Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
од Британскиот медицински журнал
Се чини дека методот на нега што вклучува контакт кожа на кожа помеѓу мајката и нејзиното предвремено родено или бебе со ниска тежина влијае значително на шансите за преживување на детето, сугерира студијата објавена на интернет во списанието BMJ Global Health.
Започнувањето на интервенцијата во рок од 24 часа по раѓањето и спроведувањето најмалку осум часа на ден се чини дека го прават пристапот уште поефикасен во намалувањето на смртноста и инфекцијата, открија истражувачите.
Методот на нега познат како „нега на мајката на кенгур“ (KMC) вклучува новороденче кое го носи, обично мајката, во прашка со контакт кожа со кожа и многу студии веќе спроведени покажаа дека ова е начин за намалување на смртноста. и ризикот од инфекција за детето.
Светската здравствена организација го препорачува како стандард за грижа кај доенчињата со мала тежина по клиничката стабилизација.
Сепак, помалку се знае за идеалното време во кое треба да се започне интервенцијата. Оттука, истражувачите од Индија спроведоа преглед на бројни големи рандомизирани испитувања во повеќе земји и заедницата на оваа тема.
Гледајќи ги постоечките студии, тие решија да го споредат KMC со конвенционалната нега и да го споредат почетокот на пристапот рано (во рок од 24 часа по раѓањето) со подоцнежното започнување на KMC за да видат каков ефект има ова врз неонаталната и доенечката смртност и тешките болести кај ниска родилна тежина и недоносени бебиња.
Нивниот преглед разгледа 31 испитување кои опфатија 15.559 доенчиња колективно и од нив, 27 студии го споредија KMC со конвенционалната нега, додека четири споредени рано со доцното започнување на KMC.
Анализата на резултатите покажа дека во споредба со конвенционалната нега, KMC се чини дека го намалува ризикот од смртност за 32% за време на породилната хоспитализација или за 28 дена по раѓањето, додека се чинеше дека го намалува ризикот од тешка инфекција, како што е сепса, за 15%. .
Исто така, се покажа дека намалувањето на смртноста е забележано без оглед на гестациската возраст или тежината на детето при запишувањето, времето на започнување и местото на започнување на KMC (болница или заедница).
Беше забележано и дека придобивките од смртноста беа поголеми кога дневното времетраење на KMC беше најмалку осум часа дневно отколку со пократко траење на KMC.
Оние студии кои се споредуваа рано со доцно започнатиот KMC покажаа намалување на неонаталната смртност од 33% и веројатен намален ризик од 15% кај клиничката сепса до 28 дена по раното започнување на KMC.
Прегледот имаше некои ограничувања во тоа што испитуваните студии вклучуваа интервенција за која учесниците очигледно знаеја, така што може да се види како пристрасна, а многу ниска родилна тежина, екстремно предвремено родени новороденчиња и сериозно нестабилни новороденчиња често беа исклучени од студиите.
Сепак, авторите на прегледот рекоа дека ризикот од пристрасност во вклучените студии е генерално низок, и бидејќи нивниот преглед вклучуваше сеопфатно и систематско пребарување на постоечките студии, сигурноста на доказите за примарните исходи беше умерена до висока.
Тие заклучија: „Нашите наоди ја поддржуваат практиката на KMC за недоносени и бебиња со мала тежина што е можно поскоро по раѓањето и најмалку осум часа на ден“.
„Идните истражувања треба да се фокусираат на надминување на бариерите и олеснувачите за голема имплементација на KMC во установи и опкружувања во заедницата. Потребни се и податоци за долгорочните невро-развојни резултати“.
Повеќе информации:
Грижа за мајка кенгур за недоносени или бебиња со мала тежина: систематски преглед и мета-анализа, BMJ Global Health (2023). DOI: 10.1136/bmjgh-2022-010728
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview