Итни случаи:  

Повикај доктор

Ако имате мали деца, веројатно сте загрижени за тоа колку време поминуваат зјапајќи во екранот, било да е тоа таблет, телефон, компјутер или телевизор. Веројатно сакате да знаете како времето поминато на екранот влијае на развојот на вашето дете и да се прашувате дали има нешто што можете да направите за да ги избалансирате негативните ефекти. Новото истражување од Јапонија покажува дека повеќе време на екранот на 2-годишна возраст е поврзано со послаба комуникација и секојдневни животни вештини на 4-годишна возраст – но кога децата исто така играат на отворено, некои од негативните ефекти од времето поминато на екранот се намалуваат. Во студијата, која ќе биде објавена во март во JAMA Pediatrics, истражувачите следеле 885 деца од 18 месеци до 4 години. Тие ја разгледаа врската помеѓу три клучни карактеристики: просечен износ на време на екранот дневно на возраст од 2 години, количина на игра на отворено на возраст од 2 години и 8 месеци и невроразвојни резултати – конкретно, комуникација, секојдневни животни вештини и резултати за социјализација според стандардизирана алатка за оценување наречена скала за адаптивно однесување на Вајнланд-II – на возраст од 4 години.
„Иако и комуникациските и секојдневните животни вештини беа полоши кај 4-годишните деца кои имаа повеќе време на екранот на 2-годишна возраст, времето за играње на отворено имаше многу различни ефекти врз овие два невроразвојни резултати“, објаснува Кенџи Џ. Цучија, професор во Осака. Универзитетот и главен автор на студијата. „Бевме изненадени кога откривме дека играта на отворено навистина не ги менува негативните ефекти од времето на екранот врз комуникацијата – но има ефект врз секојдневните животни вештини.
Поточно, речиси една петтина од ефектите на времето поминато на екранот врз секојдневните животни вештини беа посредувани од игра на отворено, што значи дека зголемувањето на времето за играње на отворено може да ги намали негативните ефекти на времето поминато на екранот врз секојдневните животни вештини за речиси 20%. Истражувачите исто така откриле дека, иако тоа не е поврзано со времето поминато на екранот, социјализацијата била подобра кај 4-годишните деца кои поминувале повеќе време играјќи надвор на возраст од 2 години и 8 месеци.
„Земено заедно, нашите наоди покажуваат дека оптимизирањето на времето пред екранот кај малите деца е навистина важно за соодветен невроразвој“, вели Томоко Нишимура, постар автор на студијата. „Исто така, откривме дека времето поминато на екранот не е поврзано со социјалните резултати и дека дури и ако времето на екранот е релативно високо, охрабрувањето повеќе време за играње на отворено може да помогне да се одржат децата здрави и да се развиваат соодветно.
Овие резултати се особено важни со оглед на неодамнешните заклучувања поврзани со COVID-19 ширум светот, кои генерално доведоа до повеќе време на екранот и помалку време на отворено за децата. Бидејќи употребата на дигитални уреди е тешко да се избегне дури и кај многу мали деца, со нетрпение се очекуваат понатамошни истражувања за тоа како да се балансираат ризиците и придобивките од времето поминато на екранот кај малите деца.
Написот „Играта на отворено како ублажувачки фактор во поврзаноста помеѓу времето на екранот за мали деца и невроразвојните резултати“, беше објавена во JAMA Pediatrics.
Повеќе информации:
Kenji J. Tsuchiya et al, Играта на отворено како олеснителен фактор во поврзаноста помеѓу времето на екранот за мали деца и невроразвојните резултати, JAMA Pediatrics (2023). DOI: 10.1001/jamapediatrics.2022.5356
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview