Итни случаи:  

Повикај доктор

Новата словенечка студија заснована на популација покажува дека обезбедувањето дополнителни часови по физичко образование на малите деца е ефикасно во спречувањето на дебелината кај децата, според наодите објавени во Obesity, водечкиот журнал на The Obesity Society (TOS). „Нашите резултати ја покажуваат важноста од одржливи, долготрајни програми за физичка активност поставени во училиштата за здравјето на децата и на ниво на поединец и на население. Додека оваа студија ја анализираше само ефективноста на таквата програма за превенција од дебелина, програмите за физичка активност веројатно се да има корист од растот и развојот, да ја подобри кондицијата, да го подобри менталното здравје и да ги зајакне когнитивните перформанси на децата и треба да биде камен-темелник на образовните и здравствените политики“, рече д-р Мароје Шориќ, д-р, д-р, Универзитетот во Загреб во Хрватска. Сориќ е еден од постарите автори на студијата.
Иако корисните здравствени ефекти од започнувањето на програмите за интервенција со физичка активност за време на детството се добро документирани, повеќето од овие докази доаѓаат од краткорочни испитувања за ефикасност спроведени во добро контролирани услови, обично без имплементација на големи или скалабилни пристапи базирани на популација. Експертите објаснуваат дека сегашниот недостаток на успешно спроведени интервенции за физичка активност на училиште во реални услови ја попречува борбата против дебелината кај децата. Тековната студија користи природен експеримент кој даде можност да се испита ефективноста на здравиот начин на живот, реална интервенција заснована на население, надолжна физичка активност на индексот на телесна маса (БМИ) кај деца на возраст од 6 до 14 години. Интервенцијата е изведена од претходна и успешна интервенција со мала физичка активност во одделни словенечки училишта.
Помеѓу 2011-2018 година, Здравиот начин на живот беше интервенција на национално ниво воведена во 216 словенечки училишта со повеќе од 34.000 учесници во споредба со истиот број училишта и неучесници. Беа користени генерализирани равенки за проценка за да се проценат ефектите од различните нивоа на изложеност на интервенцијата (т.е. од 1-5 години) врз БМИ кај деца со нормална тежина, прекумерна тежина или дебелина на почетокот.
Со интервенцијата беа обезбедени две дополнителни часови по физичко образование од прво до шест одделенија и три дополнителни часови од седмо до деветто одделение. Дополнителните часови не беа дел од потребните наставни програми, туку беа организирани да се одржат веднаш по редовните часови. Откако децата добија писмена родителска согласност, нивното учество беше задолжително. Интервенцијата беше понудена на сите деца во индивидуално училиште и организирана како изборен предмет. Максималниот број на деца по паралелка беше помеѓу 16-30.
Од наставниците специјалисти по физичко образование, поврзани со програмата, се бараше да обезбедат најмалку 12 различни спортови по триениум и мораа да им дадат приоритет на трите најреаблирани спортови во локалната средина. Наставниците, исто така, мораа да дадат информации за здрави навики во исхраната и начин на живот во однос на енергетскиот биланс, ограничувањето на потрошувачката на грицки и пијалоци засладени со шеќер и промовирање на разновидна исхрана.
Интервенцијата беше дизајнирана преку пристап од долу нагоре, што значи дека училиштата беа целосно независни во изборот на содржината и формата на работа. Родителите на учесниците не добија едукативни материјали ниту беа вклучени во интервенцијата на кој било начин.
Резултатите открија дека БМИ е помал во интервентната група, без оглед на времетраењето на учеството или статусот на основната тежина. Разликата во БМИ се зголемуваше со времетраењето на програмата, со максимални ефекти забележани по три до четири години учество, и беше постојано поголема за деца со дебелина, достигнувајќи го својот врв на 1,4 кг/м2 за девојчиња со дебелина и максимални 0,9 кг/м2 за момчиња со дебелина. Програмата почна да станува ефикасна за враќање на дебелината по три години, додека најмал број потребни за лекување беа забележани по пет години.
„Анализираните резултати од нашата интервенција потврдија дека воведувањето на два до три дополнителни образовни лекции неделно до еден час дневно може да им обезбеди на децата доволно физичка активност со висок интензитет за да се ребалансираат потрошувачката и трошењето енергија и да се отстранат бројните случаи на дебелината во училишните средини Бидејќи целата содржина на интервенцијата беше планирана и спроведена од наставници специјалисти по физичко образование, нашиот случај ја нагласува важноста од не само доволно количество, туку и доволен квалитет на организирана физичка активност со повисок интензитет што обезбедува доволно силен импулс за предизвикуваат позитивни трансформативни процеси во составот на телото и пошироко“, вели постариот автор на студијата, д-р Грегор Старц, Универзитетот во Љубљана во Словенија.
„Оваа студија покажува дека малите промени во програмирањето на физичката активност во училиштата, со оглед на доволно време, можат да направат значителна разлика во здравствените резултати, вклучително и дебелината. Оваа студија зборува за два добро познати аспекти на успешни програми поврзани со здравјето. Првата е дека структурните компоненти на опкружувањето на поединецот, како што се дополнителните часови по физичка активност, можат значително да влијаат на здравствените резултати. Втората е дека долгорочната конзистентност игра клучна улога во резултатите поврзани со тежината. Резултатите од оваа студија ја отвораат дискусијата околу потребата да се земат предвид други мали поединечни промени кои би можеле да се направат во детската средина, како што се исхраната или маркетингот, и потребата да се измерат овие промени во реални услови во долготраен временски период“, рече Тревис Мастерсон, д-р, Broadhurst Career. Професор за развој за проучување на промоција на здравјето и превенција на болести, Државниот универзитет во Пенсилванија. Мастерсон не беше поврзан со истражувачката студија.
Студијата, насловена како „Ефективност на интервенции за физичка активност на ниво на население, заснована на училиште за спречување на дебелината кај децата“ ќе биде објавена во печатеното издание на Дебелината од март 2023 година.
Други автори на студијата ги вклучуваат Грегор Јурак и Шаунда А. Морисон, Универзитетот во Љубљана во Словенија. Петра Јуриќ, Универзитет во Загреб во Хрватска, е кореспондентен автор.
Повеќе информации:
Петра Јуриќ и сор., Ефективност на интервенции за физичка активност на ниво на население, училишна за спречување на дебелината кај децата, Дебелина (2023). DOI: 10.1002/oby.23695
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview