Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти доверлив извор
лекторирани
од Кристи Ауман-Гудинг, Државниот универзитет во Пенсилванија
Пасивниот чад од тутун продолжува да биде главен извор на загадување на воздухот во затворените простории што предизвикува повеќе од 41.000 возрасни непушачи да умираат секоја година во Соединетите држави, според Центрите за контрола и превенција на болести.
Изложеноста е уште пострашна за децата, кои можат да бидат повеќе погодени од помалку чад. Може да ја зголеми фреквенцијата и сериозноста на нападите на астма, респираторните инфекции, ракот, синдромот на ненадејна смрт на доенчиња и проблемите во однесувањето. Сега, за прв пат, истражувањето предводено од Пен Стејт покажа дека изложеноста на чад од тутун го зголемува присуството на тешки метали во плунката на децата.
На човечкото тело му требаат трагови на есенцијални елементи како што се бакар и цинк за да се промовира здрав развој на коските и други метаболички процеси. Премногу од овие метали и други несуштински тешки метали кои се наоѓаат во чадот од тутунот, како што е олово, може да ги нарушат биолошките функции и да доведат до здравствени проблеми и проблеми во однесувањето.
Неодамна објавена во Журналот за наука за изложеност и епидемиологија на животната средина, студијата за корелацијата помеѓу изложеноста на чад и нивоата на тешки метали во плунката беше предводена од Лиза Гацке-Коп, професорка по човечки развој и семејни студии и кофинансиран член на факултетот од Институтот за истражување на општествени науки. . Таа е и главен истражувач во Лабораторијата за развој на детски мозок, која е фокусирана на програми за превентивна интервенција за подобрување на детскиот развој. Како дел од оваа работа, таа се заинтересирала за ефектите на пасивното и третото пушење, како што се остатоците од површината, врз децата.
„Тутунскиот чад содржи илјадници хемиски соединенија, од кои повеќето се штетни за луѓето“, рече Гацке-Коп. „Иако зголемувањето на политиките за без чад и свеста за опасностите од чад од тутун (ETS) во животната средина придонесоа за значително намалување на изложеноста во ЕТС во последниве години, некои деца продолжуваат да искусуваат екстремно високи нивоа на изложеност“.
ЕТС обично се мери со нивоата на котинин, метаболит на никотин, во крвта или плунката на децата. Гацке-Коп и нејзиниот истражувачки тим открија значајни асоцијации помеѓу плунковниот котинин и плунковните нивоа на есенцијални метали во трагови како што се бакар и цинк и на несуштинските метали како што е олово. Децата со повисоки нивоа на котинин, исто така, имале повисоки нивоа на тешки метали во нивната плунка.
Работата е дел од Проектот за семеен живот, проспективна надолжна студија заснована на население од повеќе универзитети, вклучително и Пен Стејт. Истражувачите регрутирале приближно 1.300 семејства во времето на раѓањето на нивното дете во 2003 и 2004 година за да го проучат развојот на децата кои растат во руралните области во Пенсилванија и Северна Каролина. За тековниот проект, истражувачите зеле подгрупа од 238 деца на возраст од 7,5 години и помали и ги измериле нивоата на котинин и метали во нивната плунка.
„Бевме изненадени од нивото на тешки метали кај децата на оваа возраст“, ​​рече Гацке-Коп. „Нашите наоди сугерираат дека изложеноста на чад од тутун во околината може да биде еден од изворите на зголемена изложеност на децата на тешки метали.
Додека испарувањето се сметаше за поздрава алтернатива на производите базирани на тутун, претходните студии за вообичаени производи што се користат за испарување известуваат за различни нивоа на токсични метали во течностите.
„Во овие студии, металите беа откриени во аеросолизираните пареи, што покажува дека тие, заедно со никотинот, исто така се способни да се пренесат како пасивно и трето чад“, рече Гацке-Коп.
Сега кога истражувачите утврдија дека нивоата на метали во плунката корелираат со изложеноста на чад, рече Гацке-Коп, можеби е можно едноставниот тест за плунка да послужи како неинвазивна алатка за проценка на еколошката и професионалната изложеност на метали во трагови. Прашањето, сепак, е дека во моментов нема официјални упатства за соодветно ниво на метал во човечката плунка.
„Во иднина, воспоставените упатства за тестови за плунка би можеле да обезбедат основа за понатамошни споредби помеѓу плунковните метали и бихејвиоралните, когнитивните или другите клинички мерки“, објасни Гацке-Коп. „Тестовите за плунката се неинвазивни и лесно се добиваат од дете, и, како што покажува оваа работа, има многу вредност во следењето преку плунка“.
Повеќе информации:
Лиса М. DOI: 10.1038/s41370-023-00554-w
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview