Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
од Институтот за глобално здравје во Барселона
Децата чии мајки имале поголема изложеност на одредени фталати за време на бременоста имаат тенденција да покажат помала вкупна сива материја во нивните мозоци на возраст од 10. Ова е еден од главните заклучоци на студијата предводена од Медицинскиот факултет Гросман на Њујорк и Институтот за глобален Барселона Health (ISGlobal), и објавено во Molecular Psychiatry.
Студијата исто така покажа дека изложеноста на мајките на пластификатори за време на бременоста е поврзана со понизок коефициент на интелигенција на детето на 14-годишна возраст, што ги потврди резултатите од две претходни студии на оваа тема. Покрај тоа, истражувачкиот тим забележал дека оваа врска помеѓу изложеноста на одредени фталати и помалиот детски IQ е делумно под влијание на вкупните волумени на сивата материја. Со други зборови: изложеноста на пластификатори пред раѓањето може да доведе до помала вкупна сива материја во детството, што пак може да биде поврзано со понизок коефициент на интелигенција.
Конечно, резултатите покажаа поврзаност помеѓу гестациската изложеност на пластификатори и помалите волумени на белата маса кај девојчињата.
Фталатите се група хемикалии кои сеприсутно се користат како пластификатори и растворувачи во широк спектар на комерцијални производи, како што се производи за лична нега, пакување храна или винилни подови. Претходните студии покажаа дека одредени фталати се поврзани со помалку оптимална когнитивна функција, социјален развој и моторни вештини, како и проблеми во однесувањето кај децата.
Со цел да се обезбедат нови докази, авторите користеле податоци од 775 парови мајка-дете од генерацијата R, група за педијатриски невровизуелизација со седиште во Ротердам (Холандија). Изложеноста на фталатите на мајките беше проценета со користење на примероци од урина собрани за време на бременоста.
Бидејќи фталатите тешко се откриваат поради нивното брзо распаѓање во човечкото тело, анализата на примероците се фокусираше на откривање на метаболитите на фталатите, производите на распаѓање генерирани како последица на присуството на фталати.
Волуметриски мерки на мозокот на децата беа преземени со помош на скенирање на магнетна резонанца на 10-годишна возраст. На крајот, детскиот коефициент на интелигенција беше проценет преку стандардни тестови извршени кога децата беа на 14 години.
Статистичката анализа откри поврзаност помеѓу повисоките гестациски концентрации на моноетил фталат (mEP) и помалите волумени на вкупната сива материја кај потомството на возраст од 10 години. во козметичките производи.
Повисоките концентрации на мајката во урината за време на бременоста на моноизобутил фтална киселина (mIBP), метаболит на диизобутил фталат (DIBP), беа поврзани со помала бела маса само кај девојчињата. DIBP се користи и како пластификатор.
Сивата материја е ткиво кое го содржи најголемиот дел од мозочните невронски клеточни тела и ни помага да ги процесираме информациите и да управуваме со нашите мускули. Овој дел од мозокот е суштински во нашата способност да учиме и задржуваме информации, да зборуваме, да движиме или да обработуваме сензации и перцепции.
За возврат, белата маса е мозочно ткиво кое делува како комуникациска мрежа помеѓу различните области на сивата материја и помеѓу нашиот мозок и остатокот од нашето тело.
Во 2020 и 2021 година, Студијата за генерација Р објави дека пренаталните концентрации на фталати во урината кај мајката биле поврзани со понизок невербален коефициент на интелигенција на возраст од 6 години. Откако покажаа дека асоцијацијата опстојува на 14-годишна возраст, авторите наведуваат дека „влијанието на изложеноста на фталати врз мозокот и детското сознание продолжува и во адолесценцијата“.
Новата студија проценува дека 18% од вкупниот ефект на изложеноста на фталати во бременоста врз коефициентот на интелигенција на децата може да се објасни со промените во волуменот на сивата материја и кај момчињата и кај девојчињата. Кај девојчињата, поврзаноста помеѓу гестациската изложеност на mIBP и понискиот коефициент на интелигенција се должи на помалата церебрална бела маса во пропорција од 76%.
„Иако забележаните разлики во волуметриските мерки и резултатите на коефициентот на интелигенција беа мали на индивидуално ниво, широката слика е она што покажува причини за загриженост поради широката изложеност на фталати и лошите регулативи, што доведува до високо влијание врз јавното здравје“, вели Моника Гуксенс, истражувач на ISGlobal и последен автор на студијата.
„Во светлината на научните докази за нивните здравствени ефекти, земјите како што се САД или регионите како што е ЕУ ги зголемија прописите за овие сеприсутни соединенија. Сепак, употребата на нови соединенија за замена на регулираните доведува до опстојување на глобалното влијание на пренаталната изложеност на фталати“, вели Акгар Гасабијан, истражувач на Медицинскиот факултет на NYU.
Повеќе информации:
Akhgar Ghassabian et al, Пренатална изложеност на вообичаени пластификатори: надолжна студија за фталати, волуметриски мерки на мозокот и IQ кај младоста, Молекуларна психијатрија (2023). DOI: 10.1038/s41380-023-02225-6
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview