Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
by Rosanna Castro, Florida International University
Начинот на кој родителите комуницираат со своите деца за време на игра силно влијае на развојот на просторните вештини – предиктор за успех во областа на науката, технологијата, инженерството и математиката (STEM).
Истражувачите на ФИУ Центарот за деца и семејства (CCF) водеа студија неодамна објавена во Развојна психологија за да разберат како одредени родителски однесувања, особено оние кои вклучуваат позитивно засилување и просторен јазик, влијаат на когнитивниот развој на детето.
Тие ги набљудуваа родителите и нивните деца додека играа заедно со ЛЕГО и открија дека родителите кои нуделе пофалби („одлична работа!“) или ги опишале постапките на нивните деца („Гледам дека градите висока кула“), исто така користеле зборови што опишуваат форми. големини, просторни карактеристики, локации и ориентации на објекти и простори. Кога децата ќе слушнат дека нивните родители го користат овој тип на јазик на рана возраст, тоа може да формира основа за вештините што ќе им бидат потребни за да успеат во STEM.
„Овие наоди се значајни бидејќи ја истакнуваат врската помеѓу однесувањето на родителите и употребата на просторен јазик со децата“, рече ЛаТриз Хол, докторант на ФИУ по развојни науки и водечки автор на студијата. „Оваа врска ја отвора можноста дека интервенциите насочени кон подобрување на интеракциите родител-дете, исто така, би можеле да доведат до зголемена изложеност на просторниот јазик за децата, што потенцијално ќе им користи на нивниот когнитивен развој.
Наодите од оваа студија ги поддржуваат претходните истражувања на CCF кои сугерираат дека родителите кои пружиле поголема социоемоционална поддршка преку позитивни практики за родителство имале поголема веројатност да понудат побогат јазичен придонес, подобрувајќи го когнитивниот развој на нивните деца.
„Просторните вештини се од суштинско значење за успехот во областите STEM, а претходните истражувања покажаа дека кога родителите користат просторен јазик со своите деца, тоа може значително да го поттикне развојот на овие критички вештини“, рече Шенон Пруден, професор по психологија на ФИУ, директор на проектот. за јазик и просторен развој, и виш автор. „Сакавме да откриеме кое родителско однесување е поврзано со производство на повеќе просторен јазик за да можеме да ја зголемиме веројатноста децата да бидат изложени на широк спектар на такви јазици“.
Истражувачите им препорачуваат на родителите да најдат начини да вклучат позитивни родителски практики како што се пофалби, описи на однесување и повторувања, заедно со дискусиите за облиците, големините и просторните карактеристики кога си играат со нивните мали деца.
Хол планира да спроведе дополнителни истраги. Нејзиниот план е да навлезе подлабоко во ефектите од родителските интервенции не само за подобрување на позитивното родителско однесување, туку и за зголемување на употребата на просторниот и нумеричкиот јазик од страна на родителите со нивните деца.
Повеќе информации:
LaTreese V. Hall et al, “Направивте одлична работа да го изградите тоа!” Врски помеѓу просоцијалниот разговор родител-дете и просторниот јазик., Развојна психологија (2023). DOI: 10.1037/dev0001574
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview