Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
напишано од истражувач(и)
лекторирани
by Evelien Adriaenssens, The Conversation
Меѓународен тим на научници кои поминале пет години проучувајќи го изметот на 647 дански бебиња, откриле нешто зачудувачки. Примероците од пелените содржеле 10.000 видови вируси – десет пати повеќе од бројот на бактериски видови кај истите деца. Повеќето од вирусите никогаш порано не биле опишани.
Ова може да алармира многу читатели. Вирусите немаа добра репутација во последниве години. Но, она што многу луѓе не го сфаќаат е дека огромното мнозинство на вируси не ги разболуваат луѓето и воопшто не заразуваат луѓе или животни.
Вирусите на кои зборувам се бактериофаги. Тие исклучиво инфицираат бактерии и сочинуваат голем дел од човечкиот микробиом. Токму овие бактериофаги истражувачите ги пронашле толку изобилно во изметот на бебето. Навистина, околу 90% од вирусите пронајдени во пелените на данските бебиња биле овие убијци на бактерии.
Човечкиот цревен микробиом е комплексна збирка на микроорганизми, вклучувајќи бактерии, археи, микробни еукариоти и вируси. Вирусната компонента на цревниот микробиом, или виромот, главно се состои од бактериофаги кои помагаат да се одржи здрав и разновиден микробиом.
Истражувачите на оваа нова студија за микробиологија на природата – тим за соработка од Данска, Канада и Франција – разгледаа колку од овие 10.000 вируси се нови и како најдобро да се опише целата оваа нова вирусна разновидност во достапна форма.
Ставањето на сите нив во голема маса би било прилично досадно читање. Наместо тоа, тие создадоа „атлас на разновидноста на вирусот на ДНК на цревата на доенчињата“, каде што ги групираа вирусите во нови фамилии на вируси и наредби врз основа на тоа колку геномите беа слични еден на друг. Тие пронашле 248 семејства од кои само 16 биле претходно познати.
Истражувачите ги именуваа преостанатите 232 новоидентификувани семејства на вируси по децата кои учествуваа во студијата, како што се Sylvesterviridae, Rigmorviridae и Tristanviridae.
Интерактивна верзија на атласот е достапна на интернет.
Она што е интересно за бактериофагите и другите вируси во цревата е тоа што секој човек има свој уникатен сет, без речиси никакво преклопување помеѓу две различни луѓе.
Иако секој цревен виром е уникатен, тој е исто така стабилен со текот на времето кај возрасните, што значи дека го носите со себе истиот сет на вируси како што стареете. Но, веднаш по раѓањето на бебето, овој вирус е многу различен од оној на возрасен и се стабилизира само по неколку години.
При споредување на приближно 10.000 вируси од оваа нова студија со обемни референтни колекции на вироми на здрави возрасни лица, истражувачите открија дека само околу 800 од овие вируси биле пронајдени претходно.
Тоа значи дека кога ќе се раѓаат бебиња и кога првите бактериофаги ќе го колонизираат нивниот гастроинтестинален тракт, овие „бебешки бактериофаги“ не остануваат сите таму, туку постепено се заменуваат со „возрасни бактериофаги“.
Оваа замена може делумно да се поврзе со бактериските домаќини што ги инфицираат овие бактериофаги. На пример, Bacteroides, Faecalibacterium и Bifidobacterium беа најистакнатите домаќини кои беа предвидени за бебињата бактериофаги.
Овде би сакал да ги истакнам видовите Bifidobacterium, кои се многу важни за здравјето на доенчињата. Овие бактерии помагаат во варењето на мајчиното млеко и затоа се важни во почетокот на животот, но стануваат се помалку застапени како што старееме. Значи, има смисла дека вирусите што го инфицираат Бифидобактериум се наоѓаат повеќе кај бебињата, а помалку кај возрасните.
Спротивно на тоа, најзастапената група на возрасни цревни бактериофаги, членови на редот Crassvirales не беа толку распространети во изметот на бебињата, што значи дека децата ги стекнуваат овие бактериофаги како што стареат.
Со додавањето на овие 10.000 нови видови вируси и многуте нови семејства, од само една група од неколку стотици дански бебиња, станува јасно дека има повеќе што не знаеме за вирусот отколку што знаеме. Но, научната заедница работи на тоа, по еден примерок од измет од бебе.
Повеќе информации:
Шираз А. Шах и соработници, Проширување на познатата вирусна разновидност во цревата на здрави доенчиња, Nature Microbiology (2023). DOI: 10.1038/s41564-023-01345-7
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview