем товар на менталното здравје во раната адолесценција“, вели Џошуа Х. Гордон, д-р, д-р. Медицина и прв автор на студијата.
Дополнително, откако истражувачите се приспособија на фактори како што се возраста, расата, полот и етничката припадност, студијата покажа дека идентификувањето како сексуално малцинство е поврзано со поголеми проблеми со целокупното ментално здравје и дека меѓучовечките искуства на дискриминација значително придонеле за разликите во менталната ЛГБ здравје.
„Нашите наоди ни даваат докази дека треба да развиеме интервенции насочени кон намалување на дискриминацијата за да помогнеме во намалувањето на ризикот од самоубиство кај младите кај оние во сексуалното малцинство“, рече Барзилај. „Дополнително, родителите, воспитувачите и лекарите кои работат со млади адолесценти треба да бидат свесни за зголемениот товар на менталното здравје на ЛГБ младите, особено во областите со повисоки степени на структурна стигма.
Повеќе информации:
Џошуа Х. Гордон и други, Улогата на индивидуалната дискриминација и структурната стигма во менталното здравје на младите од сексуалните малцинства, весник на Американската академија за детска и адолесцентна психијатрија (2023). DOI: 10.1016/j.jaac.2023.05.033
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview