Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
реномирана новинска агенција
лекторирани
од Елана Готкин
Интервенирањето во менталното здравје на родителите и присуството на предучилишна возраст може да придонесе до одреден начин да се намалат социо-економските нееднаквости во проблемите со менталното здравје на децата, според студијата објавена на интернет на 3 април во Педијатрија.
Шерон Голдфелд, д-р, од Кралската детска болница во Мелбурн, Австралија и колегите користеле податоци од националната репрезентативна група за раѓање на Должината студија за австралиските деца со 5.107 учесници за да го испитаат влијанието на социо-економската неповолност на возраст од 0 до 1 година година на проблеми со менталното здравје на децата на возраст од 10 до 11 години. Степенот до кој нееднаквостите во проблемите со менталното здравје на децата би можеле да се намалат со подобрување на родителското ментално здравје на загрозените деца и нивното присуство на предучилишна возраст беше проценето со помош на пристапот со интервентни ефекти.
Истражувачите откриле дека во споредба со нивните врсници кои не се во неповолна положба, децата во неповолна положба имале повисока преваленца на покачени симптоми на ментално здравје (32,8 наспроти 18,7 проценти; разликата во преваленцата приспособена со конфузија, 11,6 проценти). Севкупно, 6,5 и 0,3 проценти од социо-економските разлики во проблемите со менталното здравје на децата би можеле да се намалат со подобрување на родителското ментално здравје на загрозените деца и нивното присуство на предучилишна возраст, соодветно (што е еквивалентно на апсолутно намалување од 0,8 и 0,04 проценти, соодветно). За 10,8 отсто поголема преваленца на покачени симптоми би останала за обесправените деца доколку овие интервенции се изведуваат во комбинација.
„Максималното влијание врз нееднаквостите во менталното здравје на детето, сепак, веројатно ќе бара мултисекторска и одржлива стратегија, натрупување на различни видови на дополнителни услуги во текот на детството, вклучувајќи ги и оние кои се однесуваат на самите неповолности (на пример, поддршка на семејниот приход), заедно со стратегии како што се подобрена родителска поддршка и предучилишна возраст одредба“, пишуваат авторите.
Повеќе информации:
Шерон Голдфелд и сор., Адресирање на нееднаквостите во менталното здравје на децата преку менталното здравје на родителите и присуството во предучилишна возраст, педијатрија (2023). DOI: 10.1542/peds.2022-057101

Џесика Јанг и други, Инвестиции во раното детство за подобрување на менталното здравје на обесправените млади, педијатрија (2023). DOI: 10.1542/peds.2022-060264
© 2023 HealthDay. .

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview