Итни случаи:  

Повикај доктор

Децата во голема мера избегнуваа тешки симптоми на COVID-19 бидејќи имаат силна почетна „вродена“ имунолошка реакција која брзо го поразува вирусот. И сега, истражувачите предводени од научниците од Институтот за медицински истражувања Гарван открија што тоа може да значи за имунолошкиот систем. За разлика од оние на возрасните, имунолошкиот систем на децата не се сеќава на вирусот и не се прилагодува, така што кога тие ќе бидат следно изложени на САРС-КоВ-2, нивното тело сè уште го третира како нова закана, открија научниците. „Цената што ја плаќаат децата затоа што се толку добри во ослободувањето од вирусот на прво место е тоа што тие немаат можност да развијат „адаптивна“ меморија за да ги заштитат вториот пат кога ќе бидат изложени на вирусот“, вели водечки автор професор Три Фан, раководител на лабораторијата за интравитална микроскопија и генска експресија (IMAGE) и ко-водач на програмата за прецизна имунологија во Гарван.
„Бидејќи децата не биле изложени на многу вируси, нивниот имунолошки систем сè уште е „наивен“. И бидејќи тие не развиваат мемориски Т-клетки, тие се изложени на ризик да се разболат кога ќе се реинфицираат. Со секоја нова инфективна епизода како што стареат, постои ризик нивните Т-клетки да станат „исцрпени“ и неефикасни, како Т-клетките кај постарите луѓе. Затоа сметаме дека е важно да се вакцинираат децата“, вели тој.
Имунолошкиот систем има два начини. Вродениот имунолошки систем е првата линија на одбрана, која се состои од физички бариери како што се кожата и мукозните површини кои го блокираат навлегувањето на вирусите. Составен е и од клетки кои создаваат хемикалии за да им сигнализираат на другите клетки и да ги одвратат вирусите. Вродениот имунолошки систем не прави разлика помеѓу еден или друг тип на вирус.
Втората линија на одбрана ги опфаќа Б и Т-клетките на адаптивниот имунолошки систем. Овие клетки имаат специфични рецептори кои можат да препознаат и разликуваат различни делови од вирусот и да генерираат брз одговор за да го неутрализираат или ограничат.
Доенчињата започнуваат со празен лист од имунолошкиот систем, кој има многу поголем процент на наивни Т-клетки, открија истражувачите. Како што се движат низ детството во зрелоста и стануваат изложени на повеќе вируси, наивните Т-клетки се заменуваат со мемориски Т-клетки кои се заклучени да одговорат на вирусите што ги виделе претходно.
„Со текот на времето, како што добивате инфекции, вашиот имунолошки систем станува поедуциран, што ви овозможува да направите побрз имунолошки одговор кој е цврсто усогласен со вирусите што ве инфицирале претходно“, вели вонреден професор Филип Бритон, лекар за детски инфективни болести на Детската болница во Вестмид и клиничкото водство во студијата. „Имунолошкиот систем на децата преминува од потпирање претежно на вродениот систем, до потреба од адаптивниот систем како резервна копија додека тие растат и не се во можност да ги исчистат вирусите толку брзо.
Во новата студија, објавена во списанието Clinical Immunology, професорот Фан, вонредниот професор Бритон и неговите колеги длабоко се нурнале за да ги истражат Т-клетките и клеточните имунолошки одговори на мала група деца и нивните домашни контакти со семејството кои имале благи или никакви симптоми од инфекција со коронавирус (САРС-КоВ-2).
Истражувачите секвенционирале примероци од бели крвни зрнца за да ги анализираат Т-клетките кај децата и возрасните во моментот на акутна инфекција и еден месец подоцна.
Бидејќи ги проучувале семејните контакти во домаќинството кои биле заразени, истражувачите можеле да го контролираат влијанието на генетските или еколошките влијанија врз имунолошкиот одговор.
Тие открија дека децата имаат многу различни наивни Т-клетки за да се борат против САРС-КоВ-2 и направиле слаби одговори на мемориските Т-клетки на вирусот откако се опоравиле, додека возрасните имале малку наивни Т-клетки, но имале добри одговори на мемориските Т-клетки по закрепнувањето.
Интересно, наодите укажуваат на тоа зошто постарите возрасни лица може да имаат вид на имунолошка претерана реакција на САРС-КоВ-2.
„Кога возрасните се заразени за прв пат со САРС-КоВ-2, нивните мемориски Т-клетки го препознаваат само она што го виделе претходно – како познат дел од коронавирусот што е споделен со коронавирусот на обичната настинка“, вели професорот Фан.
„Ова може да го блокира имунолошкиот систем на погрешно насочен одговор кој не е специфичен за САРС-КоВ-2. Тоа дава можност вирусот да избега и да се размножува неконтролирано за да предизвика посериозни симптоми додека имунолошкиот систем се засилува за да се обиде да го поправи проблемот.”
Повеќе информации:
Венг Хуа Коо и соработниците, Следење на клоналната динамика на специфичните Т-клетки на САРС-КоВ-2 кај деца и возрасни со благ/асимптоматски COVID-19, Клиничка имунологија (2022). DOI: 10.1016/j.clim.2022.109209
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview